AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Prisluškivanje 3: Dogovori o krijumčarenju gotovo dve tone kokaina

17. jun 2014.
Luka San Lorenco u Argentini, iz koje je transportovano 1,9 tona kokaina do Španije i Grčke
- Bio sam sa ovima tamo, brate, znaš ti šta je to, pet kila ovoga ima, ovih papira i ovoga... Brate, sve živo, telefonskih brojeva 63, 64 ima jedno 20 sigurno - deo je razgovora članova Šarićeve grupe, u kojem Draško Vuković obaveštava Željka Vujanovića o tome da ih argentinska policija prati već neko vreme

U nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe, optuženih za šverc droge, predstavljeni su prisluškivani razgovori tokom akcija u Argentini. Deo audio zapisa činili su razgovori između svedoka saradnika Draška Vukovića i Željka Vujanovića, Vujanovića sa Nebojšom Sretenovićem i Mihajlom Đokovićem, kao i razgovori Vujanovića i njegovog brata od tetke, Darka Šarića.


S obzirom na obimnost audio snimaka koji čine deo dokaznog materijala, a na predlog odbrane, sudsko veće je donelo odluku da se ne puštaju svi snimljeni razgovori.


Darko Šarić se potom javio za reč: „Ja bih želio mojih sedam razgovora, otprilike ima toliko po planu, da se čuju i tako.“


Audio zapisi koji su danas pušteni snimljeni su tokom jula, oktobra, novembra i decembra 2008. godine, kao i u januaru, martu, aprilu i septembru 2009. godine.


Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, ukazao je da se ovi razgovori odnose na krijumčarenje oko 1,9 tona kokaina iz Argentine u Zapadnu Evropu u aprilu 2009.


„Najpre bih sudskom veću ukazao da su povodom ovog događaja donete već dve pravosnažne presude, te da o njemu postoji sudska istina da se događaj desio“, rekao je Ivanić.


Ivanić je objasnio i da su prisluškivani razgovori pribavljeni na zakonit način i da se okolnost da su pripadnici grupe boravili u Argentini može dokazati na više načina:

 

Stojiljković i Dabović na slobodi

Sudsko veće je odredilo jemstvo od po 300.000 evra za Bobana Stoiljkovića i Marka Dabovića. Nakon što donesu dokaz o uplati jemstva, Stojiljković i Dabović će biti pušteni iz pritvora. Predlog odbrane da se Borislavu Tunjiću ukine kazna kućnog pritvora, odbijen je.

„Preko telefonskih brojeva koji su iz mreža te zemlje, ali i na osnovu ushićenja koje kod pojedinih pripadnika nastaje kada Vujanović saopštava nekom da ide na put, jer su za to dobijali visoke novčane naknade“, pojasnio je Ivanić i dodao da se u razgovorima tačno pominju cifre koje su im date za izvršenje krivičnog dela.


Prema njegovim rečima, prisluškivane razgovore treba dovesti u vezu sa brojnom dokumentacijom, naročito onom koja je pronađena kod Željka Vujanovića i koja je ranije u sudskom postupku izvedena kao deo dokaznog materijala. Sa druge strane, o ovom događaju svedočio je i svedok saradnik Draško Vuković koji je do detalja opisao način funkcionisanja grupe, ali i probleme koje je organizacija imala.


Jedan od razgovora na koje je tužilac istakao kao posebno relevantan jeste onaj između Vujanovića i Vukovića nakon što je Vuković saznao da argentinska policija već neko vreme prati i prisluškuje članove grupe. Razgovor je snimljen 24.10.2008.

Vuković: Bio sam sa ovima tamo, brate, znaš ti šta je to, pet kila ovoga ima, ovih papira i ovoga.
Vujanović : Ozbiljno?
Vuković: Ozbiljno ti kažem, nije zajebancija. Brate, sve živo, telefonskih brojeva 63, 64 ima jedno 20 sigurno.
Vujanović : Šta ćemo da radimo?
Vuković: Moram kompletnu organizaciju da napravim, da tražim druge ljude, ovi neće… Znači, ova kuća nam ništa ne znači, kad znaju…
Vujanović : To su odavno ti papiri ili sad nešto novo izašlo.
Vuković: Odavno, ali nije baš toliko. Od pre sedam, osam meseci.
Vujanović : Pa ništa, šta ćemo da radimo?
Vuković: Ne znam… Reci mu da se opusti, da se ne sekira, šta ćemo, šta je tu je, nema šta.
Vujanović : Važi. Nisam ja mom burazeru ništa pričao. Čekam da vidim sve šta je i kako je pa ću da mu kažem pošto se vidimo tek za dva dana, znaš.
Vuković: Kome?
Vujanović: Pa ovom mom burazeru, znaš.


Prisluškivani razgovori izvedeni su kao dokaz po optužnici koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo u oktobru 2012. godine. Detalje iz optužnice, možete pročiatati u tekstu Optužnica protiv Radulovića: šverc dve tone kokaina sakrivenog u soji.


Suđenje se nastavlja 26. juna.


Neki od razgovora preslušanih na današnjem suđenju:


Telefonski razgovor Željka Vujanovića i Draška Vukovića 27. 10. 2008.


Vujanović
: Večeras ću da se vidim sa ovim iz Slovenije. Poslaću ti dole ljude i poslaću ti neku drugu liniju, pošto neće više ovako da se čujemo, reći će ti ovaj zbog čega i kako.
Vuković: Brate, neka dođu oni sutra odmah.
Vujanović: Oću, ako budu mogli kartu da im nađu.

Telefonski razgovor Željka Vujanovića i Darka Šarića, 25. 03. 2009.


Vujanović
: Sad ustao, čekam nekog čoveka iz opštine za neke dozvole. Nema nikog, samo konobar i ja.
Šarić: Radi Kazino?
Vujanović: Radi, ali nema ništa, dnevno 50 evra.
Šarić: To zadržite.
Vujanović: Na nuli smo, ali bolje i to…
Šarić: Kakva je situacija? Kriza je.
Vujanović: Biće sve u redu. Malo su mi odnosi među ovima u opštini poremećeni, al biće sve u redu.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend