AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS među 12 nominovanih za Global Shining Light Award

26. jul 2017.
Foto: Preuzeta sa sajta gijn.org
Globalna mreža istraživačkih novinara (Global Investigative Journalism Network) objavila je nominacije za nagradu za istraživačko novinarstvo u tranzicionim i zemljama u razvoju. U konkurenciji je i CINS-ov projekat o kriminalu i korupciji

Panel sastavljen od internacionalnih sudija izabrao je 12 finalista iz 211 različitih projekata iz 67 zemalja. Sve priče objavljene su u periodu od 2015. do kraja 2016. godine i prema oceni žirija predstavljaju izvanredne primere novinara koji “kopaju duboko” u malverzacije i otkrivaju sistemske probleme koji utiču na njihove zajednice, državu, a često i svet.


Svake dve godine Globalna mreža istraživačkih novinara dodeljuje ovu nagradu sa ciljem da ukaže na značaj rada istraživačkih novinara u vreme u kojem sve više novinara biva izloženo represiji i teškim uslovima za rad.


U uži izbor ušao je projekat Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji se bavi istraživanjem kriminala i korpucije. Tokom rada na ovom projektu CINS je objavio dve baze podataka i seriju priča koje otkrivaju da se borba protiv korupcije svodi samo na tvrdnje zvaničnika, dok se u praksi ne sprovodi. Podaci prikupljeni slanjem stotina zahteva za slobodan pristup informacijama pokazali su da je krivično gonjenje korupcije uglavnom usmereno na javne službenike na nižim nivoima, procesi traju godinama i često završavaju uslovnim kaznama.


Pored CINS-a među nominovanima su i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), mreža istraživačkih centara i novinara Organized Crime and Reporting Project (OCCRP), BBC World i BBC Arabic, Al Jazeera English, Tiger Eye iz Gane i drugi.


Pobednici će biti proglaženi sredinom novembra na Globalnoj konferenciji istraživačkih novinara 2017. u Johanesburgu (Južnoafrička Republika).


Spisak svih nominovanih pročitajte ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend