AktuelnoĆopićLicnostProjekti

Tužilaštvo i odbrana Zorana Ćopića iznijeli završne riječi

31. jul 2012.
Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane, danas je pred Okružnim sudom u Banjoj Luci završen i dokazni postupak protiv Zorana Ćopića i Drage Nižola, optuženih za pranje novca. Tužilac je u ovom slučaju zatražio zatvorsku kaznu i oduzimanje nelegalno stečene imovine, dok su advokati odbrane zatražili puštanje osumnjičenih na slobodu

Zoran Ćopić je optužen za “pranje” novca zarađenog u trgovini drogom. Novac pripada Darku Šariću za kojim je srbijanska policija raspisala potjernicu zbog organizovane međunarodne trogovine drugom. Drago Nižol se na optuženičkoj klupi našao kao direktor i pilot firme Avio Rent, koja je bila umiješana u pranje novca.

Slobodan Ćelić, specijalni tužilac RS-a, je u svom izlaganju rekao da svi dokazi ukazuju da je počinjeno djelo pranja novca, jer je Ćopić kao pripadnik organizovane grupe Darka Šarića i u Srbiji optužen za isto krivično djelo.

Tužilac je rekao da je Ćopićeva firma Agrocoop iz Banje Luke primala novac zarađen prodajom droge od 14 off shore kompanija, za koji je dijelom izdavala fiktivne fakture, dok za 12 transakcija uopće nije bilo popratne dokumentacije. Cilj takvog poslovanja, prema riječima tužioca, bio je da se novac od prodaje narkotika ubaci u legalne tokove u Republici Srpskoj, a da se pri tome prikrije njegovo stvarno porijeklo.

Banjalučki Agrocoop je Ćopiću poslužio da kupi većinski udio u Fabrici šećera Bijeljina. Dio novca kojim je kupljena ova fabrika potječe od off shore kompanija koje su u vlasništvu braće Darka i Duška Šarića, o čemu je CIN već pisao.

Tužilac Ćelić je rekao da odbrana nije imala kvalitetne dokaze. Sve se svelo na svjedočenja optuženih – Ćopića i Nižola, te Duška Šeovića koji je svoju kuću prodao Ćopićevoj firmi Avio Rent. Tužilac je rekao da su svjedočenja obrane bila kontradiktorna i da svjedoci nisu govorili istinu. Za drugooptuženog Dragu Nižola tužilac je rekao da je bio u podređenom položaju, da je sve radio po nalogu Zorana Ćopić pa je zbog toga njegovo krivično djelo okvalifikovano kao nehat. Prema Krivičnom zakonu RS-a, za to djelo je predviđena zatvorska kazna do tri godine zatvora.

Tužilac je zatražio da se Ćopiću oduzme imovina stečena izvršenjem krivičnog djela: dionice Fabrike šećera Bijeljina vrijedne preko 18,3 miliona KM, automobil Audi, avion Cessna i cisterna za gorivo, kuća u Banjoj Luci i novac. Također, tužilac je zatražio da se Ćopiću i nakon presude produži pritvor sve do pravosnažnosti, s obzirom da se za ovo krivično djelo može izreći kazna veća od 10 godina te da još uvijek postoji opasnost od bijega.

Ćopićev advokat Mirko Dabić je u završnoj riječi rekao da se dokazni materijal, koji je putem međunarodne pravne pomoći dostavljen Tužilaštvu, ne može koristiti u ovom postupku. On je objasnio da, prema važećim zakonima u Bosni i Hercegovini, dokazi kao što su presretnuti telefonski razgovori moraju biti prikupljeni po nalogu države u kojoj se sudi, a da su ovi razgovori snimani po nalogu Srbije.

Dabić je rekao da je Ćopić poslovao sa Šarićem kada je on važio za uspješnog biznismena u Srbiji, godinu dana prije nego što se saznalo za njegove poslove sa drogom. On je dodao da su sve transakcije išle legalno preko banaka, da su sve bile transparentne te da sav sporni novac ima porijeklo i zbog toga je zatražio oslobađajuću presudu za svoga klijenta.

Advokat Živko Bojić, branitelj Drage Nižola, je rekao da u postupcima njegovog klijenta nema krivičnog djela te da o tome svjedoče i presretnuti razgovori. On je dodao da pozajmice koje je Avio Rent uzeo od UNIS Toursa iz Banje Luke, od čijeg je dijela kupljen i avion Cessna, nisu pranje novca. I on je za svoga klijenta zatražio puštanje na slobodu.

Tročlano sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Olga Malešević, donijet će presudu 2. augusta 2012.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano