AktuelnoFunkcioneri

Agencija pokrenula postupak protiv Gorana Rakića i još dva srpska funkcionera sa Kosova

27. jul 2020.
Goran Rakić; foto: Kossev
Zbog sumnje da je prekršio zakon jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio imovinu i prihode, ova institucija pokrenula je postupak protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard i ministra administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi. Osim njega, Agencija je postupke pokrenula protiv funkcionera u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

Činjenica da dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, direktor JKP Vodovod Ibar u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Ralić i direktor JKP Standard i ministar administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi Goran Rakić Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili koliko novca zarađuju i šta sve poseduju od stanova, kuća, imanja i prevoznih sredstava bi, prema zakonu, moglo da ih košta između 50.000 i 150.000 dinara. Ukoliko se ispostavi da im je motiv bio da sakriju imovinu, ovi funkcioneri mogli bi da budu kažnjeni i zatvorom od šest meseci do pet godina, što podrazumeva i otkaz i zabranu obavljanja javne službe 10 godina.

Naime, nakon što je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazalo da pojedini srpski funkcioneri koji rukovode ustanovama u vlasništvu Republike Srbije na Kosovu ne poštuju ovu zakonsku obavezu, Agencija je najavila da će proveriti da li ima mesta pokretanju postupka, a onda je, pre oko mesec dana, i pokrenula postupak protiv trojice takvih funkcionera.

„Obaveštavamo vas da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u skladu sa odredbom člana 43. stav 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard Kosovska Mitrovica, Veroljuba Stankovića, dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, i Miodraga Ralića, direktora JKP Vodovod Ibar Kosovska Mitrovica“, navodi se u odgovoru Agencije CINS-u.

U Agenciji dodaju da i dalje proveravaju ima li osnova da se pokrenu postupci protiv predsednika Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, direktora Osnovne škole Sveti Sava u istom gradu Milorada Jovanovića, kao i protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića.

Niko od njih, prema istraživanju CINS-a, Agenciji nije prijavio zaradu i imovinu.

Inače, nakon istraživanja CINS-a u online registru imovine i prihoda pojavili su se podaci za načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, iako ih nije bilo dok smo radili na priči. U Agenciji su nam rekli da su ti podaci naknadno upisani u registar, ali bez preciziranja kada su tačno uneti.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radmilo
Radmilo
28 jul 2020 12:13

Srbin ne zna nista sem da krade. Stvarno najgora nacija na svetu. Sramota me je sto sam ovde rodjen. Sve lopov na lopova. Od predsednika drzave pa na dole.

Tagovi

Povezano