AktuelnoNagrade i druga priznanja

Priznanje „Doprinos godine Evropi“ za CINS

01. jun 2017.
(Foto: CINS)Branko Čečen, direktor CINS-a, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji i nekadašnji dobitnici nagrade
U obrazloženju žirija navodi se da je Evropski pokret ove godine za podsticaj na izgradnji modernog i demokratskog društva odlučio da pruži podršku tamo gde je u ovom trenutku najpotrebnije – novinarskoj profesiji

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio je danas nagradu Doprinos godine Evropi, koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom. Nagradu je u ime CINS-a primio direktor Branko Čečen.


Ovo priznanje od 2002. godine dobijaju pojedinci, grupe građana ili organizacije koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti, navodi se na internet stranici Evropskog pokreta.


Odluku žirija da nagradu ove godine dodeli CINS-u obrazložio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dobitnik ovog priznanja za 2012. godinu.


Šabić je u obraćanju zvanicama naveo da su novinari CINS-a „pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo u kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kojeg se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji.“

 

On je rekao i da je CINS dao značajan doprinos afirmaciji evropskih ideja u Srbiji kao članica koalicije prEUgovor  i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.


Branko Čečen, direktor CINS-a prihvatajući nagradu naglasio je da za CINS ova nagrada predstavlja podsticaj za dalji rad u uslovima u kojima su nezavisni novinari svakodnevno izloženi blaćenju.

 

“Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije.“


Prošle godine priznanje Doprinos godine Evropi su dobili Grupa 484 i Miksalište Refugee Aid Centre, zbog zasluga u zbrinjavanju i pomoći izbeglicama. O prethodnim dobitnicima možete čitati OVDE.


Pored nagrade za Doprinos godine Evropi, novinari CINS-a su u 2017. godini dobili evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize, nagradu NUNS-a i Američke ambasade za najbolju onlajn istraživačku priču godine, nagradu za najbolju mladu istraživačku novinarku Srbije i Balkansku nagradu za fact-checking za Srbiju.

 

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend