AktuelnoNovac iz budžeta

Kako namestiti javnu nabavku?

22. mar 2018.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije će na panel diskusiji 27. marta od 11 časova u Medija centru predstaviti prvu onlajn igru na temu javnih nabavki - „Dobar, loš, korumpiran”

Nakon višemesečnog istraživanja o problemima u sistemu javnih nabavki Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel diskusiju „Kako se nameštaju javne nabavke“, na kojoj će novinari predstaviti nalaze istraživanja, kao i prvu onlajn igru na temu nabavki – „Dobar, loš, korumpiran”.

Igra kroz ilustrativne primere prikazuje sam tok različitih javnih nabavki uz ukazivanje na probleme u sistemu. Igrači će moći da kroz ulogu gradskog menadžera nameštaju milionske tendere provlačeći se kroz „sive zone“ javnih nabavki.


Igra će biti dostupna javnosti nakon održavanja panela.


Novinari CINS-a će takođe predstaviti nalaze istraživanja iz oblasti javnih nabavki i kroz razgovor sa panelistima diskutovati o tome kako se nameštaju javne nabavke i da li postoji mogućnost za rešavanje nepravilnosti.


Na panelu će govoriti:


Jasmina Marković, predsednica poslovnog udruženja Ponuđači Srbije
Danilo Pejović, finansijski direktor Transparentnosti Srbija

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Milica Šarić, novinarka CINS-a i moderator

Panel će biti održan 27. marta u Medija centru, Terazije 3, II sprat, od 11 do 13 časova.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebojsa Matic
Nebojsa Matic
29 mar 2018 16:11

Neophodno je osnovati sud sa javne nabavke koji bi imao jasne mehanizme sankcionisanja, kako se to vec radi u Evropi. Na primer https://kofa.no/English

mrveve
mrveve
26 mar 2018 23:48

Postovani kasno videh najavu panela pa ne mogu doci.Nisam iz Beograda.Saljem putem komentara primer jedne javne nabavke.Gorivo.Mozemo slobodno reci da se sve javne nabavke za gorivo pogonako za motorna vozila odigravaju na sledeci nacin.Ponudjacu je dozvoljeno da menja cene iz ponude u saglasnost jednog od clana ugovora koji kaze da ponudjac moze promeniti cenu usled kretanja na trzistu.Sta se radi? u ponudi se iskaze ekstremno niska cena koja obezbedjuje pobedu na tenderu i koja vredi koliko i ponuda trideset jedan dan za to vreme vredi cena iz ponude a posle ponudjac samo obavesti narucioca da je gorivo poskupelo i to je to.Wvi cute jer su svi namireni .Vukovi siti ovce na broju a budzet ostecen.Sve javne nabavke su copy paste.Pobedjuju jedni na istu foru…..

Tagovi

Povezano