AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarene loptice na putu za Milano

14. apr 2014.
Foto: CINS/S.DojčinovićDarko Šarić
- Dat je tačan opis mesta gde je kokain u vozilu bio skriven i stari, dobro oprobani način pakovanja kokaina. To su oni raznobojni baloni od gume... − rekao je zamenik tužioca Saša Ivanić na suđenju Darku Šariću

Izvodi iz kaznene evidencije, zapisnici sa pretresa stanova, spiskovi oduzetih predmeta kao i dokumentacija iz Italije o zapleni 100 kilograma kokaina 2008. godine predstavljeni su pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu u današnjem nastavku suđenja grupi Darka Šarića.

 

Šarić još neće izlagati odbranu

− Nijedan dokaz ne spominje Darka Šarića – ni ono što je čitano na prethodnom pretresu, ni ono što je predstavljeno danas. On još neće iznositi odbranu, jer sud nije odlučio ni o izdvajanju iz postupka nezakonitih dokaza, transkripata. Kada sud o tome odluči, rešićemo kada će izlagati odbranu − rekao je advokat Darka Šarića Radoslav Baćović.

− Dat je tačan opis mesta gde je kokain u vozilu bio skriven i stari, dobro oprobani način pakovanja kokaina. To su oni raznobojni baloni od gume o čemu su se izjašnjavali svedoci saradnici Draško Vuković i Radan Adamović. Sećate se detalja kako su opisivali na koji način i zbog čega je kokain pakovan u gumene balone, potom u celofane i onda u vodonepropusne torbe. Skrećem pažnju i na onaj rukom pisani troškovnik gde je konstatovan i trošak čak i za ove gumene balone, identične onima u koje su pakovali i u Latinskoj Americi – rekao je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, obrazlažući dokumenta italijanske policije, tužilaštva i suda i dodao:

– Podsećam na kazivanje svedoka Joksovića o razgovoru sa okrivljenim Darkom Šarićem u Livinju i Šarićevoj nervozi zbog zaplene ove droge. Sećate se da je on rekao da je nakon ove zaplene kompletan skladišni prostor kokaina u Italiji bio premešten u mnogobrojna vozila na raznim parkiralištima. Rekao je i da se Šarić plašio da će policija zbog pronalaska tiketa koji se daje na autoputu lako pronaći mesto odakle je Puljarević i krenuo.

Osim zapisnika sa zaplena kokaina, među dokumentima iz Italije bile su i naredbe za prisluškivanje nekoliko mobilnih telefona za koje se pretpostavlja da su ih koristili državljani Slovenije Milan Puljarević i Marko Bublić.

Njih dvojica, kao i nekoliko državljana Srbije, označeni su optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal kao deo grupe koja je tokom 2008. godine švercovala kokain u Italiji. Tokom operacije „Loptice“, italijanska policija presrela je 18. oktobra 2008. godine u mestu Lodi nedaleko od Milana, automobil koji je vozio Puljarević. U duplom dnu mercedesovog vanea nemačke registracije policija je pronašla 100 kilograma kokaina upakovanog u šarene balončiće i uhapsila Puljarevića.

 

Advokati odbrane, i ovaj put, žestoko su prigovorima pokušavali da opovrgnu zakonitost pribavljanja dokaza.

 

Glavni pretres nastavlja se sutra.

Autori:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend