AktuelnoFunkcioneri

Goran Rakić i drugi funkcioneri sa Kosova opomenuti zbog neprijavljivanja imovine

14. jul 2021.
Goran Rakić; foto: Kossev
Predsednik Srpske liste i direktor JKP Standard na Kosovu Goran Rakić i još četiri funkcionera godinama Agenciji za sprečavanje korupcije nisu prijavljivali imovinu i prihode, zbog čega ih je ona kaznila merom upozorenja. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je o ovom slučaju trebalo da odlučuje tužilaštvo kroz krivični postupak, a prekršajne prijave nema jer je slučaj zastareo.

Agencija za sprečavanje korupcije je postupak pokrenula nakon pisanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da neki funkcioneri sa Kosova ne prijavljuje imovinu i prihode, većina pod opravdanjem da nisu znali da moraju.

Direktori škola i dekani više nisu funkcioneri

Prema novom Zakonu o sprečavanju korupcije direktori osnovnih škola i dekani fakulteta nemaju status javnih funkcionera.

Tako će javnost ostati uskraćena za podatke o prihodima i nekretninama dekana i direktora sa Kosova, od kojih neki ni prema starom zakonu nisu podnosili izveštaje Agenciji, uprkos obavezi.

„Napominjemo da se Veroljub Stanković kao dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Milorad Jovanović kao direktor Osnovne škole Sveti Sava Kosovska Mitrovica ne smatraju javnim funkcionerima“, navode u Agenciji.

Pored Rakića, koji je i aktuelni ministar za zajednice i povratak u aktuelnoj Vladi Kosova, upozorenjem su kažnjeni predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i direktor JKP Vodovod Ibar Miodrag Ralić. Ista mera je izrečena i dekanu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljubu Stankoviću i direktoru Osnovne škole Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici Miloradu Jovanoviću.

Postupak protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića još nije okončan.

„Konačnim rešenjem direktora Agencije izrečene su mere upozorenja odnosno mera opomene zbog kašnjenja u podnošenju Izveštaja po izboru, postavljenju ili imenovanju na javnu funkciju“, navode u Agenciji.

Ovi funkcioneri su u međuvremenu Agenciji dostavili izveštaje o primanjima i šta sve poseduju od stanova, automobila i ušteđevine.

Ako ti se dopada ova priča, podrži CINS!

Mera upozorenja je najblaža koju Agencija može da izrekne funkcionerima. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija objašnjava da je ova mera predviđena za lakše povrede i da je u ovom slučaju Agencija trebalo da obavesti tužilaštvo i pokrene krivični postupak.

„Krivično delo je već počinjeno ako neki od navedenih funkcionera nije podneo izveštaj sa određenom namerom, a to je nešto što Agencija nije ovlašćena da utvrđuje, već samo tužilac, kome je trebalo dati priliku da to učini, ako ne kroz krivičnu prijavu, onda kroz dostavljanje informacije o slučaju“, podvlači Nenadić.

U Agenciji kažu da nije pokrenut ni prekršajni postupak protiv kosovskih funkcionera jer je slučaj zastareo.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

 

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano