AktuelnoVazduh

Dejan Lekić: Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine

29. mar 2021.
Dejan Lekić, smenjeni načelnik u SEPA-i; Foto: CINS
Dejan Lekić, nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, za CINS objašnjava zašto je smenjen nedugo nakon što je posao izgubio njegov kolega Milenko Jovanović. Lekić za CINS priča i šta se sve dešavalo u ovoj instituciji uoči i nakon smena, kako je promenjen način na koji se meri da li je vazduh zagađen, kao i šta misli o poslu koji je dodeljen firmi Vladimira Bebe Popovića.

Dejan Lekić je u Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA) radio 17 godina, praktično od osnivanja. Zaposlio se još 2004. godine, na predlog tadašnjeg ministra nauke i zaštite životne sredine Aleksandra Popovića.

Agencija je kišobran organizacija koja, između ostalog, sakuplja i objavljuje podatke o kvalitetu vazduha, kvalitetu vode, otpadu i javnom zdravlju, kaže Lekić.

U SEPA-i je osam godina bio pomoćnik direktora, a do ove godine i načelnik Odeljenja za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem, koje, između ostalog, priprema izveštaj o stanju životne sredine.

U januaru ove godine Dejan Lekić je smenjen tako što mu je radno mesto ukinuto. Načelnica kadrovske službe mu je rekla da prvo podigne rešenje o premeštaju, a onda da se javi Dejanu Furjanoviću, pomoćniku ministra za zaštitu životne sredine koji je bio zadužen za njegov sektor.

Agencija je inače institucija u državnoj upravi koja se nalazi u okviru ministarstva, a ima status pravnog lica.

„Odlazim ja tamo i čovek (Furjanović, prim.aut), koji me je sasvim korektno i pristojno primio, me pita gde ste Vi do sada radili? To je već samo po sebi bilo čudno jer sam osam godina bio pomoćnik direktora. Rekoh hoćete hronološki odozgo ili odozdo? Kaže svejedno“, prepričava Lekić za CINS.

Furjanović je, kako kaže, bio zatečen odgovorom, rekao mu je da ne zna gde da ga rasporedi i da ide kući. Dogovor je bio da Lekić dođe sutra.

Sutradan ga je ipak pozvao sa drugim informacijama. Raspoređen je na mesto u IT sektoru pri Ministarstvu zaštite životne sredine, na nižoj poziciji od prethodne i sa manjom platom. Mesto je, kako objašnjava, za nekog sa pet godina radnog staža, a on ukupno ima 27.

„Od tada praktično tamo sedim. Malo sam svima pomagao za to što oni rade, tekuće. Tu postoji i neki softver za praćenje rada inspektora, ali to niko do sad nije radio pa nema ko ni da mi pokaže, ja sam nešto sam malo čačkao.“

Sve je, kaže, na nivou komičnog.

„To je kao da uzmete glavnog hirurga sa Kliničkog centra i prebacite ga da bude medicinska sestra u nekom Domu zdravlja. E to je otprilike razmera.“

Za CINS je pristao da priča jer smatra da se institucija koja se bavi važnim pitanjima urušava.

„Ja nisam neko ko je želeo da ide u javnost sa ovom pričom, druge novinare sam odbio. (…) Ono što je meni bilo zanimljivo je način na koji ste vi započeli razgovor i vaše interesovanje da zaista ispričate istinu jer je i sama istina dovoljno bombastična.”

Dejan Lekić ispred SEPA-ine stanice za merenje kvaliteta vazduha; foto: CINS

Kako je sve krenulo

Nekoliko meseci ranije u prostorijama Agencije osvanule su nove info table, koje su označavale gde se šta nalazi u zgradi. S obzirom da je na njima bilo pravopisnih grešaka, zaposleni su se, prema rečima Lekića, šalili na taj račun i fotografisali ih.

Međutim, fotografije tabli su se pojavile na Tviter profilu nevladine organizacije Pokret Tvrđava iz Smedereva, uz fotografiju ugovora u kom piše da je posao dobila firma iz Mirijeva.

U SEPA-i je tada počela potera za „izdajicom“ koji je sliku poslao.

Filip Radović danas javno podržava Srpsku naprednu stranku, a direktor Agencije je postao 2013. godine. Radović je sazvao sastanak svih načelnika 30. oktobra, seća se Lekić.

„Seli smo, sačekali, on je ušao sa koleginicom Perunović (pomoćnica direktora), bacio neke papire na sto i rekao ´Šta je ovo? Ovo je napad na mene, ovo je pokušaj rušenja mene – sada kada se bira nova ministarka. Šta je ovo? Ko je ovo uradio? Ko je to objavio? Ko je dostavio slike?“

Od petorice načelnika, koliko je SEPA-a u tom trenutku imala, na sastanku je bilo njih četvorica, među njima i Milenko Jovanović, u to vreme Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha, kasnije otpušten iz Agencije. Lekić objašnjava da je direktor baš njemu počeo da se obraća:

„Dobro hajde da vidimo ko je ovo uradio, ´ajde ti, Milenko, kaži´ (…) On kaže: ´Ja ne znam o čemu Vi pričate, šta Vi mene pitate´. On (Radović) kaže: ´ Ne, ne, ne, ne. Ti nam kaži´“, prepričava Lekić i dodaje:

„Verujte, meni je skočio pritisak. (…) Pa je l’ smo mi tu deca, pa da smo deca u vrtiću to bi bilo zlostavljanje. (…) Ja kažem Filipe, molim te, stani. Prvo, to nije napad na tebe, to je napad na Agenciju. Tamo nigde ne piše Filip Radović, tamo piše Agencija za zaštitu životne sredine. (…) Ako ti kažeš da nije istina da su table plaćene pet miliona dinara, pa dajte, ljudi, izađite lepo sa saopštenjem na sajtu da to nije istina“.

Zašto je zvanično otpušten Jovanović

Milenko Jovanović zvanično je otpušten jer „nije obezbedio adekvatno održavanje i zaštitu većine mernih stanica koje su nedopustivo zapuštene jer činjenično stanje na terenu ukazuje na to“. Takođe se ne zna ko sve raspolaže ključevima za ulazak u iste čime je ugrožena njihova bezbednost, a samim tim i njihov rad, navodi se u rešenju disciplinske komisije o otpuštanju Jovanovića, objavljenom na sajtu SEPA-e. Pored toga se tvrdi da mlađim kolegama nije davao informacije od vitalnog značaja za obavljanje terenskih poslova čime je učinio povredu dužnosti. Disciplinska komisija nije saslušala svedoke koje je Jovanović predložio, među kojima je bio i Lekić, već samo svedoke po osnovu čijih imejlova i žalbi je postupak pokrenut.

Jovanović je nakon odluke Višeg suda u Beogradu u martu vraćen na posao.

Međutim, Radović se nije smirio, a Lekić tvrdi da se sastanak završio pretnjom:

„Radović ustaje, okreće se i kaže ovako: ´Uostalom, ide sistematizacija´, onako uz odmahivanje rukom, ´sve će se to promeniti´ i izađe napolje sa pomoćnicom. Ja pitam kolege, onu dvojicu koja su držala spušteno glave, ´ja se izvinjavam ja sam se malo uzbudio zbog ovog napada na Milenka, ja samo da proverim sa vama je l’ ovo bila pretnja´. Obojica kažu da jeste“.

Filip Radović nije odgovorio na CINS-ova pitanja o Lekićevim tvrdnjama u intervjuu.

Direktor SEPA-e Filip Radović na puštanju u rad aparata za merenje kvaliteta vazduha u Beočinu; Foto: Opština Beočin

Obrišite imejl Milenku Jovanoviću

Uobičajeni dan na poslu naredne nedelje prekinuo je ulazak sekretarice direktora koja je Lekiću rekla da isključi Milenku Jovanoviću imejl. Tražio joj je to napismeno.

Promena indeksa kvaliteta vazduha

Neposredno pred ukidanje imejla Milenku Jovanoviću, SEPA je promenila indeks kvaliteta vazduha – odnosno način na koji prikazuje da li je vazduh zagađen. Sada je potrebna veća količina PM čestica da bi se vazduh označio kao zagađen. Građani su to saznali preko medija.

Dejanu Lekiću se Jovanović požalio kako ga preskaču, te da se promena indeksa dogovara sa njegovom zamenicom, kao i privatnom firmom i Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd.

Lekić objašnjava da su na sajtu SEPA-e jedno vreme uporedo postojali različiti podaci o indeksu kvaliteta vazduha. Naime, podatke koji se prikazuju u realnom vremenu kontroliše privatna firma koju je unajmila SEPA, dok je informacije na glavnoj strani sajta SEPA-e on kontrolisao.

„Kod mene na sajtu stoje jedni kriterijumi, a na aplikaciji sa mapom drugi kriterijumi“, objašnjava Lekić.

Bez znanja javnosti, SEPA je zamenila i Izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. iz kog je izbrisala informaciju da je imala problem da dođe do podataka o automatskom merenju kvaliteta vazduha za Grad Beograd u 2019, za koji je unajmljen Gradski zavod.

„Po nalogu direktora molim Vas da obrišete imejl nalog gospodina Milenka Jovanovića“, stigla je nešto kasnije poruka.

Jovanović je u tom trenutku bio na poslu, sedeo je u kancelariji, kaže Lekić. Oni se poznaju 25 godina, ali u tom trenutku „nemaju dodirne tačke“ – komuniciraju samo profesionalno. Međutim, Lekić odlučuje da pozove Milenka i da ga upozori. U razgovoru sa njim Lekić zaključuje da je to povezano sa sastankom.

Jovanoviću ne samo da je ugašen imejl, već mu je ubrzo ukinut i mobilni telefon, a pomoćnica direktora podnela je disciplinsku prijavu protiv njega. Komisiju koja je odlučivala o prijavi činila su preostala dva načelnika koja su bila na sastanku kod direktora i šefica pravne službe.

Lekić kaže da je u više navrata pokušao da sačuva Jovanovića od gubitka posla argumentom da mu je ostalo još malo do penzije.

On saznaje i da članovi komisije koji „kao većaju o ovoj odluci protiv Milenka“ već pripremaju novu sistematizaciju. U tom trenutku, on ne zna da će novi dokument značajno uticati i na njega.

Komisija donosi presudu o razrešenju Jovanovića 18. novembra, a Lekić odlučuje da uzme godišnji odmor da se, kako kaže, „skloni iz te situacije“.

 
Milenko Jovanović na puštanju u rad aparata za merenje zagađenja u Opštini Beočin u septembru 2020; foto: Opština Beočin

Hakerski napad na imejl SEPA-e i istraga

Drugog dana odmora, nakon radnog vremena SEPA-e, Lekić prima poziv od saradnika iz privatne firme koju je SEPA-a angažovala kao IT podršku – javlja mu da je „otet“ zvanični imejl Agencije. Kako je objasnio, saradnik mu je samo poručio da je problem rešen te da javi kolegama da stave jače šifre.

Sutra ujutru Lekića budi poziv koleginice koja koristi SEPA-in imejl i od njega traži pomoć da se uloguje. „Ja sam mislio da je sve rešeno, međutim ispada da nije“, objašnjava i dodaje da je nakon toga poslao imejl Radoviću i njegovoj pomoćnici u kome savetuje da „isprate“ promenu šifre na zvaničnoj imejl adresi. U roku od sat vremena stigao mu je dokument u kome se vidi da je kolega ovlašćen da radi njegov posao u delu informativnih sistema.

„Ja u tom trenutku shvatam da se dešava još nešto, pored Milenka. (…) Praktično sad počinje udar na mene.“

Dejan Lekić; foto: CINS

U tom periodu na adrese zaposlenih počeli su da stižu neuobičajeni imejlovi.

Tako su zaposleni, između ostalog, dobili dokument iz kog se može videti za šta se tereti Milenko Jovanović. Lekić objašnjava da u imejlovima nije bilo ničeg uvredljivog te da ih je i sam dobijao. Ubrzo potom, još na odmoru, saznaje da mu ne radi imejl, a ubrzo i da je isključen po nalogu direktora. Prekida odmor i 29. novembra odlazi na sastanak sa direktorom.

Kada je pitao šta se dešava direktor je, između ostalog, pomenuo imejlove koji stižu zaposlenima:

„To je došlo do nekih ljudi, mene ljudi obaveštavaju, svašta on šalje. Milenko to radi, znaš, a meni je žao njega, ali ti moraš da se strpiš, u toku je istraga. (…) Ta istraga će pokazati ko je kriv, ti se samo strpi“, seća se Lekić.

Ni razgovor sa direktorom mu nije pomogao.

Sutradan se vraća na posao, ali ne može da pristupi serverima, o čemu obaveštava direktora i njegovu pomoćnicu slanjem službenih beleški.

„Tri nedelje sam ja išao na posao tako što dolazim na posao, sedim u kancelariji gledam u ekran, razumete, gledam vesti i šta da radim, sedim, vrtim prste, idem popijem kafu, vratim se u kancelariju, ne mogu ništa.“

Po nalogu kabineta

Onemogućen da radi svoj posao, Lekić odlučuje da 20. decembra ponovo uzme godišnji odmor. U tom trenutku ne zna da je deset dana ranije usvojena sistematizacija SEPA-e kojom je ukinuto njegovo radno mesto i mesto već otpuštenog Jovanovića. Šta u sistematizaciji piše u tom trenutku zna nekolicina ljudi – oni koji su je i pisali.

„Niko, niko od zaposlenih ne zna sem te naše grupe, iste grupe koja je Milenku dala otkaz.“

Sistematizacijom su, između ostalog, ukinuta dva odeljenja – Odeljenje za kontrolu kvaliteta vazduha na čijem čelu je bio Milenko Jovanović, kao i Odeljenje za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem koje kreira indikatore stanja životne sredine, priprema izveštaj o stanju životne sredine i vodi informacioni sistem životne sredine, ali i sarađuje sa Evropskom agencijom za životnu sredinu. Lekić je 13 godina bio zadužen za saradnju sa Evropskom agencijom. Oba odeljenja pripojena su drugim odeljenjima.

Sistematizaciju i urušavanje Agencije, kako kaže, vidi kao hir.

„Dakle, ta dva i dva odeljenja se spajaju direktno zbog osvete nama dvojici. (…) Baš njih (rukovodstvo) briga za strukturu i za rezultate i tako dalje. To je bitno kad vi dođete na televiziju i kažete evo imamo aplikaciju.“

Pravnica u Agenciji mu je najavila rešenje o raspoređivanju u Ministarstvu zaštite životne sredine:

„´Znate ovo je odluka kabineta. (…) Vi ako to odbijete dobijate automatski otkaz. Ja vam ne bih to preporučila.´ Ja zovem advokata, advokat mi kaže da je u pravu.“

Iz Ministarstva nam nisu odgovorili da li je po njihovom nalogu napravljena sistematizacija, Lekić premešten u Ministarstvo, a Jovanović otpušten.

Da je ostao u Agenciji, Lekić bi do 11. januara dobio rešenje o tome gde je raspoređen unutar SEPA-e.

Kad je shvatio da neće više raditi u Agenciji, bio je besan.

„U prvom trenutku sam, naravno, bio beskonačno besan i odmah sam rešio da odem da pokupim stvari, da ne razgovaram ni sa kim.“

Nabavka za Bebu Popovića

Tokom 2020. pojedine javne nabavke SEPA-e isplivale su u javnost kao problematične. Naime, televizija N1 je objavila da je SEPA sklopila ugovor sa firmom Vladimira Bebe Popovića, nekadašnjeg šefa biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića i danas bliskog vlasti, vredan tri miliona dinara za potrebe medijskog događaja otvaranja laboratorije. Reč je zapravo o premeštanju laboratorije za koju je 2018. već bio organizovan medijski događaj.

Lekić se seća da je, prethodno, on pisao projekat za nabavku opreme za Nacionalnu laboratoriju vredan 1,5 miliona evra, kao i da je ta oprema isporučena u Republički hidrometeorološki zavod. Tada je uručenje opreme pratio medijski događaj kome su prisustvovali direktor SEPA-e, Filip Radović, zatim Sem Fabrici ispred Delegacije EU u Srbiji i tadašnji ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

više

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branislava Matic
Branislava Matic
29 mar 2021 12:55

odlično i iscrpno odrađeno istraživanje okolnosti

Gradjanin
Gradjanin
29 mar 2021 13:13

Samo pitanje dotičnog „gde ste vi do sada radili“, govori sve o njima. Kao da je došao neko iz stranke, da moli za posao, pa da zna gde da ga smesti. Ovo sve govori o njima i nemoralu, neznanju, jer pitati g-dina Lekića, samo pokazuje da ova ekipa nikakve dodirne tačke za životnom sredinom nije nikada imala. Umesto da iskoriste znanje, isto se odnosi i na g-dina Milenkovića, oni stručnjake jednostavno žele van institucija.

Miloš
Miloš
30 mar 2021 19:40

Tekst se završava ovim citatom ili?

Dj
Dj
07 apr 2021 16:00

Tako je to u naprednoj Srbadiji! Dno dna! Biće i gore, ne brinite!

Povezano

09. nov 2023.
„Po meni ljudi koji se bave javnim zdravljem u razvijenijim zemljama i koji se bave javnim zdravljem kroz problem zagađenja vazduha, ja mislim da oni kad vide da kod nas umre 10 hiljada ljudi godišnje od zagađenja vazduha da se krste i levom i desnom rukom. U tom svetu to je neprihvatljivo veliki broj, to je broj koji treba da bukvalno upali sve alarme da ozbiljno nešto nije u redu“, kaže u intervjuu za CINS profesor Vladimir Đurđević.
05. jun 2023.
Vazduh u Srbiji godinama je zagađen, a stručnjaci sve glasnije govori o posledicama po zdravlje ljudi. Dok se o ovoj temi uglavnom govori na nivou različitih izveštaja i statistike, CINS u novom dokumentarnom filmu grebe ispod površine i otkriva kako izgleda život istraživačke novinarke Anđele Milivojević koja je pre nekoliko godina saznala da je dobila astmu čiji je jedan od uzročnika zagađenje vazduha u Beogradu.
10. feb 2022.
Iako je Srbija prošle godine iz fondova Evropske unije dobila oko tri miliona evra da nabavi opremu za merenje zagađenja vazduha, to još uvek nije urađeno. Za to vreme nešto manje od milion i po građana i dalje ne zna kakav vazduh svaki dan diše.
20. jan 2022.
„Nešto manje od milion i po građana ne zna u realnom vremenu kakav vazduh udiše. Reč je o stanovnicima mesta sa preko 50 hiljada stanovnika u kojima nema takozvanog automatskog merenja kvaliteta vazduha, već se ono vrši manuelno ili se uopšte ne vrši“, kaže za CINS nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Dejan Lekić.