AktuelnoPolitičke partije

Vozila javnih institucija na SNS mitingu: MUP ne dostavlja informacije tužilaštvu

21. mar 2024.
Ilustracija: CINS
Nakon CINS-ovog teksta o tome kako su se koristila vozila državnih institucija za prevoz pristalica SNS-a na miting Srbija nade, podneta je i jedna krivična prijava koja još uvek čeka na rešavanje. Razlog – policija već devet meseci ne odgovara na zahtev tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Nišu (VJT) vodi predistražni postupak na osnovu krivične prijave podnete protiv gradonačelnika grada Bora Aleksandra Milikića i Turističke organizacije Bor zbog moguće zloupotrebe javnih resursa.

Prijavu je podnela Irena Živković, odbornica Skupštine ovog grada, nakon CINS-ovog teksta o vozilima državnih institucija, između ostalog i onom iz Bora, koja su korišćena za prevoz naprednjaka na miting. Ona je prijavu podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, ali je u međuvremenu predmet preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Nišu.

Međutim, od juna prošle godine postupak stoji u mestu. Kako su nam u odgovoru iz Tužilaštva rekli, ono je tada tražilo od Uprave kriminalističke policije da prikupi dodatne informacije, ali odgovor na taj zahtev već devet meseci nisu dobili.

Podsetimo, pristalice SNS-a su 26. maja na miting Srbija nade dolazile i vozilima državnih institucija – opština, gradova, vrtića, javnih preduzeća.

Među njima je bio i minibus iz Bora, kojim je prema rečima gradonačelnika Aleksandra Milikića raspolagala Turistička organizacija tog grada. On je ranije za CINS objasnio da je to vozilo korišćeno za prevoz porodice i prijatelja njihove sugrađanke koja se tog dana takmičila na muzičkom festivalu u Beogradu.

Ona je za CINS demantovala da je prevoz korišćen za prevoz njoj bliskih ljudi.

Nakon podnete krivične prijave gradonačelnik Milikić je na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici objavio da će nakon okončanja postupka objaviti „dokaze koji jasno pokazuju kako pojedinci tendenciozno prave politički cirkus“.

Ovo je samo jedno od osam vozila koje su novinarke CINS-a uočile u Nemanjinoj ulici i na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu gde su se inače parkirali učesnici skupa.

Agencija za sprečavanje korupcije je prvo odgovorila CINS-u da je slučaj ispitala i da nema kršenja zakona. O tome kako su se institucije pravdale i šta tu ne štima smo već pisali.

Takođe, Agencija nije proveravala sve slučajeve mogućih zloupotreba, već samo fotografije „za koje se moglo pretpostaviti da su nastale u Beogradu, a na kojima su bile jasno vidljive oznake opština i javnih institucija“.

Među onima koje nisu ispitivali je bio i minibus iz Bora. Pored ovog, Agencija nije ispitivala ni slučaj minibusa vrtića Leptirići iz Ražnja, čija je direktorka za CINS rekla da su ona i ostali iz vrtića tim vozilom došli na stranački skup. Na kraju, nisu ispitali ni slučaj minibusa iz Kruševca čije su oznake bile prelepljene belom trakom, a koji se na Portalu javnih nabavki, na dokumentu iz septembra 2022, navodi kao vlasništvo Grada.

Tek nakon našeg dodatnog pitanja, iz Agencije su rekli da će slučaj iz Ražnja proveriti naknadno.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano