AktuelnoPritisci na novinare

Urednik CINS-a prijavio pretnje

01. sep 2018.
Izvor: N1
Dino Jahić je nadležnim organima prijavio pretnje koje su u pojedinim slučajevima prerasle u pretnje smrću, a koje su usledile nakon medijske kampanje i nakon govora Milorada Dodika

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa vise od 8.000 članova, zatražila je juče od policije i tužilaštva da u što kraćem roku identifikuju i sankcionišu osobe koje su pretile glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dinu Jahiću.


Urednik CINS-a prijavio je nadležnim organima pretnje i uvrede na njegov i na račun njegove redakcije, koje su u pojedinim slučajevima prerasle i u pretnje smrću, poput toga da Jahiću treba napraviti promaju u lobanji.


Pretnje su se dogodile nakon što su mediji iz Republike Srpske 21. avgusta objavili tekst pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ u kome je iznesen niz neistina o CINS-u i Jahiću, da bi ga potom na pres konferenciji napao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.


„Situacija u kojoj se našao Jahić direktna je posledica obraćanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe“, navedeno je u saopštenju Regionalne platforme.


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je takođe osudilo pretnje i zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji otvoreno pozivaju na Jahićev linč. Prema NUNS-ovoj Bazi podataka pretnji, napada i pritisaka na novinare, ovo je 51 zabeležen slučaj u 2018. godini.


NUNS je takođe apelovao na sve aktere političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, ali i napade na novinare.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano