AktuelnoMedijski regulatori

Skupštinski odbor u sredu o novim članovima REM-a

25. nov 2019.
Sednica Odbora za kulturu i informisanje; foto: parlament.gov.rs
Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine razgovaraće u sredu, 27. novembra o pokretanju procedure za izbor tri nedostajuća člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), navodi se na skupštinskom sajtu.

Sednica Odbora za kulturu i informisanje će biti održana u sredu u 11 časova u Domu ove institucije. Na dnevnom redu su odlučivanje o obustavi prethodno pokrenutog postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta REM-a, kao i odluka o pokretanju novog postupka. Radi se o članovima REM-a koje predlažu Odbor, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Republici Srbiji i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Podsetimo da iako je Zakonom o elektronskim medijima definisano da se Savet REM-a sastoji od devet članova, on od 2017. godine radi u krnjem sastavu, odnosno sa samo šest članova. Međutim, Odbor će prvo morati da obustavi postupak za izbor nedostajućih članova pokrenut još u januaru 2017. na sednici kojom je predsedavala tadašnja predsednica Maja Gojković.

Trenutni članovi REM-a su izabrani 2016. godine i mandat im ističe 2021. Izuzetak je Olivera Zekić koja je izabrana 24. jula 2015. godine na predlog osam objedinjenih poslaničkih grupa i njen mandat traje do 2020. godine.

Rad REM-a i popunjavanje upražnjenih mesta u Savetu bile su prethodnih meseci i teme dijaloga vlasti i opozicije. Takođe, CINS je u avgustu ove godine objavio tajni izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom predizborne kampanje 2016. nakon čega su opozicioni Pokret slobodnih građana kao i organizacija 1 od 5 miliona tražili smenu članova Saveta ovog tela.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend