AktuelnoNavijačiPrivatno obezbeđenjeSud i tužilaštvo

Veljko Belivuk: Navijanje, obezbeđenje i nasilje

07. feb 2017.
Foto: Lazar Mrčarica
Belivuk je u septembru 2016. godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora, a sada je uhapšen zbog sumnje za ubistvo

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, uhapšen je u subotu uveče zbog navodne umešanosti u ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića. Milošević je 30. januara nađen mrtav sa prostrelnom ranom na glavi na tramvajskim šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu.


Iako je Belivuk u septembru prošle godine osuđen na godinu dana kućnog zatvora, iz Uprave za krivične sankcije Ministarstva pravde navode da zbog složene procedure još nije počeo sa izdržavanjem kazne.


Belivuk je juče saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a sudija za prethodni postupak Višeg suda mu je odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja opasnosti da će ometati postupak uticanjem na svedoke ili da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.


Vladimir Lučić, branilac Veljka Belivuka, rekao je da će se žaliti, ali da još uvek nisu primili zvaničnu odluku i da u ovoj fazi postupka odbrana nema dovoljno informacija o dokazima.


Prema njegovim rečima, Belivuk je Tužilaštvu rekao da je u vreme izvršenja krivičnog dela bio kod kuće, za šta su predložili svedoke i materijalne dokaze. Dodaje da su im predočeni rezultati veštačenja koji ukazuju na otiske Belivuka u blizini mesta gde je pronađeno Miloševićevo telo, ali ne i tačnu lokaciju tragova.


Sa Belivukom je uhapšena još jedna osoba, ali ona nije saslušana u ovom slučaju, potvrđeno je iz Tužilaštva za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).


Advokat Vladimir Lučić za CINS objašnjava da su se, prema Belivukovim rečima, on i Milošević poznavali: „Znali su se tako što je na jednom od tih klubova prethodno radio preminuli, a posle je radio Veljko. Nikad nikakve poslovne kontakte i poslove nisu imali, a pre ovog događaja zaista dug period nisu imali nikakav kontakt.“


Mediji ovaj događaj povezuju sa borbom za prevlast u obezbeđivanju splavova i ubistvom Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, u uličnoj pucnjavi sredinom oktobra prošle godine kada je teško ranjen i bivši čuvar Centralnog zatvora Milorad Đurić. Belivuk i Stanković vodili su navijače Partizana, a bavili su se i poslovima obezbeđenja.


Belivuk je krajem prošle godine u intervjuu za Njuzvik rekao da zna šta se desilo sa Stankovićem:


“Mnogima smo stali na žulj, mnogima koji su neispravni, mnogi su se udružili protiv nas i desilo se to što se desilo. Ima stvari o kojima moram dobro da razmišljam šta pričam. Ne zato što se nekoga bojim, nego zato što imam neke principe. Ali da je poznato zbog čega je ubijen – poznato je.“


Hapšenje Belivuka jedna je od najaktuelnijih tema proteklih dana a juče se oglasio i Vojni sindikat Srbije, navodeći da su podneli krivičnu prijavu MUP-u protiv brigadnog generala i potpukovnika Vojske Srbije. Iz Sindikata ih, između ostalog, sumnjiče da su zloupotrebili svoj položaj jer su u periodu od februara do juna 2016. godine licima iz kriminogene sredine i licima koja nisu pripadnici Vojske, uključujući Belivuka i Stankovića, omogućili korišćenje strelišta, naoružanja i municije Vojske.


CINS je već pisao o Belivuku, a u nastavku teksta pročitajte više o njegovim ranijim sudskim procesima i nekim detaljima koji do sada nisu bili poznati javnosti.


Navijanje i tuče


Početkom septembra 2016. godine Prvi osnovni sud u Beogradu prihvatio je sporazum Prvog osnovnog tužilaštva sa Veljkom Belivukom i Darkom Ristićem. Posle ubrzanog postupka oni su priznali krivicu za napad ispred stadiona Fudbalskog kluba Partizan iz aprila prošle godine. Belivuk je dobio godinu dana kućnog pritvora, a Ristić 22 meseca zatvora.


Obojica su bili osumnjičeni da su Boži Kumburoviću naneli lake telesne povrede, a Ristić i da je naneo teške povrede Nebojši Petkoviću. Najpre su negirali krivicu, a incident nazvali običnom svađom. Kumburović i Petković su bili obezbeđenje u Partizanu.


Do pravosnažnosti presude obojici je produžena mera zabrane napuštanja boravišta. Belivuku je određen kućni pritvor, bez elektronskog nadzora. Iz Uprave za krivične sankcije kažu da im je dokumentacija iz suda stigla 15. novembra i da procedura zahteva određeno vreme kako bi otpočelo izdržavanje kazne, što zavisi od broja presuda i osuđenih ljudi.


Belivuku je u ovom slučaju ukinut pritvor neposredno pre podizanja optužnice, te se branio sa slobode jer sud nije imao podatke o tome da je ranije osuđivan. Podaci o njegovoj osuđivanosti nisu navedeni ni u optužnom predlogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva iz maja 2016. godine, a navedeno je da je nezaposlen i da se izdržava od povremenih poslova.


Ovaj incident je izazvao pažnju javnosti nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi kako Belivuk i Ristić šutiraju Kumburovića. Na mestu tuče bio je prisutan i Aleksandar Stanković, ali kamere nisu zabeležile da li je udario nekog od prisutnih, niti je istragom dokazano suprotno.

 


Foto: Youtube screenshot

 

 

Informacije iznesene u krivčnoj prijavi razlikuju se od onoga što je izrečeno na sudu.


U krivičnoj prijavi MUP-a od 9. maja 2016. godine navodi se da je generalni direktor Partizana Miloš Vazura izašao iz kola kako bi popričao sa Stankovićem, Belivukom i Ristićem, koji su se tada nalazili na parkingu ispred stadiona. Tada mu se jedan od njih obratio sa: “Mnogo se igraš sa životom, postoji život i nakon Partizana”.


Prema prijavi, nakon što je došlo do tuče Belivuk i Stanković su prišli vozaču Vladimiru Moravčeviću i rekli mu da uđe u automobil. Zatim su se pridružili Ristiću u udaranju Petkovića ispred ulaza u zgradu Uprave Partizana. Taj deo nije pokriven kamerama.


O ovome na sudu nije bilo ni reči. 


Miloš Vazura je na suđenju objasnio da je zastao da se pozdravi sa Stankovićem, Belivukom i Ristićem, nakon čega su se on i Stanković odvojili sa strane i pričali o klubu. Naveo je i da nije čuo o čemu su Belivuk i Ristić pričali sa Kumburovićem i da je, kada je video da se nešto dešava, pobegao u prostorije kluba. Sve ostalo što se dešavalo na parkingu je video samo na snimcima.

Kumburović i Petković su na suđenju izjavili da se ne sećaju detalja tuče i nisu želeli da se priključe krivičnom gonjenju Belivuka i Ristića.


U intervjuu Njuzviku Belivuk je naveo da je “siguran da mu je kazna od godinu dana kućnog pritvora izrečena zbog velikog pritiska javnosti, kao i da nije ispunjavao nijedan uslov za zadržavanje u pritvoru. „Imam adresu na kojoj sam prijavljen, imam radno mesto, ženu i dvoje dece, nemam nikakav postupak u toku, ne preti mi kazna zatvora duža od pet godina, već mi je pasoš u policiji. Nije bilo razloga da me zadrže.”


Poslovi obezbeđenja i tuče


Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkrio je da je Belivuk u martu 2016. godine već bio osuđen na 5,5 meseci zatvora, za nanošenje teških telesnih povreda ispred beogradskog splava BlayWatch 2007. godine, gde je radio kao šef obezbeđenja. U sukobu su napadnuta dva maloletnika, a jedan od mladića ranjen je i u butinu.


Okružno javno tužilaštvo u Beogradu optužilo je Belivuka 2008. godine za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja. Najpre su ga teretili da je pištoljem po glavi udario Bojana M., oborio ga i nastavio da ga udara metalnom barskom stolicom, nakon čega je zapucao u pravcu Darka D. i ranio ga.


Nakon što su svedoci promenili iskaze, Tužilaštvo je u septembru 2015. godine izmenilo optužnicu – iz pokušaja ubistva u nanošenje teških telesnih povreda. U novembru iste godine, Viši sud u Beogradu je zbog zastare odbio optužbu za nedozvoljen posed oružja.


Posle sedam godina procesa, Belivuk je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda – na pet meseci i 15 dana zatvora, što je u martu 2016. godine potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu. Pošto mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kaznu je do dana izricanja presude već bio izvršio.


Prema iskazu datom na sudu Belivuk je tada radio za Dušana Panajotovića, ultimate fightera i vlasnika firme za obezbeđenje Beli lavovi. Panajotović je u decembru 2015. godine uhapšen zbog pokušaja ubistva ispred kluba Tilt.


U intervjuu za Njuzvik Belivuk je o obavljanju poslova privatnog obezbeđenja rekao: “Kada god sam bio privođen, bilo je to zbog posla koji radimo u obezbeđenju klubova. Tamo su bili ti sukobi, ovako se to nikada nije desilo.”


“Ja, kakav god da sam, imam tu kulturu da se svakom ko je stariji nekoliko godina od mene obraćam sa „vi“. Kada ste fini, ljudi to često zloupotrebe. Radio sam s momkom koji je viši od mene, istetoviran, pa kada on opomene ljude na ponašanje, oni se smire. Kada ja to uradim, oni mi nešto loše kažu. A kratak mi je fitilj. Baš kratak“, rekao je Belivuk za Njuzvik.


Prema sudskoj dokumentaciji, Belivuk je prilikom svedočenja u julu 2015. godine naveo da je radio kao zaposleni Sportskog društva Partizan.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano