AktuelnoMedijski regulatori

Skupštinski odbor u sredu o novim članovima REM-a

25. nov 2019.
Sednica Odbora za kulturu i informisanje; foto: parlament.gov.rs
Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine razgovaraće u sredu, 27. novembra o pokretanju procedure za izbor tri nedostajuća člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), navodi se na skupštinskom sajtu.

Sednica Odbora za kulturu i informisanje će biti održana u sredu u 11 časova u Domu ove institucije. Na dnevnom redu su odlučivanje o obustavi prethodno pokrenutog postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta REM-a, kao i odluka o pokretanju novog postupka. Radi se o članovima REM-a koje predlažu Odbor, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Republici Srbiji i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Podsetimo da iako je Zakonom o elektronskim medijima definisano da se Savet REM-a sastoji od devet članova, on od 2017. godine radi u krnjem sastavu, odnosno sa samo šest članova. Međutim, Odbor će prvo morati da obustavi postupak za izbor nedostajućih članova pokrenut još u januaru 2017. na sednici kojom je predsedavala tadašnja predsednica Maja Gojković.

Trenutni članovi REM-a su izabrani 2016. godine i mandat im ističe 2021. Izuzetak je Olivera Zekić koja je izabrana 24. jula 2015. godine na predlog osam objedinjenih poslaničkih grupa i njen mandat traje do 2020. godine.

Rad REM-a i popunjavanje upražnjenih mesta u Savetu bile su prethodnih meseci i teme dijaloga vlasti i opozicije. Takođe, CINS je u avgustu ove godine objavio tajni izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. nakon čega su opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona tražili smenu članova Saveta ovog tela.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano