AktuelnoProjektiNovac iz budžeta

Diskriminatorska javna nabavka đubriva Draginovog ministarstva

27. nov 2012.
Ministarstvo poljoprivrede, na čelu sa Sašom Draginom, prvo je promenilo dobavljača đubriva za poljoprivrednike dan nakon što je izabran na javnoj nabavci vrednoj oko 10 miliona evra, a zatim novom dobavljaču oprostilo jedan od uslova nabavke

U subotu ujutru, Saša Dragin, bivši Ministar poljoprivrede, priveden je zajedno sa još osam osoba među kojima je i vlasnik konsultantske firme “Ces Mecon“, Zvonimir Nikezić. Kako je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio za Radio televiziju Srbije, oni se sumnjiče da su prodavali subvencionisano đubrivo licima koja na to nisu imala pravo, čime su omogućili da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i tako pribave imovinsku korist u iznosu od oko 5 miliona evra.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već nekoliko meseci istražuje javne nabavke u Srbiji, a među njima i nabavku 50.000 tona đubriva iz 2008. godine koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, sa Sašom Draginom na čelu. Reč je o nabavci koja je sprovedena pre perioda u kojem su, prema izjavi tužioca, osumnjičeni počinili zloupotrebe.

Prema nalazima CINS-a, ministarstvo je sprovelo ovu nabavku uz jednu kontroverzu: samo dan nakon donošenja odluke kojom je kompanija “Azotara” bila izabrana za najpovoljnijeg ponuđača na tenderu vrednom oko 10 miliona evra, odluka je poništena i ugovor sklopljen sa drugom firmom. Jedan od razloga je bio i to da su u to vreme protiv “Azotare” i povezanih lica vođeni krivični postupci – iako zakon definiše da se ponuđač može izbaciti sa tendera samo ako je pravosnažno kažnjen za određena krivična dela.

CINS takođe objavljuje sa kojim je sve firmama i za koliku količinu đubriva Ministarstvo sklapalo ugovore u 2009. i 2010. godini.

 

Fleksibilno tumačenje zakona

 

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, osumnjičen da je vršio zloupotrebe pri prodaji subvencionisanog đubriva

Saša Dragin je postao Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u julu 2008. godine. Dva meseca nakon toga, Vlada Republike Srbije, na inicijativu Draginovog ministarstva poljoprivrede, donosi Zaključak kojim se saglasila da se subvencioniše nabavka 50.000 tona mineralnog đubriva. Kako je u pisanom odgovoru CINS-u Ministarstvo poljoprivrede navelo, subvencije su bile neophodne jer bi povećanje cena đubriva indirektno dovelo do “ugrožavanja prehrambene sigurnosti zemlje“.

Nesubvencionisanje bi dovelo do “velikog povećanja cena đubriva i ostalih ulaznih komponenti, bilo (bi) rasuto mnogo manje đubriva na njive u jesenjoj setvi 2008. godine što bi značilo slabiji prinos u 2009. godini, lošiji kvalitet poljoprivrednih proizvoda, a bila bi ugrožena i makroekonomska stabilnost tj. ugrožena prehrambena sigurnost zemlje…“, piše u odgovoru.

Ministarstvo je takođe navelo da zbog Zaključka Vlade (Vlada ima mogućnost da svojim Zaključkom dozvoli da se određena nabavka ne sprovodi po sistemu javnih nabavki), oni nisu bili dužni da sprovedu javnu nabavku, ali da su u cilju obaveštavanja svih zainteresovanih ponuđača to ipak uradili. Ipak, nije sproveden otvoreni postupak javne nabavke već manje transparentni, postupak sa pogađanjem. Razlog je bio hitnost zbog jesenje setve.

U pozivu za dostavljanje ponuda od 18. septembra 2009. godine, među uslovima koje je ponuđač morao da ispuni, navedeni su i sledeći: da na skladištu ima spremnu količinu od 50.000 tona đubriva, da se ta količina mora isporučiti u roku od 30 dana i da u poslednje tri godine pre postupka javne nabavke nije utvrđen neadekvatan kvalitet đubriva tj. da protiv ponuđača nije vođen prekršajni ili krivični postupak zbog neadekvatnog kvaliteta.

Besplatnu konkursnu dokumentaciju je preuzelo 14 potencijalnih ponuđača, ali su dostavljene samo dve ponude. Reč je o ponudama preduzeća “Fertil“ iz Bačke Palanke i “Azotare“ iz Subotice. “Fertil” je osnovan 2005, a vlasnik je akcionarsko društvo “Victoria group”. Najveći akcionari su Milija Babović, vlasnik “Fashion company” koja se bavi modom i modnom maloprodajom, Evropska banka za obnovu i razvoj, “Apsara Limited” sa Kipra, Stanko Popović i Zoran Mitrović. Subotičku “Azotaru” je 2006. godine, u stečaju, kupila firma “Azohem” Peđe Mališanovića. Mališanović je pre nekoliko dana priveden zajedno sa Jožefom Kasom, nekadašnjim predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara, zbog mogućih zloupotreba u “Agrobanci”.

Kao najpovoljnija ponuda je izabrana “Azotarina“. U izveštaju ministarstva od 29. septembra 2009. godine, navodi se da je vrednost ugovora 45.738 dinara po toni, od čega Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 20.000 dinara po toni. Izveštaj je potpisao Ministar Dragin.
 

Samo dan nakon što je za nabavku đubriva izabrana „Azotara“, odluka biva promenjena i posao dobija drugoplasirani „Fertil“ (foto: www.fertil.rs)

Međutim, samo dan kasnije, dolazi do izmene izveštaja i ugovor se umesto “Azotari“ dodeljuje “Fertilu“. U obrazloženju je navedeno da “Azotara“ ima na zalihama traženu količinu đubriva (50.000 tona), ali da sastojci jednog dela tog đubriva ne odgovaraju traženim, pa je prava količina zapravo oko 46.000 tona. Takođe je istaknuto i da je u prethodne tri godine inspekcijskim kontrolama ustanovljeno da “Azotara“ ima neadekvatan kvalitet đubriva i da se zbog toga protiv njih i povezanih lica vodi više krivičnih postupaka.

Zakon o javnim nabavkama koji je u tom trenutku bio na snazi, navodio je kao jedan od obaveznih uslova i da ponuđač nije kažnjavan za krivično delo ili prekršaj iz oblasti koja je predmet javne nabavke, ili da mu nije izrečena pravosnažna sudska ili upravna mera zabrane obavljanja deltanosti iz oblasti koja je predmet javne nabavke. Rade Đurić, pravnik iz organizacije Transparentnost Srbija, smatra da je uslov Ministarstva po kojem se ponuđač isključuje iz javne nabavke ukoliko se protiv njega vodi postupak, diskriminatorski.

“Moje mišljenje je da se samo vođenje sudskog postupka protiv nekoga ne može smatrati uslovom ukoliko taj postupak nije završen i ne postoji pravosnažna sudska presuda. Po meni, time se ugrožava prezumpcija nevinosti i takav uslov je diskriminatorski“, kaže Đurić.

“Azotara“ je 7. oktobra Ministarstvu podnela zahtev za zaštitu ponuđača u kojem je tražila da se postupak delimično poništi i da se donese nova odluka po kojoj će se ugovor ponovo dodeliti njima. Tri dana kasnije, “Azotara“ je odustala od zahteva.

Ugovor sa “Fertilom“ je sklopljen 14. oktobra 2008. godine. Zanimljivo je da je već u novembru te godine, na osnovu Aneksa ugovora, rok za isporuku đubriva produžen na šezdeset umesto trideset dana, što je bio jedan od uslova da bi se uopšte moglo učestvovati u nabavci.

 

Fertil i Azotara, prvi po količini đubriva


U 2009. i 2010. godini, Ministarstvo poljoprivrede nije više sprovodilo javne nabavke subvencionisanog đubriva već su, kako se navodi u odgovoru Ministarstva, “ugovori sklapani sa svim ponuđačima koji su ispunjavali uslove iz uredbe i javnog poziva (nije sprovođena javna nabavka u kom slučaju bi mogao biti biran samo jedan prodavac)“.

Kako je Ministarstvo navelo u pisanom odgovoru CINS-u, “u toku 2011. i 2012. godine nije bilo odgovarajućih postupaka za subvencionisano mineralno đubrivo, sprovođenih od strane ovog ministarstva“.

Nabavke subvencionisanog đubriva Ministarstva poljoprivrede u 2009. i 2010. godini:

 

Nabavke subvencionisanog đubriva Ministarstva poljoprivrede u 2009. i 2010. godini

 

*****


Tekst je nastao u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, u sklopu projekta “Istraživanje javnih nabavki u Srbiji” koji podržava National Endowment for Democracy

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano