AktuelnoProjektiSrbija

CINS: preko 50 dokumenata na više od 1000 strana o Luki Bojoviću

13. feb 2012.
NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project, objavljuje onlajn profil Luke Bojovića sa više od 50 dokumenta, uključujući i preko hiljadu strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima, kao i dokumentaciju o Bojovićevim kompanijama koje se nikada nisu pominjale u medijima. Profil možete pogledati ovde

Luka Bojović, jedan od najtraženihih kriminalaca srpskog podzemlja, uhapšen je 9. februara u španskom gradu Valensija, dok je uživao u luksuznoj većeri sa svojim saradnicima: Vladimirom Milosavljevićem (bivšim članom Zemunskog klana), Nebojšom Petrićem (bivšim članom Magdine grupe) i svojim kumom Vladimirom Mijanovićem. Iste večeri, Bojović je postao glavna vest u Srbiji.

Navešćemo nekoliko činjenjica iz dokumentacije, ali upozoravamo da je to samo mali deo onoga što možete pročitati u sudskim spisima, kompanijskim podacima i drugim dokumentima.

 

Kompanije


NUNS CINS je otkrio da je Bojović, preko svog bliskog saradnika Cvetka Simića, ubijenog 2010. u Zagrebu, bio vlasnik kompanije “TAEDA”, osnovane 2006. u Zagrebu, kao i kompanije “TAEDA GROUP LLC”, osnovane 2009. u Delaveru (of-šor zona u Sjedinjenim Američkim Državama). Obe kompanije su imale istoimena predstavništva u Beogradu. U beogradskom ogranku hrvatske firme, Luka Bojović je čak i lično bio imenovan kao direktor.

“TAEDA GROUP LLC” iz Delavare je imala račun otvoren u beogradskom ogranku Hypo Alpe Adria Banke, a zanimljivo je to da je firma bila osnovana na istoj adresi na kojoj i Šarićeve of-šor kompanije – “MATENIKO LLC”, “FINANCIAL ANGELS LLC”, “DURABILLY LLC” i “LAFINO TRADE LLC”. Takođe, Bojović i Šarić su koristili usluge istog agenta u Delaveru – “Harvard Business Services INC”, koji im je otvarao firme.

Oba beogradska predstavništva su ugašena početkom 2010. godine, dok su kompanije u inostranstvu još uvek aktivne.

 

Kriminalna biografija Bojovića i njegovih saradnika


U sudskim spisima koje objavljujemo se može pročitati bogata Bojovićeva krivična biografija. U javnosti nije poznato da je Bojović, pre spektakularnog hapšenja 2007. godine zbog posedovanja pištolja i falsifikovanja isprava, više puta bio optuživan i osuđivan za dela neovlašćenog nošenja oružja, prinude, falsifikovanja, nasilničkog ponašanja i napada na zatvorskog stražara.

Ova dokumenta su puna zanimljivih, do sad neobjavljivanih detalja.

Na primer, Bojović je 2002. godine optužen da je u prostorijama beogradskog Zoološkog vrta (Lukin otac, Vuk Bojović je direktor vrta od 1986. godine), uz pomoć dva saradnika, palicom prebio izvesnog Mirka Elezovića, oteo mu 7.200 evra, a zatim mu pretio da povuče tužbu koju je podneo protiv Lukinog prijatelja. Bojović i njegovi saradnici su bili optuženi iste godine, ali je zbog suviše dugog suđenja, predmet 2008. proglašen zastarelim.

Zanimljivo je i da je Bojović novembra 1995, kada ga je nevenčana supruga posetila u zatvoru, udario zatvorskog čuvara jer je bio iznerviran što je ovaj prekidao njihov razgovor, opominjujući ih da ne smeju razgovarati o optužbama protiv Bojovića (tada mu se sudilo za nošenje oružja, koje su policajci našli avgusta 1995. kada su ga pretresli u kockarnici). Nakon ovoga, grupa stražara je uhvatila Luku u hodniku zatvora, vezala ga lisicama i udarala palicama dok nije pao u nesvest. Bojović je zbog napada na stražara osuđen na tri meseca zatvora.

Policija je Bojoviću pronašla pištolj i februara 2001, zbog čega je sledeće godine osuđen na šest meseci zatvora.

Kada je 2007. uhapšen sa saradnicima Veljkom Banovićem i Ilijom Novovićem i optužen za posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata, Bojović je izazvao veliko interesovanje javnosti. Zbog ovih dela, osuđen je na 15 meseci zatvora.

U februaru 2011. Tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv Bojovića i četiri saradnika – Vladimira Milosavljevića, Sretka Kalinića i Aleksandra Simovića (sva trojica su bivši pripadnici Zemunskog klana) zbog ubistva i pokušaja ubistava kriminalnih oponenata tokom 2004. godine. Tužilaštvo tvrdi da je Bojović kod sebe “zaposlio” odbegle pripadnike Zemunskog klana, koji se rasturio nakon što su vođe Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni marta 2003. U optužnici koju objavljujemo i koja uključuje i Kalinićevo svedočenje, opisano je kako su ubistva protivnika Bojovićevog klana bila planirana i organizovana.

Takođe, objavljujemo i sudske spise za Bojovićeve najbliže saradnike u kojima se mogu pročitati zanimljivi detalji o njihovoj kriminalnoj prošlosti.

Siniša Petrić je, pre Luke Bojovića, radio za kriminalnu grupu koju je predvodio Marinko Magda i počinio je niz krivičnih dela pljačke i nošenja oružja, a učestvovao u organizaciji ubistva nekoliko porodica u Subotici tokom 1993. godine. Viši sud u Subotici osudio ga je na 20. godina zatvora, a Vrhovni sud Srbije 1999. godine smanjio mu je kaznu na 15 godina. Tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine uspeo je da pobegne iz zatvora “Istok” na Kosovu i Metohiji i nalazio se u bekstvu sve do hapšenja u Španiji, prošle nedelje.

Vladimir Mijanović, kum Luke Bojovića, koji je takođe uhapšen u restoranu u Valensiji, nalazio se na poternici koju je podigao Drugi opštinski sud u Beogradu za krivična dela počinjena tokom 1998. godine.

Prema saopštenju Španske policije, Bojović i njegovi saradnici su osumljičeni za preko 20 ubistava, u Srbiji, Crnoj Gori, Holandiji, Rumuniji i SAD, kao i za trgovinu drogom i oružjem.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano