AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Suđenje Miškoviću: Bivši direktori izneli odbranu

05. mar 2015.
CINS
 „Ne znam ni da su Mišković i Đurašković pili kafu, a kamoli nešto drugo“ – rekao je Risto Ristić, nekadašnji direktor Sheer korporacije

Izlaganjem odbrana Rista Ristića, bivšeg direktora Sheer korporacije, i Bora Jelića, nekadašnjeg direktora firmi Nemetali i Preduzeća za puteve (PZP) Beograd, nastavljeno je suđenje Miroslavu Miškoviću po spojenoj optužnici za zloupotrebe u kruševačkom FAM-u i putarskim preduzećima.

 

Spajanje ovih predmeta vratilo je dve parnice na početak i to – jednu za slučaj FAM koja je trajala tri godine u kojoj je prvooptuženi Milo Đurašković, i drugu od godinu dana gde je za zloupotrebe u putarskim preduzećima prvi na optuženičkoj klupi bio Miroslav Mišković. Optuženi u ovim procesima imaju pravo da ponovo izlažu odbranu pred novim sudski većem.

Risto Ristić, bivši direktor Sheer korporacije, privrednog društva u vlasništvu Mila Đurašković, ostao je pri ranijim navodima i ponovio da je radio po zakonu za dobrobit preduzeća na čijem je čelu bio. On se pre početka izlaganja požalio na zdravstvene tegobe.

 

Mišković hoće u Sloveniju

Advokati Miroslava Miškovića podneli su zahtev sudskom veću Specijalnog suda da se njihovom branjeniku vrati pasoš na jedan dan kako bi 20. marta mogao da otputuje u Sloveniju i sklopi ugovor o izgradnji hotela. Odbrana je sudu dostavila pozivno pismo i podsetila veće da je Miškoviću ovakav zahtev u prošlosti odobravan, kao i da se on po povratku uredno odazivao na pozive suda. Tužilaštvo se usprotivilo predlogu, a odluka će biti doneta sutra. 

 

– Ostajem pri svom iskazu. Obrazložiću ukratko optužnicu koju ja zovem „Đuraškovićeva“. Navodi se da su sve radnje učinjene u nekom tajnom dogovoru sa ciljem da se oštete FAM i putarska preduzeća. Moram da kažem da nikakvih dogovora nije bilo. Ako ih je i bilo – ja sa njima nisam bio upoznat. Nijednom svojom rečju, ni dokazom, za tri godine koliko traje ovaj postupak, tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje tvrdnje. Sheer korporacija je navodno uzimala novac od FAM-a, a nije imala nameru da te pozajmice i vrati. Mišljenje veštaka je da je Sheer uzimao, koristio, ali i vraćao pozajmice. Drugo delo odnosi se na pozajmice u robi. Tužilac kaže da je Sheer uzimao robu od FAM-a i prodavao je putarskim preduzećima. Navodi se da je na ovaj način Sheer oštetio FAM za dug od 1,74 milijarde dinara. Tačno je da taj dug postoji, ali on je nastao od maja do decembra 2010. i to zbog mnogo razloga, a glavni je dug države prema putarima. Tu istu sumu koju je Sheer dugovao FAM-u istovremeo je potraživao od putarskih preduzeća – objasnio je on.

Ristić je naglasio da nikad nije upoznao Miroslava Miškovića niti je znao za poslovne aranžmane koje je vlasnik Delte imao sa putarskim preduzećima.

– Ne znam ni da su Mišković i Đurašković pili kafu, a kamoli nešto drugo – rekao je bivši direktor Sheera.

Boro Jelić, nekadašnji direktor PZP Beograd, nije govorio o optužnicama, ali je odgovarao na pitanja branilaca. On je objasnio u kakvim su zavisnim odnosima bila preduzeća u sastavu Nibensa, kao i o ugovorima o preuzimanju dugova.

– Znam da je FAM napredovao od kad je privatizovan, koliko je povećao prihode i koliko je rasla poslovna dobit. Menadžment FAM-a preneo je dug sa jednog dužnika koji je bio zadužen, na drugog koji je bio još više zadužen, ali se nijedno preduzeće nije oslobodilo duga. Naročito zato što su sva bila u istom vlasništvu, pa bi se dug namirio iz istog centra. Ideja je bila da se prodajom FAM-a naplate dugovi i da se sačuva sistem. Ja sam u to verovao, jer je već ranije bilo urađeno sa Nemetalima. Naše hapšenje govori o tome da neko nije želeo da se firma sačuva i da dođemo do daha – rekao je Jelić. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano