AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Suđenje Darku Šariću: Kokain u jedrenjaku bez jedara

13. feb 2014.
wikipedia.org/Remi Jouan
Tužilaštvo za organizovani kriminal predstavilo je policijske i pravosudne zapisnike iz Južne Amerike, za koje tvrdi da potvrđuju navode optužnice. Okrivljeni i njihovi branioci tri dana opovrgavali dokaze

Pregledanjem dokumenata iz Argentine, Brazila i Urugvaja, kao i čitanjem iskaza okrivljenog Mirka Miodragovića, nastavljeno je suđenje grupi Darka Šarića pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. Dok su optuženi tvrdili da u ovim zemljama nisu bili u vreme o kom dokumentacija govori – ili da nisu bili uopšte – njihovi branioci „napadali“ su procesne probleme u vezi sa navedenim dokazima.


Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Šarićevu grupu za šverc za više od pet tona kokaina prekookeanskim brodovima iz Latinske Amerike. Upravo iz ovih zemalja stiglo je nekoliko desetina hiljada dokumenata o navodnim kupoprodajama droge, tajnim štek-stanovima, zaplenama i prisluškivanim razgovorima koje je zamenik tužioca Saša Ivanić prikazao kao dokazni materijal.


Advokati odbrane odbacivali su ovu dokumentaciju tvrdeći da ona nije prikupljena u skladu sa međunarodnim i domaćim pravnim propisima.


Doba jedrenjaka


Na navode iz ove dokumentacije primedbu je imao i jedan od optuženih Miloš Cajić. Njega optužnica tereti da je kao prvi oficir prekookeanskog broda Pirgos trebalo da se sastane sa jahtom Maui, preuzme tovar kokaina i preko Atlantika ga preveze do Evrope. Cajić je naveo da se brod Pirgos ne može povezivati sa putovanjem u Evropu, već da on plovi za Somaliju, a da dokaz o tome postoji u luci Santos u Brazilu.


− U dokumentaciji piše da je navedeni jedrenjak kupljen za gotov novac od brazilskog državljanina. Brod Maui nije jedrenjak. Da bi bio jedrenjak, njemu, to svaki laik vidi, fale jedra. To je jahta za sportski ribolov. Maui nema ni tehničke mogućnosti da pređe Atlantik. Ne možemo reći ni da je prevod pogrešan, španski jezik je vrlo bogat jezik, izdiferenciran kada je pomorstvo u pitanju, jer je Španija bila pomorska sila pogotovo u doba jedrenjaka.

 

Podsetimo, sudsko veće je tokom prošlog pretresa gledalo fotografije Miloša Cajića iz Brazila, za koje Tužilaštvo tvrdi da dokazuju njegovu umešanost u krivična dela koja se Šarićevoj grupi stavljaju na teret.


Kokain u šarenim balonima


Odbrana je pokušala da ospori dokumenta iz Brazila, tvrdeći da se datumi na dokumentima ne podudaraju sa policijskim akcijama tokom kojih je zaplenjen kokain. Takođe, zaplene su se dogodile u dva različita grada, pa nije moguće utvrditi na koju se optužnicu odnosi oduzimanje kokaina.


− Vidimo da su u pretresu 23.3.2008. pronađene kutije i vreće, a svedok saradnik je govorio o balonima i da je on na televiziji video takve šarene balone. On je govorio samo o balonima, a ne o kutijama. Dalje, imamo kako su kutije bile zatvorene i obavijene, a posle imamo kantice sa alkoholnim gelom. Kokain se spremao za izvoz vazdušnim putem, a nama je svedok saradnik objasnio da se to sprema za pomorski put, to je i deo optuženja – rekao je branilac prvooptuženog Darka Šarića Zdenko Tomanović.


Ko „stoji” iza posla sa narkoticima?


Posle inostranih, na red su stigla i ovdašnja dokumenta, i to dva zapisnika sa saslušanja Mirka Miodragovića, jednog od optuženih. Odbrana je ponovo imala primedbe, kako na način ispitivanja Miodragovića tako i na to što on nije pozvan za svedoka u ovom postupku, kako bi ga i sami ispitali.


Miodragović je u svom izlaganju rekao da nikada lično nije sreo prvu trojicu optuženih Darka Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića, ali da mu je bratanac Marko Pandrc rekao ko „stoji” iza posla sa narkoticima. Branioci okrivljenih su upravo ovaj navod iskoristili da opovrgnu njegovo svedočenje.


Ovome su se pridružili i neki od okrivljenih, najpre sam Željko Vujanović.


− Ja ovoga Miodragovića nikad u životu nisam video, niti sam čuo za njega, kao što je i on sam rekao. Ako ovo što je tužilac rekao može da dokaz da sam ja neki suorganizator, onda ja ne mogu da verujem da to neko tako može da kaže. Tužilac je rekao da sam ja prenosio poruke. Ja sve što sam rekao stojim iza toga, rekao sam i kome i kako sam prenosio, a ne znam kako je tužilac čuo da se to odnosilo na događaje sa Brazilom. Da li je neko na svetu čuo da suorganizator prenosi poruke? To me mnogo boli i pogađa, pogotovo za taj Brazil jer u Brazilu nisam bio nikada.

 

Sudsko veće je ponovo odbilo zahteve nekoliko okrivljenih da njihove pritvorske sankcije budu ublažene i zakazalo nastavak suđenja za 24. mart.

 

****

Sve optužnice protiv „Šarićeve grupe“ možete pogledati na profilu Darka Šarića, na sajtu OCCRP.


CINS-ovu priču o tome kako su na jednom od ovih poslova sarađivali okrivljeni Šarić i Radulović pročitajte OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano