22 Avgust 2018, 14:29

Komentari (0)

Nedopustive su laži i napadi na novinare

Iznoseći netačne informacije i stavljajući ih u pogrešan kontekst, Dodik je direktno ugrozio bezbednost Jahića, ostalih članova redakcije i njihovih porodica


Piše: CINS

Foto: Skrinšot pres konferencije Milorada Dodika

Foto: Skrinšot pres konferencije Milorada Dodika

„Je l’ vam poznato ime Dino Jahić?“


(Neko u prostoriji pita: „Šta znači to ime?“)


„Meni znači svašta.“


Ovo su reči Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, koji je na pres konferenciji 21. avgusta napao Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), optužujući ga da rukovodi centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija.


Dodik nije pružio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, a nije objasnio ni šta mu znači ime i prezime urednika CINS-a.


CINS smatra da je na ovaj način, iznoseći netačne informacije i stavljajući ih u pogrešan kontekst, Dodik direktno ugrozio bezbednost Jahića, ostalih članova redakcije i njihovih porodica. Potpuno je nedopustivo i uznemirujuće da osoba koja obavlja javnu funkciju koristi fabrikacije za sticanje jeftinih političkih poena i skretanje pažnje sa zaista važnih stvari, poput trošenja novca građana i imovine funkcionera.


Upravo jedna od tema konferencije je bila imovina političara – o kojoj već godinama pišu naše kolege iz sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Kolegama pružamo punu podršku u radu na bazi podataka o imovini i otkrivanju činjenica od važnosti za građane.


Dodikovoj pres konferenciji je prethodila kampanja na nekoliko portala koja je počela tog jutra. U tekstu pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ iznesen je niz neistina o CINS-u i Jahiću, poput toga da je instruktor mađarskim studentima za rad protiv predsednika Mađarske Viktora Orbana i da raspolaže fondovima u vrednosti od 38 miliona dolara.


Tekst se najpre pojavio na portalu Infosrpska.ba, ali su ga potom preuzeli i dosta uticajniji Radio Televizija Republike Srpske, entitetska novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.


Sramotno je i veoma štetno da mediji, posebno oni koji se finansiraju novcem poreskih obveznika, na ovakav način etiketiraju osobe i od njih prave mete.


CINS i Jahić će, u dogovoru sa advokatima, preduzeti sve potrebne pravne radnje. Takođe ćemo se obratiti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.


Nastavićemo da argumentovano, uz dokaze i poštovanje svih pravila profesije, kad za to postoji razlog, istražujemo političare, funkcionere, biznismene i ljude bliske vlasti, zvali se oni Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Dragan Đilas, Emir Kusturica, Nikola Petrović ili bilo kako drugačije.


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS