AktuelnoNagrade i druga priznanja

Priznanje „Doprinos godine Evropi“ za CINS

01. jun 2017.
(Foto: CINS)Branko Čečen, direktor CINS-a, predstavnici Evropskog pokreta u Srbiji i nekadašnji dobitnici nagrade
U obrazloženju žirija navodi se da je Evropski pokret ove godine za podsticaj na izgradnji modernog i demokratskog društva odlučio da pruži podršku tamo gde je u ovom trenutku najpotrebnije – novinarskoj profesiji

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobio je danas nagradu Doprinos godine Evropi, koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom. Nagradu je u ime CINS-a primio direktor Branko Čečen.


Ovo priznanje od 2002. godine dobijaju pojedinci, grupe građana ili organizacije koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti, navodi se na internet stranici Evropskog pokreta.


Odluku žirija da nagradu ove godine dodeli CINS-u obrazložio je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dobitnik ovog priznanja za 2012. godinu.


Šabić je u obraćanju zvanicama naveo da su novinari CINS-a „pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo u kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kojeg se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji.“

 

On je rekao i da je CINS dao značajan doprinos afirmaciji evropskih ideja u Srbiji kao članica koalicije prEUgovor  i Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.


Branko Čečen, direktor CINS-a prihvatajući nagradu naglasio je da za CINS ova nagrada predstavlja podsticaj za dalji rad u uslovima u kojima su nezavisni novinari svakodnevno izloženi blaćenju.

 

“Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije.“


Prošle godine priznanje Doprinos godine Evropi su dobili Grupa 484 i Miksalište Refugee Aid Centre, zbog zasluga u zbrinjavanju i pomoći izbeglicama. O prethodnim dobitnicima možete čitati OVDE.


Pored nagrade za Doprinos godine Evropi, novinari CINS-a su u 2017. godini dobili evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize, nagradu NUNS-a i Američke ambasade za najbolju onlajn istraživačku priču godine, nagradu za najbolju mladu istraživačku novinarku Srbije i Balkansku nagradu za fact-checking za Srbiju.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano