AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminalPrivatno obezbeđenje

Radnici Šarićeve agencije naoružani

17. mar 2010.
Ekskluzivno objavljujemo informacije o nabavci oružja Šarićeve agencije za obezbeđenje Total Security System

MUP Srbije je tokom 2006. i 2007.godine izdao dozvole za nabavku i nošenje 8 pištolja agenciji za fizičko-tehničko obezbedjenje „Total Security System”, kojom upravlja Marko Šarić, kaže se u odgovoru MUP-a na zahtev Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a. Ta agencija je osnovana u stanu odbeglog Darka Šarića, osumnjičenog za šverc 2,7 tone kokaina iz Južne Amerike, i dalje je aktivna u poslovima obezbeđenja. U odgovoru MUP-a nije rečeno da li su dozvole za oružje povučene, što znači da postoji šansa da radnici Šarićeve agencije još uvek šetati naoružani!

Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a je još u početkom februara prvi objavio informaciju da se u poslovnoj imperiji Šarića, pored ostalih firmi, nalazi i agencija za obezbeđenje, kao i da je ova agencija registrovana na Novom Beogradu, na adresi Bulevara Arsenija Čarnojevića broj 80/14. Taj stan je policija pretresla u februaru ove godine, nakon što je raspisana poternica za Darkom Šarićem.

 

Dozvole za osam pištolja


Prema informacijama koje smo dobili od MUP-a, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, agenciji „Total Security System” su izdate dozvole za nabavku i nošenje oružja u dva navrata, 27. marta 2006. godine i 19. septembra 2007. godine, a oba puta je agenciji dozvoljeno da se naoruža sa po četiri pištolja . Međutim, MUP je odbio da nam dostavi dokumentaciju koja svedoči o odobravanju nabavke oružja, iako tvrde da poseduju sva tražena dokumenta i da se ona nalaze u policijskoj stanici na Novom Beogradu.

 

Koga obezbeđuju


Prema podacima Agencije za privredne registre, firmu „Total Security System” je 2. juna 2005. godine osnovao Marko Šarić, rođen 1955. godine u Pljevljima, a sedište firme je premešteno u pomenuti stan u Bulevaru Arsenija Čarnojevića u junu 2007. godine . Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, ovaj stan je registrovan na Duška Šarića, Darkovog rodjenog brata. Radnici te agencije su bili uglavnom angažovani za obezbeđivanje lokacija koje se nalaze u nekoj vezi sa porodicom Šarić.

Na primer, Marko Krečković, koji tvrdi da je većinski vlasnik kompanije „LLP Intermark Entertainment Group”, a u kojoj udeo od 10 odsto ima Danijela Šarić, rođena sestra Darka Šarića, potvrdio medijima da je angažovao Šarićevu firmu za obezbeđivanje kafića i klubova: „Pascucci”, restoran „Code” i splav „H2O” na Zemunskom keju. Finansijski izveštaji pokazuju da je agencija „Total Security System”, sa svega 9 prijavljenih radnika, ostvarila prihode od blizu 6 miliona dinara u 2008.godini i 4 miliona u 2007. godini.

Direktor agencije je Danilo Odović, rođen 1976. godine, takođe u Pljevljima, bivši policajac. Međutim, niko iz ove agencije nije odgovarao na naše telefonske pozive.

 

Sektor pun problema


Šarićeva agencija nije izuzetak. Višemesečno istraživanje CINS-a o stanju privatnog sektora bezbednosti u Srbiji pokazuje da usled nedostatka zakona koji bi regulisao ovu oblast, sfera privatne bezbednosti je puna različitih problema, a na listi vlasnika firmi za fizičko-tehničko obezbeđenje se nalaze imena pojedinaca koji su bliski kriminalnom miljeu. Tekstovi ovog istraživanja će biti objavljeni na sajtu CINS-a tokom sledećeg meseca.

 

Na istoj adresi „Municipium S”

 

Na adresi na kojoj je registrovan „Total Security System” nalazi se i konsultantska kompanija „Municipium S”, kroz koju je, prema informacijama policije i tužilaštva, Darko Šarić učestvovao u privatizacijama u Srbiji, to jest u kupovini hotela na akcijama. Većinsko vlasništvo „Municipium S” vodi u of-šor zonu, američku državu Delawer, do kompanije „Mateniko LLC” (ista ova firma upravlja i najkrupnijim Šarićevim poslovima u Crnoj Gori, kroz kompaniju „Mat Company” iz Pljevalja), dok je manjinski vlasnik kompanije „Municipium S”, Nebojša Jestrović, nekadašnji direktor firme Stanka Subotića „Futura Plus”. Jestrović je predvodio „Municipium S” u kupovinama hotela: „Prezident” na Paliću, „Patrija” u Subotici, „Vojvodina” i „Putnik” u Novom Sadu, a nalazi se i u odboru privatizovanog građevinarskog preduzeća „Adriacoop” iz Beograda. Prema podacima srpskog Centralnog registra za hartije od vrednosti, „Municipium S” poseduje većinski paket akcija trgovačke firme „Forum-Plasman A.D.”, i mali je akcionar „Maestral banke” Novi Sad. Hoteli „Vojvodina” i „Putnik” se više ne nalaze u vlasništvu „Municipium S”, ali se na mestu predsednika upravnih odbora u oba hotela nalazi Radovan Štrbac, koji je uhapšen 08.februara i osumnjičen da je ’’prao’’ Šarićev kokainski novac.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend