AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarić: Nema koga neću pozvati da svedoči

24. mar 2014.
Blic TV
Osumnjičeni za šverc nekoliko tona kokaina Darko Šarić u prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom negirao je sve navode optužnica, ukratko izložio odbranu i zasad odbio da odgovara na pitanja tužioca i odbrane. "Neće oni tamo da sede kao ugledni građani, a ja i moj brat…" poručio je Šarić

Šarićeva odbrana sastojala se uglavnom od optužbi na račun bivšeg režima i kritika upućenih medijima. Višegodišnji begunac nastupio je samopouzdano, ali naizgled zbunjeno, govoreći često i nepovezano o optužnici za pranje novca, za koju se vodi paralelni proces. O švercu kokaina izustio je tek nekoliko nejasnih rečenica – da nije kriv odbijajući da se izjasni po tačkama optužnice.

 

Sudija PetrovićS obzirom da imamo dva, uslovno rečeno, nova optužena, ja ću dati kratke pouke koje se moraju znati. Mora se voditi računa da se ne govori u isti glas. Dakle, sluša se druga strana, pa se onda govori, zbog transkripta. Pozivam optuženog Šarić Darka da izađe za pult.


Šarić: Dobar dan, Šarić Darko.

 

Sudija PetrovićUpitaću vas za line podatke, vezano za one iz optužnice, da li tu ima nekih promena?

 

ŠarićNe.

 

Ja sam se viđao sa mnogim uticajnim ljudima, oni su i dalje tu gde jesu a ja sam ovde.

Darko Šarić

Sudija PetrovićIme oca?

 

ŠarićMilo.

 

Sudija PetrovićIme majke?


Šarić: Ivanka, djevojačko Vujanović.

 

Sudija PetrovićČiji ste državljanin?

 

ŠarićSrpski.


Sudija PetrovićNeko drugo državljanstvo?

 

ŠarićImao sam slovačko.

 

Sudija PetrovićImali ste? Imate li još?

 

ŠarićMislim da nemam.

 

Sudija PetrovićŠta posedujete od imovine

 

ŠarićViše ništa.

 

Sudija Petrović: Kako se izdržavate?


ŠarićŠta da kažem kako se izdržavam… Izdržava me država, mogu samo da pohvalim zatvorskog kuvara.

 

Sudija PetrovićDa li ste primili sve optužnice i da li ste se upoznali sa njima?

 

ŠarićJesam, sve, upoznao sam se sa svima. Trebalo je dva stražara da mi ih unesu u ćeliju.

 

Sudija PetrovićDa li ste ih, makar jezički razumeli?

 

ŠarićJesam, razumeo sam, samo me još za zemljotres nisu optužili…

 

Sudija PetrovićDa li se osećate krivim ili odgovornim za navode iz optužnice?


ŠarićNe osećam se krivim, ni po jednoj tački.

 

Sudija PetrovićSve su optužnice spojene i objedinjene…

 

ŠarićU jednu veliku laž.

 

Sudija Petrović: Da više ne ponavljam, ne možemo u isti glas da pričamo. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog transkripta.
Da li ste ranije osuđivani?

 

ŠarićPre 20 i više godina, to je opšte poznato − pao sam na salamama. Bilo je u novinama. Gospodin tužioc postavlja neka pitanja, mislim stvarno… Advokati, branite me malo!

 

Sudija PetrovićSledi nam izjašnjavanje optuženog u slobodnom izlaganju, počnite, mi Vas nećemo prekidati.

 

ŠarićZnači, odakle da počnem ovaaaj… Ja se unapred izvinjavam ako se malo zanesem, ali pet godina pišu o meni kao o ne znam čemu, da sam Bin Laden ne bi toliko pisali… Možda može moj advokat da iskoristi da se branimo na neuračunljivost.


Sudija PetrovićImate pravo da se izjasnite po svim okolnostima…

 

ŠarićPo svim okolnostima. Slobodno izlaganje sad?

 

Sudija PetrovićSlobodno izlaganje, ali morate se držati optužnice, smete da pričate o svim okolnostima koje su se dogodile, ali nemojte previše u širinu.

 

ŠarićZnači, kratko?

 

Sudija PetrovićNe, ne mora neophodno da znači kratko, već samo nemojte širiti.


ŠarićBolje kratko, da nešto ne lupim. Ovu optužnicu smatram lažnom, ovo je velika laž bivšeg režima da zamaže svoje lopovluke. Vi dok dođete do mog imena imate ubica, narko-bos, perač para, ozloglašen… Umorite se dok dođete do onog Darko Šarić. Ja u ovoj zemlji ni mrava nisam zgazio, i zato me čudi sva ova haranga i medijska satanizacija. Ja sam se viđao sa mnogim uticajnim ljudima, oni su i dalje tu gde jesu a ja sam ovde.


Najgore mi je bilo za ubistva. Kad je uhapšen Sretko Kalinić, probudio sam se i na televiziji kažu “sve je to Darko Šarić naredio”. Je l bio neki novinar novinar da kaže “Nije to taj čovek”? Ne. Osećao sam se kao u američkim filmovima, kad ti nameste sve, ali nadam se da ću se i ja izvući.

 

Toliko sam razmišljo o tome šta ću da kažem, a sad se pogubim.

 

Sudija PetrovićHoćete pauzu? Ovo je neko vreme kad inače dajemo pauzu..

 

Porodični susret u sudnici

Trećeoptuženi u ovom predmetu Željko Vujanović pred samu pauzu javio se za reč kako bi pred sudsko veće izneo posebnu molbu.

 

Vujanović: Izvinjavam se što se javljam, ali da li mogu da zagrlim brata, četiri i po godina ga nisam video?

 

Sudija Petrović: Iako se inače u ovakvim okolnotima ni posete ne dozvoljvaju, mi ćemo dozvoliti da se pozdrave okrivljeni Šarić i Vujanović. To je prirodno.

ŠarićMože.

 

Sudija PetrovićU redu, sad imamo pauzu, posle ovoga pauze više neće biti.


ŠarićNisam bio poneo podsjetnik, advokat me je upozorio, ali ja sam se precijenio…

 

Sudija PetrovićJoš jednom Vas podsećam da se predstavite.


ŠarićZnači, osvrnuću se na optužnicu za pranje novca, piše 22 milijarde za nas desetoricu. Pa, to je sramota. Drug Homen je garantovao da ima milijardu i 110 miliona. Drugarica Malović isto tako. Moga brata drže u Crnoj Gori kao taoca. Nema tog kog ja neću pozvati za svedoka. Neće oni tamo da sede kao ugledni građani, a ja i moj brat…


Sudija PetrovićDa se vratimo na priču od danas…

 

ŠarićZa narkotike?

 

Sudija PetrovićDa.

 

ŠarićTo je smešno, nijedna zemlja, ni Brazil, Italija, Argentina me nije optužila, a optužen sam ovde. To je velika obmana, tu nemam šta da dodam. U vezi pranja novca bih nastavio ako mogu.

 

Sudija Petrović: O pranju novca i tom krivičnom delu ćemo govoriti na pretresu za to krivičnom delu.

 

Šarić: Tužilac izigrava Šerloka Holmsa. To je sve obmana, jedna velika laž. Droga nije moja. Izmislili su to da bi sakrili neke druge stvari, Agrobanku i ostalo…

 

Sudija PetrovićSledeća faza je Vaše saslušanje koje podrazumeva i postavljanje pitanja. Da li želite da odgovarate na pitanja?

 

ŠarićNe bih odgovarao na pitanja, po savetu mog advokata kog već jednom nisam poslušao, jer kaže da će me tužilac zbuniti. Ja sam se već jednom precijenio, a imao bih mnogo šta da kažem.

 

Sudija PetrovićJa Vas ne sprečavam, ako imate šta da kažete, recite…

 

Nastavak izvođenja materijalnih dokaza

U toku nastavka glavnog pretresa, pregledana je pisana dokumentacija iz Italije o dve zaplene narkotika. Prikazani su i zapisnici sa pretresa nekoliko stanova i benzinskih pumpi u vlasništvu optuženih, kao i fotografija koje, prema navodu tužilaštva, dokazuju saradnju između dvojice okrivljenih, Bobana Stojiljkovića i Bojana Stanojkovića. O dokazima se izjasnio Boban Stojiljković i pokušao da opovrgne navode tužioca.

– Vi očigledno videste da mi ovde dobijamo tutora u vidu tužioca koji nas uči kako da se ponašamo. Sva sreća da smo mi u 21.veku i da Srbija ide ka Evropskoj uniji, inače bi tužilac mogao pendrek da uzme i da opauči Darka Šarića kako da se brani, a mene kako ću da razgovaram. Vidimo ovu sliku gde smo ja i Stanojković , dete, žena i auto. Ova slika je Vranja, od onog iz BIA-e koji je ovde dao lažni iskaz. Ne vidim krivično delo u tome da čovek drži dete i ulazi u kola.

ŠarićAko mogu da zamolim medije da pišu realno, ni po babu ni po stričevima, da istraže i Mila Jerkovića onako kako su i mene istražili. Ovako kako tužilac nalazi svedoke protiv mene, možete ispred suda mrežom da ih na’vatate. Meni su tražili da potpišem priznanje. Ja to nikad ne bih potpisao. Zamolio bih Vas da pozovete ove ljude koji su ih potpisali i da ih pitate zašto su ih potpisali i kako su ih naterali. Država kad legne na leđa… A mene ovde predstavljaju kao državnog neprijatelja.

 

Sudija PetrovićKad ste rekli da bi Vas tužilac zbunio, ja sam razumeo da Vi ne želite da odgovarate ni na pitanja tužioca, ni odbrane, ni sudskog veća…

 

ŠarićDa, po savetu mog advokata. Nisam imao dovoljno vremena, spremićemo se što prije.

 

Sudija PetrovićKad se osetite spremnim da iznesete odbranu, Vi ćete to javiti veću i Veće će dlučiti kad će to biti. Još jednom, imate li još nešto u slobodnom izlaganju?

 

ŠarićNemam ništa.


Sudija PetrovićVratite se na optuženičku klupu.

 

Posle skoro godinu dana suđenja u odsustvu, prvi put na optuženičkoj klupi, sem Darka Šarića, našao se Nikola Dimitrijević, optuženi da je učestvovao u skladištenju i dopremanju kokaina iz Brazila. Dimitrijević je negirao učešće u krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. Kao i Šarić, izabrao je da svoju odbranu izloži kasnije u toku procesa.

 

****

 

Sve optužnice protiv „Šarićeve grupe“ možete pročitati OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano