AktuelnoPolitičke partije

PUPS demantovao sopstveni finansijski izveštaj

18. mar 2022.
Zatave PUPS-a; foto: Facebook/PUPS Novi Beograd
Pozivajući se na podatke iz CINS-ove baze „Stranačka kasa“, PUPS je demantovao informaciju da im je SNS donirao preko 10 miliona dinara. Međutim, taj podatak nalazi se u finansijskom izveštaju samog PUPS-a, na osnovu kojeg je baza i pravljena.

Srpska napredna stranka (SNS) je 2020. godine donirala 10,4 miliona dinara, navodi se u juče objavljenoj bazi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) „Stranačka kasa“, što je ujedno i najveća donacija ovoj stranci. Međutim, u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije negiraju da je reč o donaciji, uz obrazloženje da se radi o parama dogovorenim Koalicionim sporazumom.

„Novčana sredstva koja je primio PUPS su isključivo sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata na ime učešća u vlasti, tj. devet poslanika u Skupštini Republike Srbije. Sredstva su raspodeljena na osnovu saglasnosti Ministarstva finansija, a u skladu sa zaključenim koalicionim sporazumom.(…) Sredstva su, prema Koalicionom sporazumu i saglasnosti Ministarstva finansija, isplaćivana preko SNS-a“, rekli su u PUPS-u, reagujući na tekst koji je objavio dnevni list Danas na osnovu podataka iz CINS-ove baze.

Podsećamo da je CINS bazu kreirao na osnocu podataka iz finansijskih izveštaja samih stranaka kao i onih koji su objavljeni u registru Agencije za sprečavanje korupcije.

U svom finansijskom izveštaju iz 2020. godine sam PUPS je naveo da se radi o donaciji naprednjaka. Naime, iznos od 10.411.000 dinara uneli su u finansijski izveštaj u delu koji se odnosi na prilog pravnih lica i međunarodnih političkih udruženja.

 

Page 13 of PUPS Izveštaj 2020.
Contributed to DocumentCloud by CINS Srbija (Center for Investigative Reporting in Serbia) • View document or read text

Podsetimo, „Stranačka kasa“ je baza podataka CINS-a o finansiranju stranaka i grupa građana u Srbiji.

U bazi „Stranačka kasa“ su dostupni podaci o novcu iz budžeta, od građana, kompanija i izdavanja imovine, kao i troškovima za oglašavanje, iznajmljivanje prostorija, režije i razne obuke.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano