15 Mart 2017, 10:00

Komentari (0)

Švonja i Šaponja u pritvoru do 30 dana

Branislav Švonja i Dušan Šaponja nalaze se u pritvoru dok traje istraga o poslovanju firme Nacionalni privredni operater

Piše: Milica Šarić

Foto: Medija centar

Foto: Medija centar

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu donelo je naredbu o sprovođenju istrage i određivanju pritvora do 30 dana dvojici osumnjičenih Branislavu Švonji i Dušanu Šaponji. Oni se sumnjiče da su od jula 2014. do novembra 2016. godine izvršili krivično delo prevara u produženom trajanju, a uhapšeni su prošle sedmice.

Branislav Švonja je od osnivanja firme u julu 2014. godine do 28. septembra 2016. godine bio direktor, a do 26. oktobra 2016. i vlasnik Nacionalnog privrednog operatera. Dušan Šaponja je bio odgovorno lice u ovoj firmi od osnivanja do septembra 2015.

Kako navode iz tužilaštva, sumnja se da su se Švonja i Šaponja lažno predstavljali kao radnici ministarstava i na taj način oštećenim privrednim društvima i institucijama predavali besplatne primerke USB-ova sa Paketom ličnih podataka pravnih lica Republike Srbije.

Prilikom preuzimanja Paketa, navodili su oštećene da potpišu i overe dokumenta kao potvrdu o prijemu, za koje se ispostavilo da su ugovori na osnovu kojih su kasnije naplaćivali svoje usluge.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) još je ranije razotkrio ovakav način Švonjinog poslovanja.

Od jula 2016. godine Švonja obavlja funkciju direktora pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li je bio u sukobu interesa, nakon što je imenovan na ovu poziciju.
 


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite