AktuelnoSud i tužilaštvo

Suđenje Miri Marković i ostalima: Pretres održan, ali skraćen zbog obaveza optuženih

06. dec 2016.
Postupak koji pred sudom traje 13 godina i jesenas je krenuo iz početka, juče je nastavljen iznošenjem odbrana trojice optuženih

Suđenje optuženima za navodne malverzacije prilikom dodele državnih stanova 2000. godine nastavljeno je juče u Višem sudu u Beogradu ponovnim iznošenjem odbrana. Među optuženima je i Mira Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i direktorka Direkcije Jugoslovenske levice. Pretres je prekinut nakon oko dva i po sata rada, jer su neki optuženi imali druge obaveze, a drugi su se izjasnili da žele svoje odbrane da iznesu bez prekidanja.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao da je ovo suđenje, koje traje 13 godina, odlagano najmanje 50 puta i da je ceo sudski proces bar četiri puta vraćan na početak. To se ponovo dogodilo i ove jeseni, zbog čega optuženi sada ponovo iznose odbrane.

 

Na jučerašnjem pretresu govorili su Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Savezne uprave carina, kao i Miloš Lončar i Danilo Pantović, nekadašnji funkcioneri DIPOS-a (preduzeća koje se danas bavi iznajmljivanjem nepokretnosti u vlasništvu države, prvenstveno za ambasade i konzulate). Sva trojica su rekla da je proces politički motivisan, a da su oni i njihove porodice sve vreme trpeli štetu.

 

Lončar i Pantović su govorili o dodeli stana sinu nekadašnje savezne ministarke za izbeglice Bratislave MorineKohanu, dok je Kertes govorio o kući koja je dodeljena njemu.

 

Lončar je rekao da on, kao direktor akcionarskog društva, nije imao status službenog lica u DIPOS-u, kao i da odluka o tome da se državni stan dodeli sinu ministarke nije bila u njegovoj nadležnosti.

 

„Mi nikome ne dajemo stan, nego postupamo po nalogu vlasnika stana, a to je bila država. Vlada naloži Ministarstvu (spoljnih poslova), a Ministarstvo DIPOS-u“, rekao je Lončar.

 

Posle njihovih iskaza, sudija Snežana Nikolić Garotić je tražila da odbranu iznese još neko od okrivljenih ali su se oni i njihovi advokati saglasili da je preostalo vreme nedovoljno.

 

„Prekinućemo, ali nemojte onda iznositi primedbe na trajanje postupka“, rekla je sudija i predložila da se okrivljeni „manje bave dužinom trajanja postupka jer je pretres zakazan u dogovoru sa okrivljenima i njihovim braniocima“.

 

Sledeće ročište zakazano je za 23. decembar a sudija je tražila od učesnika u postupku da za taj dan ne preuzimaju nikave obaveze.

 

Miri Marković se sudi u odsustvu – nije se pojavila na prvom pretresu još 2003. godine. Kasnije će se ispostaviti da je otišla u Rusiju. Njen izostanak nije zaustavio suđenje, ali se ono odvijalo sporo iz drugih razloga, poput nepojavljivanje svedoka. Protiv dvoje optuženih postupak je u međuvremenu zastareo.

 

Ovo je samo jedno od 583 nezavršena suđenja za krivična dela koja su krajem 2015. godine na sudovima u Srbiji već trajala deset godina ili duže .

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano