AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminalPrivatno obezbeđenje

Radnici Šarićeve agencije naoružani

17. mar 2010.
Ekskluzivno objavljujemo informacije o nabavci oružja Šarićeve agencije za obezbeđenje Total Security System

MUP Srbije je tokom 2006. i 2007.godine izdao dozvole za nabavku i nošenje 8 pištolja agenciji za fizičko-tehničko obezbedjenje „Total Security System”, kojom upravlja Marko Šarić, kaže se u odgovoru MUP-a na zahtev Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a. Ta agencija je osnovana u stanu odbeglog Darka Šarića, osumnjičenog za šverc 2,7 tone kokaina iz Južne Amerike, i dalje je aktivna u poslovima obezbeđenja. U odgovoru MUP-a nije rečeno da li su dozvole za oružje povučene, što znači da postoji šansa da radnici Šarićeve agencije još uvek šetati naoružani!

Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a je još u početkom februara prvi objavio informaciju da se u poslovnoj imperiji Šarića, pored ostalih firmi, nalazi i agencija za obezbeđenje, kao i da je ova agencija registrovana na Novom Beogradu, na adresi Bulevara Arsenija Čarnojevića broj 80/14. Taj stan je policija pretresla u februaru ove godine, nakon što je raspisana poternica za Darkom Šarićem.

 

Dozvole za osam pištolja


Prema informacijama koje smo dobili od MUP-a, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, agenciji „Total Security System” su izdate dozvole za nabavku i nošenje oružja u dva navrata, 27. marta 2006. godine i 19. septembra 2007. godine, a oba puta je agenciji dozvoljeno da se naoruža sa po četiri pištolja . Međutim, MUP je odbio da nam dostavi dokumentaciju koja svedoči o odobravanju nabavke oružja, iako tvrde da poseduju sva tražena dokumenta i da se ona nalaze u policijskoj stanici na Novom Beogradu.

 

Koga obezbeđuju


Prema podacima Agencije za privredne registre, firmu „Total Security System” je 2. juna 2005. godine osnovao Marko Šarić, rođen 1955. godine u Pljevljima, a sedište firme je premešteno u pomenuti stan u Bulevaru Arsenija Čarnojevića u junu 2007. godine . Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a, ovaj stan je registrovan na Duška Šarića, Darkovog rodjenog brata. Radnici te agencije su bili uglavnom angažovani za obezbeđivanje lokacija koje se nalaze u nekoj vezi sa porodicom Šarić.

Na primer, Marko Krečković, koji tvrdi da je većinski vlasnik kompanije „LLP Intermark Entertainment Group”, a u kojoj udeo od 10 odsto ima Danijela Šarić, rođena sestra Darka Šarića, potvrdio medijima da je angažovao Šarićevu firmu za obezbeđivanje kafića i klubova: „Pascucci”, restoran „Code” i splav „H2O” na Zemunskom keju. Finansijski izveštaji pokazuju da je agencija „Total Security System”, sa svega 9 prijavljenih radnika, ostvarila prihode od blizu 6 miliona dinara u 2008.godini i 4 miliona u 2007. godini.

Direktor agencije je Danilo Odović, rođen 1976. godine, takođe u Pljevljima, bivši policajac. Međutim, niko iz ove agencije nije odgovarao na naše telefonske pozive.

 

Sektor pun problema


Šarićeva agencija nije izuzetak. Višemesečno istraživanje CINS-a o stanju privatnog sektora bezbednosti u Srbiji pokazuje da usled nedostatka zakona koji bi regulisao ovu oblast, sfera privatne bezbednosti je puna različitih problema, a na listi vlasnika firmi za fizičko-tehničko obezbeđenje se nalaze imena pojedinaca koji su bliski kriminalnom miljeu. Tekstovi ovog istraživanja će biti objavljeni na sajtu CINS-a tokom sledećeg meseca.

 

Na istoj adresi „Municipium S”

 

Na adresi na kojoj je registrovan „Total Security System” nalazi se i konsultantska kompanija „Municipium S”, kroz koju je, prema informacijama policije i tužilaštva, Darko Šarić učestvovao u privatizacijama u Srbiji, to jest u kupovini hotela na akcijama. Većinsko vlasništvo „Municipium S” vodi u of-šor zonu, američku državu Delawer, do kompanije „Mateniko LLC” (ista ova firma upravlja i najkrupnijim Šarićevim poslovima u Crnoj Gori, kroz kompaniju „Mat Company” iz Pljevalja), dok je manjinski vlasnik kompanije „Municipium S”, Nebojša Jestrović, nekadašnji direktor firme Stanka Subotića „Futura Plus”. Jestrović je predvodio „Municipium S” u kupovinama hotela: „Prezident” na Paliću, „Patrija” u Subotici, „Vojvodina” i „Putnik” u Novom Sadu, a nalazi se i u odboru privatizovanog građevinarskog preduzeća „Adriacoop” iz Beograda. Prema podacima srpskog Centralnog registra za hartije od vrednosti, „Municipium S” poseduje većinski paket akcija trgovačke firme „Forum-Plasman A.D.”, i mali je akcionar „Maestral banke” Novi Sad. Hoteli „Vojvodina” i „Putnik” se više ne nalaze u vlasništvu „Municipium S”, ali se na mestu predsednika upravnih odbora u oba hotela nalazi Radovan Štrbac, koji je uhapšen 08.februara i osumnjičen da je ’’prao’’ Šarićev kokainski novac.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano