AktuelnoMedijski regulatori

Novinarska udruženja: uvredama i pretnjama se ugrožava bezbednost novinara

19. apr 2019.
Povodom video snimka u kom su Slobodan Georgiev, BIRN, CINS i KRIK nazivani izdajnicima i na drugi način vređani, koalicija šest novinarskih i medijskih udruženja pozvala je juče javnost da stane u njihovu odbranu, jer im je, kako kažu, ugrožena bezbednost. Prethodno su na napad reagovali i UNS i Harlem Dezir, predstavnik OEBS-a

U saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija medija, piše da se u poslednjih nekoliko dana protiv više novinarki i novinara na društvenim mrežama vodi javni linč.

 

Tako je u sredu, 17. aprila, na društvenoj mreži Tviter objavljen video snimak koji je pratila kampanja na duštvenim mrežama, a kojom se otvoreno preti novinaru Slobodanu Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK, ističe se u saopštenju.

 

„U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Tviter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu“, navode iz ove medijske koalicije. U istom klipu su targetirane i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a.

 

Reagovao i predstavnik OEBS-a

„Šokiran sam videom objavljenim na internetu, koji je otvoreni poziv na nasilje protiv novinara BIRN Srbija i Slobodana Georgieva. Predstavljanje novinara kao izdajnika u Srbiji može ozbiljno ugroziti njihovu sigurnost. Pozivam istražne organe da hitno pokrenu istragu, napisao je na Tviteru Harlem Dezir, predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija.

Koalicija u saopštenju podseća da su istog dana napadnute i novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu i Fejsbuk stranici Istrage označene kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon toga su na Fejsbuk stranici objavljeni brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: „Streljati kurve”, piše u saopštenju.

„Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno“, ističu iz koalicije.

Oni podsećaju da je od 77 slučaja napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini, u samo 12 izrečena neka vrsta kazne počiniocu, kao i da se najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

 

„Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive. Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.“

 

UNS: Tužilaštvo da otkrije ko stoji iza pretnji

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) juče je saopštilo da je zaprepašćeno uvredljivim sadržajem video klipa objavljenog na Tviteru u kojem se istraživački mediji i novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, što za posledicu ima ugrožavanje njihove sigurnosti.

 

UNS je zatražio od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza montiranog snimka i pokrene postupak protiv odgovornih.

 

U saopštenju se ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

 

„UNS poziva novinare, medije, učesnike u političkom životu, kao i celokupnu javnost da civilizovano raspravljaju o svemu što je spornu u sadržaju medija i da se obraćaju za to formiranim samoregulatornim i regulatornim telima“, naveli su iz UNS-a.

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

24. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).