AktuelnoFunkcioneriNovac iz budžeta

CINS predstavio “Dobar, loš, korumpiran“

27. mar 2018.
Prva onlajn igra o javnim nabavkama u Srbiji: namestinabavku.cins.rs

Nakon višemesečnog istraživanja o problemima u sistemu javnih nabavki Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je na panel diskusiji „Kako se nameštaju javne nabavke“, predstavio nalaze tekstova i prvu onlajn igru na temu nabavki u Srbiji – „Dobar, loš, korumpiran”.

Igra ima za cilj da javnosti prikaže sam tok različitih javnih nabavki i ukaže na koji način se nabavke nameštaju nauštrb budžeta i o trošku građana. Ona na zabavan i edukativan način sprovedi igrače kroz najčešće koruptivne prakse, načine nameštanja tendera i druge vidove nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama.


Igrači u ulozi gradskog menadžera u svakom od 13 koraka dobijaju novi zadatak inspirisan stvarnim događajima i primerima različitih milionskih nabavki, dok su likovi korišćeni u igri plod mašte. Na izbore igrača utiče više faktora, a o raspisivanju i sprovođenju nabavki odlučuju suočavajući se sa korupcijom, političkim i ekonomskim pritiscima i rizicima, od čega i zavisi konačan ishod igre. Tokom igre, igrači mogu da koriste ilustrativna objašnjenja na osnovu kojih uče o ključnim temama iz oblasti nabavki.


Milica Šarić, moderatorka i novinarka koja je radila na izradi igre, istakla je da je ideja igre da se građanima na zabavan i edukativan način prikaže na koji način državni organi manipulišu njihovim novcem:


“Igrica je namenjena kako onima koji već imaju znanje iz ove oblasti, tako i onima koji se tek sreću sa nabavkama pa im je ovo prilika da se, uz zabavu, kvalitetno informišu. Značaj igrice je u tome što ovu kompleksnu oblast, u kojoj je mnogo toga zavijeno u zbunjujuće i dosadne formulacije, približava velikom broju onih od čijeg se novca javne nabavke zapravo finansiraju”.

Igra je dostupna na adresi: namestinabavku.cins.rs.

Uz objavljivanje igre, novinari CINS-a su na panelu održanom u beogradskom Medija centru predstavili i nalaze istraživanja iz ove oblasti.

Milica Šarić je uvodeći paneliste u temu objasnila da je istraživanje o nepravilnostima i problema u sistemu javnih nabavki trajalo duže od četiri meseca i za to vreme CINS je otkrio nove načine na koje se zaobilaze pravila u javnim nabavkama i umanjuje konkurencija:

“To dovodi do smanjenja kvaliteta nabavljenih roba, radova ili usluga. Na taj način se obesmišljava ceo sistem javnih nabavki, koje imaju za cilj da se novac građana potroši zakonito i transparentno”.

Jasmina Marković, predsednica poslovnog udruženja Ponuđači Srbije, govorila je o najčešćim načinima nameštanja nabavki. Kao jedan od primera navela je manipulisanje sa tehničkim specifikacijama koje se prilagođavaju određenim ponuđačima.


„Bez obzira na to što naručilac sprovede javnu nabavku, po Zakonu o javnim nabavkama, i sve to bude korektno, ali niko ne kontroliše izvršenje samih ugovora, pa se dešava da se produžavaju rokovi koji su bili štelovani da budu kratki (…) čak idu do toga da se menja šta je ponuđač u početku ponudio (…) i u dogovoru sa određenim naručiocem dešava se da promeni ono što je prvobitno dogovoreno da se isporuči“, rekla je Marković.


Danilo Pejović, finansijski direktor Transparentnosti Srbija, objasnio je da i zemlje Evropske unije imaju slične probleme. Ipak, dodao je da gde je veće poverenje u institucije, ima manje korupcije i problema u sistemu javih nabavki.


Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, govorio je o problemu netransparentnosti prilikom sprovođenja nabavki. Kao primer istakao je primer nabavke novogodišnje jelke u Beogradu.


Šabić je pričao i o predlozima za izmene Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, oko kojih Poverenik uopšte nije konsultovan i koje, ukoliko budu usvojene, značajno mogu da otežaju pristup informacijama: „Nećete moći ništa da pitate Telekom, Koridor, Železaru…“.

Jedno od CINS-ovih istraživanja o nabavkama bavilo se sistemom građanskih nadzornika nabavki, koji već neko vreme ne funkciniše. Od aprila 2013. do kraja 2017. Uprava za javne nabavke je za nadzornike u 130 nabavki imenovala osam organizacija civilnog društva, koje su podnele manje od trećine, odnosno 42 izveštaja o uočenim nepravilnostima. Izveštaji nadzornika su u samo nekoliko slučajeva imali odjeka u javnosti, dok je Uprava za javne nabavke reagovala jednom, podnošenjem prekršajne prijave.

Takođe, zbog zloupotreba u javnim nabavkama u tužilaštvima je od 1. aprila 2013. do 1. decembra 2017. pokrenuto svega 175 krivičnih postupaka, od kojih je većina u toku ili su krivične prijave odbačene, dok je svega deset posto završilo optuženjem. Sve presude u ovim predmetima završile su uslovnim kaznama. Propisana je i mogućnost prekršajnog gonjenja onih koji ne poštuju Zakon, ali to u praksi ne funkcioniše. 

 

 

Želimo da čujemo vaše komentare, predloge i sugestije! Šaljite ih koristeći #dobarloskorumpiran.

 

 


Tekst je nastao u okviru projekta “Kako namestiti javnu nabavku?” koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija. Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju stav FOD, Srbija.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ljubomir Jacic
Ljubomir Jacic
06 apr 2018 14:55

Genijalno!

Povezano

06. apr 2023.
Za izgradnju vrtića u Bariču, posao vredan oko 200 miliona dinara, nadmetalo se nekoliko firmi, ali je postupak više puta prekidan. CINS otkriva kako je Miroslav Čučković, u to vreme predsednik opštine Obrenovac, organizovao sastanak i promenio tok nabavke. Više od godinu dana kasnije, roditelji i dalje čekaju vrtić.
17. sep 2021.
Firma Moskito ADV godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a nedavno je po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji. Za konkurenciju je imala samo svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.
29. apr 2021.
Predsednik Vlade Vojvodine i član Predsedništva SNS-a Igor Mirović prihodovao je od Telekom Srbije najmanje 192 hiljade evra na osnovu zakupa poslovnog prostora u centru Novog Sada. Skoro trećina od toga isplaćena mu je pre nego što je poslovnica otvorena. Na osnovu anonimne prijave u kojoj su iznete sumnje u nezakonitost ovog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. Prijava je odbačena, a CINS je grafički prikazao probleme u postupku i, prema rečima našeg sagovornika, kršenje Zakona o javnim nabavkama.
29. apr 2021.
Igoru Miroviću, predsedniku Vlade Vojvodine i članu Predsedništva SNS-a, Telekom Srbija je isplatio najmanje 192 hiljade evra za zakup poslovnog prostora u centru Novog Sada, od čega skoro trećinu pre nego što je poslovnica uopšte otvorena. Zbog sumnji u nezakonitost čitavog posla tužilaštvo je dugo vodilo predistražni postupak. CINS otkriva probleme u postupku, kao i da je prilikom zakupa prostora Telekom zaobišao proceduru javne nabavke.