AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS među 12 nominovanih za Global Shining Light Award

26. jul 2017.
Foto: Preuzeta sa sajta gijn.org
Globalna mreža istraživačkih novinara (Global Investigative Journalism Network) objavila je nominacije za nagradu za istraživačko novinarstvo u tranzicionim i zemljama u razvoju. U konkurenciji je i CINS-ov projekat o kriminalu i korupciji

Panel sastavljen od internacionalnih sudija izabrao je 12 finalista iz 211 različitih projekata iz 67 zemalja. Sve priče objavljene su u periodu od 2015. do kraja 2016. godine i prema oceni žirija predstavljaju izvanredne primere novinara koji “kopaju duboko” u malverzacije i otkrivaju sistemske probleme koji utiču na njihove zajednice, državu, a često i svet.


Svake dve godine Globalna mreža istraživačkih novinara dodeljuje ovu nagradu sa ciljem da ukaže na značaj rada istraživačkih novinara u vreme u kojem sve više novinara biva izloženo represiji i teškim uslovima za rad.


U uži izbor ušao je projekat Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koji se bavi istraživanjem kriminala i korpucije. Tokom rada na ovom projektu CINS je objavio dve baze podataka i seriju priča koje otkrivaju da se borba protiv korupcije svodi samo na tvrdnje zvaničnika, dok se u praksi ne sprovodi. Podaci prikupljeni slanjem stotina zahteva za slobodan pristup informacijama pokazali su da je krivično gonjenje korupcije uglavnom usmereno na javne službenike na nižim nivoima, procesi traju godinama i često završavaju uslovnim kaznama.


Pored CINS-a među nominovanima su i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), mreža istraživačkih centara i novinara Organized Crime and Reporting Project (OCCRP), BBC World i BBC Arabic, Al Jazeera English, Tiger Eye iz Gane i drugi.


Pobednici će biti proglaženi sredinom novembra na Globalnoj konferenciji istraživačkih novinara 2017. u Johanesburgu (Južnoafrička Republika).


Spisak svih nominovanih pročitajte ovde.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

16. nov 2023.
Novinarke CINS-a Teodora Ćurčić i Jovana Tomić dobitnice su Godišnje nagrade za toleranciju koju dodeljuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije.
21. dec 2022.
Godišnja nagrada „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u 2022. godini pripala je Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, saopšteno je danas na ceremoniji dodele u Novom Sadu.
06. maj 2022.
Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
16. nov 2021.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.