AktuelnoMedijiPritisci na novinare

Zbog slučaja “Spisak”, Komitet eksperata Saveta Evrope upozorio na zloupotrebe

26. jun 2021.
Spisak Uprave za sprečavanje pranja novca; Foto: Printscreen/N1,NewsmaxAdria
Članice Komiteta eskperata Saveta Evrope MONEYVAL, među kojima je i Srbija, ne smeju da zloupotrebljavaju pravni okvir iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma da bi suzbile legitimne aktivnosti građanskog društva. Ovaj zaključak je donet nakon prošlogodišnjeg slučaja “Spisak”, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca bez osnova tražila proveru bankarskih transakcija 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog sektora.

Na sednici Komiteta eksperata za evaluaciju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Saveta Evrope – MONEYVAL, u aprilu ove godine, istaknuto je i da tela, kao što je Uprava za sprečavanje pranja novca u Srbiji, nemaju ovlašćenja da traže podatke od banaka bez sumnje na pranje novca, finansiranje terorizma i druga uvezana dela.

Napomenuto je i da neprofitni sektor treba uključiti u procenu rizika od finansiranja terorizma na dobrovoljnoj osnovi, a ne korišćenjem formalnih ovlašćenja koje ima Uprava za sprečavanje pranja novca.

Celo saopštenje organizacija civilnog društva povodom ovog slučaja možete pročitati ovde.

Podsetimo, na spisku koji se u javnosti pojavio u julu prošle godine, između ostalih, našli su se Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Novosadska novinarska škola, magazin Nova ekonomija. Na spisku su još bili i novinarska udruženja Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS), novinari Branko Čečen, Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović i Vukašin Obradović, advokat Ivan Ninić kao i brojne nevladine organizacije.

Na zloupotrebe u ovom slučaju su već upozorili Specijalni izvestioci za ljudska prava Ujedinjenih nacija, kao i Radna grupa za finansijsku akciju (FATF).

Kako je pisao portal Raskrikavanje, Ministarstvo finansija, u čijoj se nadležnosti nalazi Uprava za sprečavanje pranja novca, je traženje podataka od banaka predstavilo kao deo „strateške analize“ čiji je cilj da pomogne Upravi „da bolje razumeju rizike u sistemu Srbije i podrže kapacitete za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“.

Oni su tvrdili da organizacije nisu na listu dospele slučajno, već se birao reprezentativni uzorak tako da najveći deo čine organizacije sa najvećim prihodima i organizacije kojima donacije iz inostranstva čine više od polovine prihoda.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

 

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano