AktuelnoFunkcioneriPrekogranični organizovani kriminalSud i tužilaštvo

Štrbac: Saslušaćete 60 razgovora Ivice Dačića i razne Tadiće i Maloviće

04. feb 2015.
Radovan Štrbac sa braniocima
Advokat Radovan Štrbac, optužen zbog pranja novca u ime klana Darka Šarića, optužio biznismena Miroslava Miškovića da je hteo da otme zemlju Šarićeve firme

– Hajde da vidimo ko je tu šta radio. Tu ćete saslušati 60 razgovora Ivice Dačića, razne Tadiće, Maloviće i ostale, pa da vidmo ko je organizovao kriminalnu grupu, a ko se tu nalazi sasvim slučajno – rekao je danas, na suđenju grupi Darka Šarića za „pranje“ novca od prodaje narkotika advokat i jedan od optuženih Radovan Štrbac, tražeći od sudskog veća da ovaj postupak spoji sa onim u kojem su on, Rodoljub Radulović, Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta Ivice Dačića, i Boris Gara, nekadašni zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP, optuženi za odavanje službene tajne. Sudsko veće je predlog odbilo. Štrbac je optužio i Miroslava Miškovića da je hteo da uzme zemlju koja je pripadala Štrpčevom preduzeću Jedinstvo iz Gajdobre.


Suđenje grupi Darka Šarića za “pranje” novca stečenog prodajom narkotika nastavljeno je posle četiri meseca, koliko je trajao štrajk advokata, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu pregledanjem dokumenata o poslovanju nekoliko preduzeća, za koje Tužilaštvo tvrdi da je bilo fiktivno, odnosno paravan za ubacivanje oko 22 miliona evra u legalne tokove.

 

Komentarišući dokumenta o poslovanju preduzeća Jedinstvo iz Gajdobre, za koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Šrtpca da ga je kupio Šarićevim novcem, Radovan Štrbac je rekao da mu je novac za skidanje blokade sa računa preduzeća pozajmio crnogorski biznismen Blažo Dedić, te da je firma, dok je on bio deo uprave, poslovala bez dugova i da su radnicima bile isplaćivane zarade.


– Kada se videlo da je to preduzeće počelo normalno da radi, tada je firma Viktorija logistik – koja je kod nas 15.000 evra plaćala zakup – videla da nema druge mogućnosti da dođe do imovine, pa je pokrenula stečaj protiv Jedinstva za dug od 3.000 dinara. Udružila se sa Delta Agrar-om, to je bio dogovor, da Jerković uzme silose a Mišković zemlju. Onda je mene trebalo uhapsiti i preduzeće oterati u stečaj, pa da to preko države urade – rekao je Štrbac.


CINS je 2013. godine istraživao u kakvom su stanju ovo i još neka preduzeća koja je država oduzela Šarićevoj grupi.


Tužilaštvo za organizovani kriminal predstavilo je i dokumentaciju za koju tvrdi da dokazuje da je novac od droge u legalne tokove trebalo da bude ubačen i kupovinom preduzeća Lipa iz Novog Pazara. “Modus operandi”, kako je rekao zamenik tužioca Saša Ivanić, bio je sledeći: 14 fizičkih lica (N. Bubnjević, D. Kosović, M. Lazarević, M. Popović, S. Radovanov, Ž. Šćepanović, D. Jovanović, L. Lazičić, Đ. Jovanović, D. Ćatić, N. Starčević, P. Ranković, I. Davidović i M. Stepanović) istog dana (15. 4. 2009.) uplatilo je po 14.900 evra na svoje račune u Metals banci u Novom Sadu, i potpisalo saglasnost da se taj novac koristi kao bankarska garancija za preduzeće Palić iz Subotice. Ovo preduzeće, čiji je predsenik Upravnog odbora bio Nebojša Jestrović, takođe jedan od optuženih, planiralo je da kupi Lipu iz Novog Pazara. Međutim, kako tvrde okrivljeni, Palić na tom nadmetanju nije ni učestvovao jer je zakasnio sa predajom dokumentacije.


Takođe, Tužilaštvo je pokazalo i dokumenta za koja tvrdi da dokazuju navode da je jedan od optuženih Andrija Krlović 2008. godine deo novca od droge ubacio u preduzeće Novi Tamiš iz Pančeva, čiji je tada bio direktor, tako što je kao osnov naveo povećanje osnivačkog kapitala. CINS je 2012. godine pisao o tome kako je Krlović vlasništvo nad ovom kompanijom prebacio na biznismena Bogdana Rodića.


Suđenje Šariću za pranje novca bilo je zaustavljeno zbog štrajka advokata, ali je u međuvremenu ovom predmetu “priključen” i Marko Dabović, koji je optužen da je deo Šarićevog novca “oprao” preko dve firme: Digivision LLC sa Delavera (SAD) i Modern Real Estate u Beogradu. Prema navodima Tužilaštva više od dva miliona evra novca stečenog distribucijom droge tokom 2008. godine deponovano je u Bobar banci iz Bijeljine i NLB i Privrednoj banci u Beogradu, a odatle u više tranši investirano u pravo vlasništva nad preduzećima i izgradnju tri šestospratnice u Beogradu.

 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano