AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Suđenje Šariću i Raduloviću: SMS poruke kao dokazni materijal

14. dec 2013.
Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu
Upoznavanjem sudskog veća uglavnom sa sadržajem poruka na mobilnim telefonima pronađenim tokom pretresa stanova okrivljenih u „slučaju Šarić“ nastavljeno je suđenje za šverc droge Darku Šariću, Rodoljubu Raduloviću i ostalim optuženim u ovom slučaju

U nastavku suđenja pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu prikazana je komunikacija mobilnim telefonima – SMS poruke i elektronska pošta, što poslovna što privatna. Advokati su zahtevali da ti dokazi budu izuzeti, tvrdeći da su stečeni nezakonito.

 

Prvog dana nastavka glavnog pretresa, 12. decembra, predstavljena je forenzička analiza 44 mobilna telefona i SIM kartica za koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da pripadaju Darku Šariću. Pred sudom su tabelarno prikazani sadržina telefonskih imenika, SMS poruke i elektronska komunikacija sa oduzetih telefona.


Na ekranu u pres centru Specijalnog suda nizale su se skenirane stranice ispisanih poruka sa mobilnih telefona – međusobna čestitanja rođendana, Božića i Uskrsa, kao i poruke lične prirode.


„This is my new number Krsmann“, „Krenuli smo, ćaos, plavušice“ „Ja sam na skijanju u Italiji, dolazim u BG dan pred školu“ „Nemam više kredita, sha ima nowo“ neke su od poruka koje je Tužilaštvo predstavilo kao dokazni materijal.


„Šta je ovo što smo sada videli? Čitamo razgovore između nekih žena – žale se jedna drugoj na klimakse i prepričavaju koja nosi čipkane gaće. Postoje u ovim dokazima koje je tužilac izložio i rasprave o siru i kajmaku! Ovo su potpune besmislice! Tražim da tužilac obrazloži zašto je ovo relevantan dokaz“, uzbuđeno je reagovao Sead Spahović, advokat Željka Vujanovića.


Branioci Darka Šarića izneli su sumnje u to da su oduzeti predmeti uopšte vlasništvo optuženog, baš zbog sadržaja prepiske. Oni tvrde da je „u pitanju najverovatnije telefon nekog deteta, i to tinejdžera.“

 

Odbrana je takođe navela da se nekoliko telefona koji su analizirani kao dokazni materijal uopšte ne nalaze u nalozima za veštačenje, i da stoga moraju biti izdvojeni sa spiska i izuzeti kao dokazi. Izuzeće je traženo i za sve predmete koji su pribavljeni kao dokazni materijal prilikom pretresa stana u bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, jer je, kako odbrana tvrdi „nalog za pretres uručen u 7:40 h, a pretres je počeo u 7:00, postoje indicije da su vrata od stana otvorena silom, kao i to da je nalog uručen susedu, a ne vlasniku stana“.

 

Koji Soković?


Drugog dana suđenja pokazan je spisak sa više od 15 mobilnih telefona, zaplenjenih tokom pretresa jednog stana marta 2010. godine, za koje Tužilaštvo navodi da pripadaju okrivljenom Goranu Sokoviću. Podaci iz nekoliko aparata prikazani su po tabelama i to najpre telefonski imenici, potom SMS i elektronska komunikacija – dolazna i odlazna – a onda i komunikacija koja je obrisana iz telefona pre zaplene. Branioci nekoliko okrviljenih zahtevali su da se ovi telefoni izuzmu iz dokaza jer su pribavljeni „na nezakonit način“. Odbrana je zahtevala da se prepiske i komunikacija koji se ne odnose direktno na krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret – grafički zasenče.


Osim advokata, Sudu se obratio i jedan od okrivljenih, Boban Stojiljković, koji je izneo nekoliko navoda u prilog tezi da jedan od telefona za koji se tvrdi da pripadaju Goranu Sokoviću, zapravo pripada njegovom bratu Igoru, sa kojim je Stojiljković, prema njegovim rečima, poslovno sarađivao na izgradnji benzinske pumpe.


Posle rasprave o ovim dokazima, Sudu je prezentovano veštačenje o duševnom zdravlju svedoka saradnika Adamović Radana. Nekoliko advokata odbrane tražilo je da sudski veštak koji je potpisao ovo veštačenje bude neposredno ispitan pred sudom.

 

Opšta kontaminacija kokainom


Poslednji u nizu dokaza prikazanih drugog dana nastavka glavnog pretresa jeste fizičko-hemijsko veštačenje o tragovima kokaina na električnom brojaču novčanica, pronađenom kod okrivljenog Borislava Tunjića. Njegov branilac je naveo da postojanje tragova kokaina na ovom aparatu ne može biti dokaz da je njegov branjenik deo kriminalne grupe. Ovu tezu detaljno je obrazložio branilac Darka Šarića, Zdenko Tomanović:


„Američki hemijski institut je pravio istraživanje po kome devedeset odsto novčanica u opticaju sadrži tragove kokaina, ovo se misli na američki dolar. Oni dokazuju da svaka novčanica na koju je makar kinuo zavisnik, ako dođe u susret sa drugim, prenosi identifikaciju droge. Špansko istraživanje pokazalo je prisustvo kokaina u 94 odsto novčanica. Nemački nacionalni institut – devet od 10 novčanica je impregnirano kokainom. Znači kada jedna bude u brojaču, ostale su kontaminirane. Na kraju, sveučilište u Dablinu, njihov rezultat je da je sto posto novčanica kontaminirano“.

 

Šarićeva grupa optužena je za šverc više od 5.000 kilograma kokaina iz Južne Amerike. CINS-ovu priču o tome kako su na jednom od ovih poslova sarađivali okrivljeni Šarić i Radulović pročitajte OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano