AktuelnoPolitičke partije

Transparentnost podnela prijavu Agenciji zbog SNS kol centra

05. dec 2023.
Transparentnost Srbija; foto: N1
Nakon istraživanja CINS-a o kol centru SNS-a Transparentnost Srbija podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Krivičnog zakonika.

Agencija bi trebalo da ispita koja je uloga udruženja Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB), u čijim su prostorijama vršene isplate honorara za rad u kol centru, piše u prijavi koju je Transparentnost podnela Agenciji.

Oni navode da je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti propisano da udruženja ne smeju da finansiraju ili daju prilog političkoj stranci i traže da Agencija prikupi informacije od CEROB-a o eventualnom pružanju usluga stranci.

Transparentnost ukazuje Agenciji i da bi trebalo da se proveri da li je za isplaćen novac plaćen porez imajući u vidu da su ljudi u kol centru angažovani bez ugovora, a da novac za rad primaju „u kešu“:

„To dalje čini gotovo izvesnim da za ovaj vid radnog angažovanja nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi, na šta bi Agencija, u skladu sa svojim ovlašćenjima, trebalo da ukaže organima koji su nadležni za primenu poreskih i radnih propisa“.

CINS je otkrio da je rad u kol centru organizuje agencija za hostese – M&J Lady.

Iako su novac za rad u kol centru isplaćivale osobe iz posredničke agencije, koje nisu nužno povezane sa strankom, Transparentnost u svojoj prijavi Agenciji navodi da potencijalno kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti vidi u tome što je krajnji korisnik tih usluga stranka.

Navodi se i da je CINS došao do informacije da je kol centar na isti način bio organizovan i prošle godine, zbog čega bi Agencija trebalo od SNS-a da prikupi dodatne podatke o ovom trošku.

Dodatni problem Transparentnost vidi i u tome kada su počele ovogodišnje aktivnosti u radu kol centra. Naime, Whatsapp grupa za organizaciju kol centra napravljena u avgustu, što može ukazivati da su postojale neke izborne aktivnosti i pre početka izborne kampanje, te bi Agencija po mišljenju Transparentosti trebalo i to da ispita.

U audio i video materijalu koji je CINS objavio koordinatorka iz agencije za hostese nudi rad u kol centru novinarki, a kao uslov navodi glasanje na izborima uz slanje fotografije kao dokaza.  

U prijavi koju je Transparentnost podnela Agenciji ukazuje se i na eventualna kršenja člana 156. Krivičnog zakonika koji se odnosi na  davanje i primanje mita u vezi sa izborima i povrede tajnosti glasanja iz člana 160.

U prijavi stoji i da je Više javno tužilaštvo u Beogradu reklo da ono neće pokretati postupak po službenoj dužnosti, već će sačekati eventualno prijave Gradske ili Republičke izborne komisije. Transparentnost navodi da bi Agencija trebalo da ukaže javnom tužiocu na moguća izvršenja ovih krivičnih dela.

Na kraju, Transparentrnost apeluje da Agencija od svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima zatraži da u preliminarnim i konačnim troškovima izborne kampanje, kao napomenu, prijave kol centre ukoliko su ih imali.

Podsetimo, CINS je prošle nedelje objavio istraživanje koje pokazuje kako funkcioniše kol centar SNS-a, u kome je, bez ugovora, angažovano preko 300 ljudi. Prema nalazima, iza svega se krije dobro organizovana grupa, a način na koji rade baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz „crnih fondova“, dok način rada u kol centru ukazuje na moguće zloupotrebe ličnih podataka građana.

Po objavi teksta oglasili su se Više javno tužilaštvo u Beogradu, Gradska izborna komisija, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali i predsednik države, Aleksandar Vučić.

Kandidati za poslanike koalicije „Srbija protiv nasilja“ Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević podneli su krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih u ovom slučaju.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. maj 2024.
U nedelju 2. juna građani širom Srbije biraće predstavnike u lokalnim parlamentima. Evo ko se i gde takmiči za glasove građana.
27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.