AktuelnoSrbija

Mišković oslobođen optužbe da je zloupotrebio položaj

27. sep 2017.
miroslavmiskovic.rs
Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Miroslav Mišković oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Suđenje za pomaganje u utaji poreza vraćeno je na početak

Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom potvrđuje odluku Specijalnog odeljenja Višeg suda u Beogradu iz juna 2016. godine kojom je Miroslav Mišković oslobođen optužbi za malverzacije u putarskim preduzećima.


Prema saopštenju Apelacionog suda, Viši sud je oslobađajućom presudom nakon detaljne analize “izneo jasne i nesumnjive razloge” da u konkretnom slučaju nema dokaza da je Mišković izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.


U slučaju presude Višeg suda kojom je Mišković osuđen na pet godina zatvora i plaćanje osam miliona dinara kazne za pomaganje sinu Marku u utaji poreza, Apelacioni sud doneo je odluku da se suđenje vrati na početak.


Osuđujuća presuda za saučesništvo u utaji poreza, prema nalazima Apelacionog suda,sadrži “bitnu povredu odredbi krivičnog postupka, budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni.”


Mišković je osumnjičen za utaju poreza u pomaganju, a izvršenje krivičnog dela objašnjeno je navodnim davanjem saveta sinu Marku, vlasniku Mera Investment Fund B.V, kako da izbegne plaćanje poreza.


Apelacioni sud navodi da prvostepeni sud “nije dao jasne i nesumnjive razloge koji su to saveti od strane okrivljenog Miroslava Miškovića dati Marku Miškoviću a koji su mu pomogli da izvrši krivično delo ako se ima u vidu odbrana okrivljenog, kao i saoptuženih prema kojima je postupak razdvojen.”


Pored ovoga, Apelacioni sud ističe da je prvostepeni sud, u osuđujućem delu, povredio zakon time što je osuđujuću odluku zasnovao na autentičnom tumačenju Zakona o porezu na dobit preduzeća i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i na obaveštenju Ministarstva finansija i privrede RS.


Ovakvim postupanjem sud je povredio član 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim je garantovano pravo na pravično suđenje čiji je potpisnik i Republika Srbija, navodi se u saopštenju beogradskog Apelacionog suda.


U daljem obrazloženju navodi se da je u konkretnom slučaju reč ne samo o formalno-pravnom nedostatku već o suštinskoj povredi zakona budući da sud traži da mu organ druge grane vlasti protumači odredbu zakona, od čega zavisi odluka u sudskom postupku koji je u toku.


Suđenje Miškoviću počelo je 14. novembra 2013. godine, a osim njega bilo je optuženo još deset osoba, uključujući i njegovog sina Marka.Polovinom decembra 2015. godine postupak protiv Miškovića razdvojen je od suđenja Marku i ostalima, zbog Miškovićevog zdravstvenog stanja.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano