AktuelnoSud i tužilaštvo

Mišković: Silovanje pravde

09. apr 2015.
Delta
- Ne mogu ja da budem odgovoran u Srbiji, ja sam odgovoran pred zakonima Kipra – rekao je na suđenju Miroslav Mišković

Jedan od optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima, vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković, izrazio je na današnjem suđenju sumnju u postupanje Specijalnog suda prilikom donođenja odluka o tome da mu ne bude vraćen pasoš i plaćanju jemstva.


– Ustavni sud je usvojio našu žalbu, i doneo je odluku da ja ne treba da budem u pritvoru, ali je ta odluka, zbog administarcije, stigla kasnije. Ne znam da li je ovaj sud to znao, da li je to namerno uradio. Ta odluka je rekla da je sve što je urađeno bilo nezakonito, a ja od nje nisam imao ništa. To jemstvo me najviše pogađa, jer na osnovu njega mi gubimo. Da bar država ima neke koristi, nego nema ni ona – rekao je Mišković i ponovio svoju raniju ponudu “Deltu za pasoš”.

 

Govoreći o delovima optužnice, Mišković je rekao da onaj “ko može da predvidi ekonomsku krizu treba da dobije nagradu, a ne da bude kažnjen” i ponovio da su on i njegov sin Marko u putarskim preduzećima bili samo finansijski investitori, a ne akcionari ili vlasnici.

 

– Još malo ću o tom „odgovornom licu“: po našem zakonu, to je lice koje je predviđeno da bude odgovorno, a ne neki, tako, iz pozadine, iz treće ruke. Onaj ko ima kontrolne akcije nije odgovorno lice ako nije zadužen zakonom ili statutom, određen da bude odgovorno lice. Svi znaju da ja nikad nisam bio, ni video tu firmu. Ja jesam bio direktor Helmslejda, ali to je strano lice, ne mogu ja da budem odgovoran u Srbiji, ja sam odgovoran pred zakonima Kipra. To je silovanje pravde.

 

Mišković je rekao da nije bio blizak ni sa jednom vlašću ali “za neku naplatu sam mogao da pomognem”.

 

– Nije Mišković moćan, nego Delta. A kako sam moćan, pa neće da mi se javi danas ni pomoćnik ministra, toliko o tome.

 

Odgovarajući na pitanja sudije Maje Ilić, Mišković je rekao da je po “analogiji sa Hemslejdom” napravljena i kompanija Mera Invest, čiji je krajnji vlasnik, po navodima optužnice, bio Marko.

 

– Najjednostavnije je bilo da bude finansijski investitor, jer tu ne odgovara. On je imao direktora u Meri, agenciju koja je vodila knjige u Meri, on je bio vlasnik te Mere, na Kipru. Cela Delta, preko Kipra, počiva na tome, pa smo po toj analogiji hteli da napravimo – rekao je Mišković i dodao:

 

– U putarskim preduzećima nisu “Miškovići”, nego beogradska Mera, a ni u njoj nisu Miškovići, nego fond, pa dalje, dalje, pa tek onda Marko. Mora da postoji razlika između privatne i kompanijske imovine. Ljudi u Srbiji zamišljaju da Mišković uđe u neki od ovih Maksi dućana i kaže “dajte pare”. Pa, molim vas, ja i u Kraun plaza (Miškovićev hotel u Beogradu) kafu plaćam, jer to neko posle mora da razduži.

 

Mišković je danas završio sa iznošenjem odbrane pred novim sudskim većem.

 

Suđenje će biti nastavljeno 27. aprila.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano