AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS među 12 nominovanih za Global Shining Light Award

26. jul 2017.
Foto: Preuzeta sa sajta gijn.org
Globalna mreža istraživačkih novinara (Global Investigative Journalism Network) objavila je nominacije za nagradu za istraživačko novinarstvo u tranzicionim i zemljama u razvoju. U konkurenciji je i CINS-ov projekat o kriminalu i korupciji

Panel sastavljen od internacionalnih sudija izabrao je 12 finalista iz 211 različitih projekata iz 67 zemalja. Sve priče objavljene su u periodu od 2015. do kraja 2016. godine i prema oceni žirija predstavljaju izvanredne primere novinara koji “kopaju duboko” u malverzacije i otkrivaju sistemske probleme koji utiču na njihove zajednice, državu, a često i svet.


Svake dve godine Globalna mreža istraživačkih novinara dodeljuje ovu nagradu sa ciljem da ukaže na značaj rada istraživačkih novinara u vreme u kojem sve više novinara biva izloženo represiji i teškim uslovima za rad.


U uži izbor ušao je projekat Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji se bavi istraživanjem kriminala i korpucije. Tokom rada na ovom projektu CINS je objavio dve baze podataka i seriju priča koje otkrivaju da se borba protiv korupcije svodi samo na tvrdnje zvaničnika, dok se u praksi ne sprovodi. Podaci prikupljeni slanjem stotina zahteva za slobodan pristup informacijama pokazali su da je krivično gonjenje korupcije uglavnom usmereno na javne službenike na nižim nivoima, procesi traju godinama i često završavaju uslovnim kaznama.


Pored CINS-a među nominovanima su i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), mreža istraživačkih centara i novinara Organized Crime and Reporting Project (OCCRP), BBC World i BBC Arabic, Al Jazeera English, Tiger Eye iz Gane i drugi.


Pobednici će biti proglaženi sredinom novembra na Globalnoj konferenciji istraživačkih novinara 2017. u Johanesburgu (Južnoafrička Republika).


Spisak svih nominovanih pročitajte ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano