AktuelnoProjektiSrbija

Uhapšeni brat i supruga Luke Bojovića

12. okt 2012.
Barbara Bojović i Nikola Bojović – supruga i mlađi brat Luke Bojovića, optuženog u Srbiji za naručivanje nekoliko ubistava, uhapšeni su u četvrtak ujutru na Kanarskim ostrvima, koja se nalaze u Atlantskom okeanu, nadomak afričke obale. Osim njih, u udruženoj akciji španske i sprske policije uhapšeno je još 13 osoba, navodno državljana Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH

Tom prilikom pretreseno je više stanova i poslovnih objekata širom Španije gde su, prema rečima direktora policije Milorada Veljovića, zaplenjena dokumenta koja se dovode u vezu sa grupom Luke Bojovića. Osim Nikole i Barbare, uhapšeni su i Vladimir Mijatović, Nenad Jorac, Slavica Ristović, Željko Nešović i drugi. Uhapšeni se sumnjiče za pranje novca, likvidacije i krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Španiju i druge zemlje EU.

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i regionalna novinarska mreža OCCRP su u februaru 2012. godine objavili profil Luke Bojovića koji sadrži preko 50 dokumenta na više od hiljadu strana, a koji svedoče o aktivnostima njegove grupe.

Iz dokumentacije se vidi da je Sretko Kalinić, optužen u Srbiji da je počinio više ubistava po nalogu Luke Bojovića, svedočio pred Specijalnim sudom da je 2004. godine Nikola dojavio svom bratu Luki gde se nalazi Branko Jevtović – Jorga, nakon čega su ga Kalinić i Luka Bojović pronašli i ubili.

Takodje, novinari CINS-a i OCCRP-a su otkrili deo Bojovićevih poslovnih aktivnosti o kojima se do tada nije znalo u javnosti. On je, preko svog bliskog saradnika Cvetka Simića, ubijenog 2010. u Zagrebu, bio vlasnik kompanije “TAEDA” iz Zagreba i kompanije “TAEDA GROUP LLC” iz Delavera (of-šor zona u Sjedinjenim Američkim Državama). Obe kompanije su imale istoimena predstavništva u Beogradu. U beogradskom ogranku hrvatske firme, Luka Bojović je čak i lično bio imenovan kao direktor.

Bojović je optužen da je postao vođa “Zemunskog klana” nakon ubistava prethodnih vođa – Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u policijskoj akciji “Sablja” 2003. godine. Bojović je, prema optužnici, preuzeo kontrolu nad odbeglim članovima i naredio nekoliko ubistava kriminalnih protivnika. Uhapšen je 2007. godine zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i nakon nešto više od godinu dana provedenih u zatvoru napustio je Srbiju. U junu 2010. godine srpska policija je izdala nalog za hapšenje Luke Bojovića, zbog čega se naredne dve godine krio. U februaru 2012. godine uhapšen je u španskom gradu Valensiji, zajedno sa saradnicima Vladom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano