AktuelnoPrivatizacijaSud i tužilaštvo

Dragan Đurić: Godinu dana kućnog zatvora i 203 miliona dinara zbog Veterinarskog zavoda

29. maj 2017.
Foto: Insajder.net
Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu prihvatilo je sporazum o krivici između Tužilaštva za organizovani kriminal i Dragana Đurića, vlasnikamodnog brenda Zekstra i bivšeg predsednika FK Partizan. Đurić je priznao da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica prilikom privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu doneo je 23.maja ove godine presudu kojom je prihvaćen sporazum između Tužilastva za organizovani kriminal i Dragana Đurića, zaključen 11. aprila.

Đurić je priznao da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a sud ga je osudio na kaznu kućnog zatvora u trajanju od jedne godine. Prema presudi, obavezan je da na račun Veterinarskog zavoda uplati iznos od oko 203 miliona dinara.


Đurić je zbog malverzacija u vezi sa Veterinarskim zavodom Zemun hapšen dva puta 2014. godine.

Najpre je u decembru 2013. protiv njega podneta krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebio položaj tokom privatizacije Veterinarskog zavoda. Mesec dana kasnije, u januaru 2014, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv njega, a određen mu je i pritvor zbog sumnje da je zloupotrebio položaj kada je, tokom privatizacije Veterinarskog zavoda za konzorcijum kompanija Zekstra i Bankom pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 207 miliona dinara.


Nakon podnošenja kaucije od 2 miliona evra Đurić je pušten da se brani sa slobode. Međutim, u julu iste godine ponovo je uhapšen zbog sumnje da je oštetio budžet Republike Srbije za 52,4 miliona dinara.

Nekada jedan od najvećih proizvođača hrane i lekova za životinje u Srbiji, Veterinarski zavod Zemun, danas je u stečaju. Privredni sud u Beogradu krajem avgusta 2016. godine doneo je rešenje o pokretanju stečajnog postupka na predlog Banke Intese.

U predlogu za pokretanje stečaja je navedeno da Zavod ne postupa po usvojenom planu reorganizacije i da je preduzeće u blokadi od aprila 2016. godine u iznosu od 32 miliona dinara.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je pokazalo da je Dragan Đurić, vlasnik firme Zekstra GrupaZekstra iz Beograda, postao većinski vlasnik Veterinarskog zavoda Zemun, mada na tenderu nije ispunjavao uslove za privatizaciju ovog preduzeća. U tome mu je pomogao Milan Pešut, vlasnik firme Bankom iz Zemuna, koji je s njim ušao u partnerski odnos kako bi formalno zadovoljili postavljene uslove.

Đurić je kroz firmu Zekstra GrupaZekstra za oko devet miliona evra postao većinski vlasnik Veterinarskog zavoda u februaru 2005. godine. Zekstri je Bankom dao legitimitet za kupovinu Veterinarskog zavoda, a Pešut je, tako, bez ijednog uloženog dinara dobio oko jedan odsto vlasništva nad preduzećem koje je kupljeno za više od devet miliona evra.

Pešut je novinarima CINS-a priznao da je pristao na konzorcijum samo da bi omogućio Zekstri da kupi firmu.

CINS je 2013. godine objavio istraživanje o privatizaciji ovog preduzeća.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano