AktuelnoPrivatizacijaSport

Policija podnela krivičnu prijavu protiv Dragana Đurića, direktora Partizana

30. dec 2013.
Direktor policije Milorad Veljović potvrdio CINS-u da je 27. decembra podneta krivična prijava protiv Dragana Đurića, direktora Partizana, zbog privatizacije Veterinarskog zavoda

CINS je danas dobio zvaničnu potvrdu MUP-a da je protiv direktora Fudbalskog kluba Partizan i vlasnika modnog brenda Zekstra, Dragana Đurića, 27. decembra podneta više puta najavljivana krivična prijava zbog, kako se navodi, zloupotreba tokom privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun.


Ovu informaciju za CINS je potvrdio Milorad Veljović, direktor policije:

 

„Jeste, podneta je krivična prijava, a tužilaštvo će na osnovu nje procenjivati koliko ima dokaza i koje će mere preduzeti“, kaže Veljović.

 

Dragan Đurić je kroz firmu Zekstra Grupa – Zekstra postao većinski vlasnik Veterinarskog zavoda Zemun februara 2005. Prvu sumnju u legalnost ove kupovine izrazio je Savet za borbu protiv korupcije dve godine ranije – neposredno nakon Đurićeve pobede na tenderu, kada je svrstao ovu kupovinu u najkarakterističnije slučajeve kršenja zakona u postupku privatizacije.

 

Opširnije o privatizaciji Zavoda možete čitati u istraživanju CINS-a.


Nakon neuspele prodaje u julu 2002, Agencija za privatizaciju je 2003. godine uputila javni poziv za prodaju 70 odsto ovog preduzeća putem tendera. Reč je o prodajnoj metodi kojom država traži „strateškog partnera“, odnosno kompaniju koja ima velike prihode i iskustva u obavljanju delatnosti kojom se bavi firma koja se prodaje.


Sa obzirom na to da se Zekstra bavi proizvodnjom tekstila, ova firma nije ispunjavala uslove za privatizaciju Veterinarskog zavoda. Kupovinu preduzeća pomogao je Milan Pešut, vlasnik Bankoma iz Zemuna – firme koja se bavi traženom delatnošću. Pešut je sa Đurićem ušao u partnerski odnos kako bi Zekstra formalno zadovoljila postavljene uslove i postala većinski vlasnik Zavoda.

 

Učešćem u kupovini Bankom je dao legitimitet Zekstri i osigurao joj pobedu na tenderu, a Pešut je bez ijednog uloženog dinara dobio oko jedan odsto vlasništva nad preduzećem koje je kupljeno za više od devet miliona evra.


U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije piše da je Agencija za privatizaciju na javnom tenderu diskriminisala drugog ponuđača – konzorcijum zaposlenih u Zavodu – i njihovu ponudu. Prema oceni Saveta, Đurićev konzorcijum nije formiran na vreme, a navodno je izvršen i pritisak na članove Tenderske komisije kada je donosila odluku o kupcu.

 

Nakon prodaje, konzorcijum zaposlenih u Zavodu podneo je prigovor Ministarstvu za privredu i privatizaciju, a potom i tužbu Vrhovnom sudu Srbije, čime je počela dvogodišnja borba za ovo preduzeće.


Veterinarski zavod Zemun nalazi se na listi 24 spornih privatizacija. Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Srbije, ranije je rekao medijima da su „određene osobe”, povezane sa privatizacijom Zavoda, već ispitane.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sasha
sasha
02 jan 2014 00:36

Aha, ha, Dušane, kakav sjajan komentar. Prvo tvrdite da Đurić pošten, pa onda ako nije onda to treba ispitati, da bi na kraju krenuli u ličnu diskvalifikaciju novinara CINS-a. Sjajan način da pokažete sopstvene zle namere.

Dusan
Dusan
31 dec 2013 23:46

nije lepo sto cenzurisete komentare.

DUSAN
DUSAN
31 dec 2013 21:57

i sve je to navodno i sve je to mozda… dajte ljudi budite ozbiljni. Postoje upravni odbori u Zekstri i Bankomu, komercijalisti, bankari, ekonomisti… Kakve Djuric ima veze sa tim. Posteno je ucestvovao, posteno je platio i tacka. a ako je zaista vrsen pritisak na clanove komisije to treba ispitati. mada zasto su ti clanovi cutali godinama a sada se volsebno predomislili? a prijava ko prijava, ako je bez dokaza ce biti odbijena. Vazno je da ste vi proturili pricu, valjda ohrabreni nagradom americke ambasade… Pretpostavljam da ste diplomirali na Megatrendu ili Singidunumu.

Stoke City
Stoke City
31 dec 2013 15:57

Srdjane, nije poenta u krivičnoj prijavi, koju svako može da podnese protiv bilo koga. Suština je da ovaj čovek bude osuđen i da nadoknadi štetu koju je učinio! Tada možemo biti zadovoljni…

srdjan
srdjan
31 dec 2013 14:12

E sada je na redu Partizan. Ako želi da bude veliki klub nesmije dozvoliti da ga vodi čovjek koji ima krivičnu prijavu. napred Partizan

Shone
Shone
31 dec 2013 13:27

Tako je,konacno je dolijao!!!

Tagovi

Povezano