AktuelnoPolitičke partije

Vođa Levijatana pod lupom tužilaštva zbog novca iz izborne kampanje

06. mar 2023.
Predsednik pokreta "Levijatan" Pavle Bihali. Foto: Beta
Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava kako je raspolagano novcem sa računa za kampanju koalicije Ruski manjinski savez. Račun je za koaliciju otvorio Srpsko ruski pokret, a novcem je raspolagao Pavle Bihali, osnivač Levijatana.

Tužilaštvo je postupak pokrenulo na osnovu izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije. On ukazuje da je Pavle Bihali novac za finansiranje kampanje prvo preneo na lični račun, a onda ga podizao bez osnova, kažu iz Tužilaštva.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija objašnjava da je ovo zabranjeno jer novac sa posebnog računa za izbornu kampanju služi za to da se sa njega direktno plaćaju troškovi firmama i pojedincima koji pružaju usluge.

 „Svi koji učestvuju na izborima moraju da koriste posebne namenske račune za finansiranje kampanje da bi kasnije taj novac mogao da se kontroliše.“

Koaliciju Ruski manjinski savez su činili Srpsko ruski pokret, pokret Grka Srbiza i Srpsko ruska partija Vukovi. Prema koalicionom sporazumu, Bihali je bio ovlašćen da se bavi finansijama, da otvori namenski račun za izbornu kampanju i podnosi izveštaje. 

Ova koalicija je učestvovala na prošlogodišnjim parlamentarnim i beogradskim izborima. Za tu kampanju je iz budžeta, prema proračunu Transparentnosti Srbija, trebalo da im bude uplaćeno nešto više od 20 miliona dinara. Prema monitoringu ove organizacije, koalicija je imala skromnu kampanju.

Pavle Bihali za CINS kaže da ne zna da se protiv njega vodi postupak u tužilaštvu i negira da je učinio krivično delo. Prema njegovim rečima, na kampanju je potrošio oko 370 hiljada evra iz „svog džepa“. Nešto je plaćao u kešu, kao na primer „dečka koji deli flajere“.

„Ljudi vam ne fakturišu dok se ne završe izbori. (…) Za ono što je plaćeno u kešu, izdavali su se ‘živi računi’, kako ih ja zovem, to su fiskalni računi.“

Nije želeo da komentariše šta se desilo sa novcem iz budžeta koji im je „legao“ na račun.

„O tome neka se izjašnjava tužilaštvo“.

U registru Agencije se ne vidi da su pre završetka, ni posle izbora podneli izveštaje o tome kako su i koliko novca dobili i trošili tokom kampanje. Zbog toga je Agencija protiv njih podnela i prekršajne prijave.

Bihali kaže da je izveštaj za beogradske izbore predat, a da je za parlamentarne „došlo do greške tehničke prirode“, ali da je on spreman.

Izveštaj je Agencija poslala Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, ali ga je ono 23. januara ove godine prosledilo Višem.

Inače, Pavle Bihali je osnivač i predsednik pokreta Levijatan, organizacije koja je u javnosti prvo bila prepoznata po zaštiti životinja. Međutim, nakon toga je pokret počeo da se ističe po desničarskim stavovima, govoru mržnje i diskriminaciji.

Levijatan je učestvovao na parlamentarnim izborima 2020. godine kada su osvojili oko 0,7% glasova. Ni posle tih izbora nisu podneli izveštaj Agenciji za sprečavanje korupcije o tome kako su trošili novac tokom kampanje. Zbog toga je Agencija protiv njih podnela prekršajnu prijavu, a postupak je još uvek u toku.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gordana
Gordana
08 mar 2023 01:10

Kratko: BRAVO!

Ivy
Ivy
18 maj 2023 14:44

Od ovoga nece biti nista na kraju, nazalost.

Povezano

30. maj 2024.
U nedelju 2. juna građani širom Srbije biraće predstavnike u lokalnim parlamentima. Evo ko se i gde takmiči za glasove građana.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
30. apr 2024.
Pred ponovljene izbore za odbornike u Beogradu pogledajte kakve su, po opštinama, rezultate ostvarile liste koje su se kandidovale na prošlogodišnjim izborima.
23. apr 2024.
Televizije Pink i Hepi otpisale su Srpskoj radikalnoj stranci dug od ukupno oko 100 miliona dinara. Dugovi koje stranke ostavljaju iza sebe u kampanjama nisu retkost, a istraživanje CINS-a pokazuje da uspostavljeni sistem finansiranja ne sprečava moguće zloupotrebe.