AktuelnoSrbija

Uhapšen vođa nekadašnjeg “rakovičkog klana“

25. sep 2009.
Nebojša Stojković Stojke
Nebojša Stojković, zvani Stojke (41), nekadašnji vođa takozvanog rakovičkog klana, uhapšen je u utorak kada je policija prilikom pretresa njegovog stana na Vračaru pronašla dva pištolja, za koje nije imao dozvolu. Pretres njegovog stana je izvršen zbog sumnji da je učestvovao u pucnjavi koja se dogodila u avgustu u klubu “Brodarac“ ispod Brankovog mosta

Prema informacijama “Bele knjige“ o organizovanom kriminalu koju je MUP sastavio tokom 2002. i 2003. godine, Stojke je predvodio rakovički klan, veoma agresivnu i brutalnu kriminalnu grupu, koja se bavila reketiranjem, iznudama, zelenaštvom, otmicama i naplatama dugova, a novac koji su nelegalno stekli su prali ulaganjem u nekretnine i građevinske poslove na teritoriji opština Čukarica i Rakovica.

Pripadnici ove grupe su uhapšeni tokom akcije “Sablja“, u martu 2003. godine. Stojkovića je policija prijavila da je izvršio dvostruko ubistvo, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi. Međutim, na odvojenom sudskom procesu, koji se u Okružnom sudu u Beogradu vodio protiv šestorice pripadnika rakovičke grupe zbog trgovine narkoticima (heroin i kokain), oružja, razbojništava i iznude, Stojković je krajem februara 2006. osuđen na šest i po godina zatvora. Cela rakovička grupa osuđena je tada na ukupno 62 godine i 10 meseci zatvora. Stojković se nalazio u privoru od marta 2003., kada je uhapšen u akciji “Sablja“ do presude u februaru 2006. godine kada je pušten da na slobodi čeka pravosnažnost presude.

To su iskoristili Stojkovićevi protivnici da pokušaju da ga likvidiraju.

U oktobru prošle godine policija je uhapsila grupu koja je planirala da Stojkovića digne u vazduh sa dva kilograma eksploziva postavljenim u njegov “audi“, parkiran ispred zgrade u kojoj živi na Vračaru. Uhapšeni su tada Benedi Đukanović i Miloš Đordia, obojica iz BiH, koji su trebali biti neposredni izvršioci, kao i beograđanin Saša Nikolić, zvani Čvarak, koji je osumnjičen kao naručilac ubistva. Čvarak je bivši pripadnik rakovičkog klana, nije hapšen tokom akcije “Sablja“ i sumnja se da je u tom periodu izbio sukob između njega i vođe klana Stojketa.

Svi se trenutno nalaze u zatvoru, a sudeći po nedavnim događajima, za Nebojšu Stojkovića to je najbezbednije okruženje.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend