AktuelnoFunkcioneriO istraživačkom novinarstvu

Zašto nekima smeta istraživanje o poslaničkim troškovima

15. avg 2020.
Milica Šarić, glavna i odgovorna urednica CINS-a; foto: CINS/Vladimir Miloradović
Brojne reakcije na CINS-ovu bazu Koliko košta poslanik i jedan demanti govore samo o jednom - da moramo češće i u većem broju da pozivamo funkcionere na transparentnost i odgovornost.

Nakon što smo objavili bazu podataka Koliko košta poslanik javio mi se Dragomir Karić iz Pokreta snaga Srbije – sadašnji i dosadašnji narodni poslanik – da mi kaže da imamo nepotpunu informaciju u bazi. Rekao je da zove u ime Milanke Karić, kao njen dever, kolega, šef poslaničke grupe. Kasnije je zvao i predstavnik Pokreta.

Oni su objasnili da su Karići poslanički dodatak, odnosno paušale koje je CINS objavio u bazi, poklonili Pećkoj patrijaršiji, tačnije da Narodna skupština njihove paušale direktno uplaćuje na tu adresu. Trošak paušala za četiri godine za njih dvoje iznosi 2,7 miliona dinara, odnosno po 1,37 miliona dinara.

U dopisu koji su poslali, iz Pokreta tvrde da Milanka Karić „nije prihodovala nikakav novac za sebe“ i traže da objavimo odgovor uz izvinjenje za nepotpunu informaciju koja se nalazi na sajtu.

Baza Koliko košta poslanik bavi se troškovima narodnih poslanika od početka 2016. do kraja 2019. godine, odnosno koliko je novca izdvojeno iz budžeta za plate, poslaničke dodatke, isplate za gorivo do Beograda, smeštaj u glavnom gradu, službena putovanja u zemlji i inostranstvu za 402 poslanika koji su u tom periodu prodefilovali skupštinskom salom. (U novom sazivu parlamenta zadržalo se najmanje 100 ovih poslanika.) CINS je podatke dobio od Narodne skupštine Republike Srbije putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tako smo otkrili da je za one koji su nas predstavljali u najvišem upravnom telu u ovom periodu isplaćeno 1,4 milijarde dinara, odnosno 1,9 milijardi sa porezom. Bavili smo se troškovima narodnih poslanika koji svojim kolima dolaze u prestonicu na zasedanja, kao i onima koji imaju stanove u Beogradu ali ipak koriste ovo pravo. Dakle SVI koji su makar na minut seli u parlament u tom periodu našli su se na našem spisku.

Ono što nikada nismo tvrdili je da poslanici sav novac uzimaju za sebe, šta više jasno je naznačeno kod svakog poslanika da su u pitanju troškovi nastali tokom njihovog mandata, dobijeni zvaničnim putem. Bez obzira na to šta su se poslanici opredelili da učine sa tim novcem.

Karići su se plate odrekli, to je jasno iz CINS-ove baze, odnosno zvaničnih podataka.

Uz dopis su Karići poslali i potvrdu Odeljenja za budžetske i finansijsko-računovodstvene poslove Skupštine, izdatu u maju ove godine, da je Milanka Karić u maju 2014. podnela zahtev da joj se primanja na osnovu paušala preusmere na račun manastira Pećke patrijaršije na Kosovu i Metohiji, što su u Skupštini i učinili. Potvrdu dokumenta koji su poslali smo pokušavali skoro dva meseca da dobijemo iz Narodne skupštine, ali bez uspeha.

Iz Pokreta tvrde i da je Milanka Karić navodno troškove službenog puta u inostranstvo sama plaćala, međutim za ovo nismo dobili dokaz.

Činjenica da Skupština do danas nije odgovorila na naše pozive i mejlove kojima tražimo potvrdu Karićevih tvrdnji samo potvrđuje koliko je teško danas doći do informacija o isplatama poslanicima.

Na kraju krajeva sedam meseci je CINS pokušavao da dobije zvanične podatke koji su se našli u bazi Koliko košta poslanik.

Ipak, Karići nisu prvi koji su se javili jer su imali problem sa našim istraživanjem.

Za ova dva meseca bilo je više tumačenja: pokušaj da destabilizujemo izbore, da stanemo na stranu „bojkotaša“, organizovano „prozivanje“ poslanika, insistiranje na objavi svih podataka o njihovim zaradama kako bismo dodatno unizili Skupštinu i tome slično.

Ne mogu reći da su se izdvojili predstavnici opozicije ili vlasti – sa obe strane je bilo pojedinaca koji su naš projekat shvatili kao napad na njih. Mogu slobodno da kažem da su u suve podatke učitali želju da pokažemo da su lenji, da primaju previše novca, da se bahate i tako dalje. Mi to, naravno, nikad nismo rekli. U tekstu o bazi čak imamo sagovornika koji kaže da poslanici ne primaju veliki novac, ali takođe dovodi u pitanje njihovu efikasnost.

Evo da spomenem nekolicinu samo, da steknete dojam: Balša Božović iz Demokratske stranke (DS) je to što je CINS delio na mrežama troškove Gordane Čomić nazvao bezobrazlukom. Jedna njegova partijska koleginica je negodovala što objavljujemo slike poslanika uz troškove, jer su, kako tvrdi, te informacije već bile javne. Ako su te informacije bile već javne (a nisu već mnogo godina), u čemu je problem?

Mladen Grujić ponovo je u Skupštini, ovog puta ispred vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Njegova dužnost da razgovara sa svojim narodom i objašnjava svoje postupke svela se prilikom poziva novinarke CINS-a na vulgarne opaske i spuštanje slušalice.

Marijan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke, žalio se na Tviteru kako poslanici DS-a dobijaju više od njega za putovanja, kako CINS ne želi da piše o tome da Goran Ćirić iz DS-a živi iza Skupštine, a putuje na sednice (o čemu je CINS već pisao) i tome slično. Neki su nas optužili da činimo uslugu vlasti. Oni na vlasti kao i uvek tvrde da radimo za opoziciju.

Ali bahatost pojedinih je otišla mnogo dalje.

Kolege iz Forum info iz Prijepolja preneli su podatke iz naše baze u kontekstu dva lokalna funkcionera. Iako je koleginica posao izvrsno obavila, našla se na meti Srpske radikalne stranke koja je na svojoj prijepoljskoj Fejsbuk stranici objavila „post“ u kom tvrdi da koleginica po nacionalnoj osnovi obmanjuje i zbunjuje građane i diskredituje narodnog poslanika Zorana Despotovića dva dana pred izbore. Objavom njene slike i insinuacijama koje su izneli, radikali iz Prijepolja su direktno targetirali novinarku Televizije Forum i urednicu portala Forum Info i najstrašnije pokušali da diskredituju profesionalno novinarstvo.

Kolege iz JUGpress-a takođe su pisale o poslanicima SNS-a iz Leskovca, Žarku Bogatinoviću i Oliveri Pešić, prenoseći podatke iz CINS-ove baze, ali uskoro je usledila reakcija gradonačelnika Leskovca, Gorana Cvetanovića, na mitingu stranke. Tamo je izneo niz netačnih informacija, jasno se obračunavajući sa kolegama iz JUGpress-a.

Srećom bilo je i onih koji su prepoznali važnost objavljivanja ovih podataka, koji se slažu da građani (na kraju krajeva birači) treba da imaju uvid u plate i druge troškove narodnih poslanika, na osnovu kojih mogu da formiraju stavove. Zato se nadam da ćemo uskoro dobiti i objaviti i troškove nekadašnje predsednice Skupštine Maje Gojković, koje su u ovoj instituciji slučajno ili namerno izostavili kad su nam slali odgovor.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano