AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Prisluškivanje 3: Dogovori o krijumčarenju gotovo dve tone kokaina

17. jun 2014.
Luka San Lorenco u Argentini, iz koje je transportovano 1,9 tona kokaina do Španije i Grčke
- Bio sam sa ovima tamo, brate, znaš ti šta je to, pet kila ovoga ima, ovih papira i ovoga... Brate, sve živo, telefonskih brojeva 63, 64 ima jedno 20 sigurno - deo je razgovora članova Šarićeve grupe, u kojem Draško Vuković obaveštava Željka Vujanovića o tome da ih argentinska policija prati već neko vreme

U nastavku suđenja Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe, optuženih za šverc droge, predstavljeni su prisluškivani razgovori tokom akcija u Argentini. Deo audio zapisa činili su razgovori između svedoka saradnika Draška Vukovića i Željka Vujanovića, Vujanovića sa Nebojšom Sretenovićem i Mihajlom Đokovićem, kao i razgovori Vujanovića i njegovog brata od tetke, Darka Šarića.


S obzirom na obimnost audio snimaka koji čine deo dokaznog materijala, a na predlog odbrane, sudsko veće je donelo odluku da se ne puštaju svi snimljeni razgovori.


Darko Šarić se potom javio za reč: „Ja bih želio mojih sedam razgovora, otprilike ima toliko po planu, da se čuju i tako.“


Audio zapisi koji su danas pušteni snimljeni su tokom jula, oktobra, novembra i decembra 2008. godine, kao i u januaru, martu, aprilu i septembru 2009. godine.


Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, ukazao je da se ovi razgovori odnose na krijumčarenje oko 1,9 tona kokaina iz Argentine u Zapadnu Evropu u aprilu 2009.


„Najpre bih sudskom veću ukazao da su povodom ovog događaja donete već dve pravosnažne presude, te da o njemu postoji sudska istina da se događaj desio“, rekao je Ivanić.


Ivanić je objasnio i da su prisluškivani razgovori pribavljeni na zakonit način i da se okolnost da su pripadnici grupe boravili u Argentini može dokazati na više načina:

 

Stojiljković i Dabović na slobodi

Sudsko veće je odredilo jemstvo od po 300.000 evra za Bobana Stoiljkovića i Marka Dabovića. Nakon što donesu dokaz o uplati jemstva, Stojiljković i Dabović će biti pušteni iz pritvora. Predlog odbrane da se Borislavu Tunjiću ukine kazna kućnog pritvora, odbijen je.

„Preko telefonskih brojeva koji su iz mreža te zemlje, ali i na osnovu ushićenja koje kod pojedinih pripadnika nastaje kada Vujanović saopštava nekom da ide na put, jer su za to dobijali visoke novčane naknade“, pojasnio je Ivanić i dodao da se u razgovorima tačno pominju cifre koje su im date za izvršenje krivičnog dela.


Prema njegovim rečima, prisluškivane razgovore treba dovesti u vezu sa brojnom dokumentacijom, naročito onom koja je pronađena kod Željka Vujanovića i koja je ranije u sudskom postupku izvedena kao deo dokaznog materijala. Sa druge strane, o ovom događaju svedočio je i svedok saradnik Draško Vuković koji je do detalja opisao način funkcionisanja grupe, ali i probleme koje je organizacija imala.


Jedan od razgovora na koje je tužilac istakao kao posebno relevantan jeste onaj između Vujanovića i Vukovića nakon što je Vuković saznao da argentinska policija već neko vreme prati i prisluškuje članove grupe. Razgovor je snimljen 24.10.2008.

Vuković: Bio sam sa ovima tamo, brate, znaš ti šta je to, pet kila ovoga ima, ovih papira i ovoga.
Vujanović : Ozbiljno?
Vuković: Ozbiljno ti kažem, nije zajebancija. Brate, sve živo, telefonskih brojeva 63, 64 ima jedno 20 sigurno.
Vujanović : Šta ćemo da radimo?
Vuković: Moram kompletnu organizaciju da napravim, da tražim druge ljude, ovi neće… Znači, ova kuća nam ništa ne znači, kad znaju…
Vujanović : To su odavno ti papiri ili sad nešto novo izašlo.
Vuković: Odavno, ali nije baš toliko. Od pre sedam, osam meseci.
Vujanović : Pa ništa, šta ćemo da radimo?
Vuković: Ne znam… Reci mu da se opusti, da se ne sekira, šta ćemo, šta je tu je, nema šta.
Vujanović : Važi. Nisam ja mom burazeru ništa pričao. Čekam da vidim sve šta je i kako je pa ću da mu kažem pošto se vidimo tek za dva dana, znaš.
Vuković: Kome?
Vujanović: Pa ovom mom burazeru, znaš.


Prisluškivani razgovori izvedeni su kao dokaz po optužnici koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo u oktobru 2012. godine. Detalje iz optužnice, možete pročiatati u tekstu Optužnica protiv Radulovića: šverc dve tone kokaina sakrivenog u soji.


Suđenje se nastavlja 26. juna.


Neki od razgovora preslušanih na današnjem suđenju:


Telefonski razgovor Željka Vujanovića i Draška Vukovića 27. 10. 2008.


Vujanović
: Večeras ću da se vidim sa ovim iz Slovenije. Poslaću ti dole ljude i poslaću ti neku drugu liniju, pošto neće više ovako da se čujemo, reći će ti ovaj zbog čega i kako.
Vuković: Brate, neka dođu oni sutra odmah.
Vujanović: Oću, ako budu mogli kartu da im nađu.

Telefonski razgovor Željka Vujanovića i Darka Šarića, 25. 03. 2009.


Vujanović
: Sad ustao, čekam nekog čoveka iz opštine za neke dozvole. Nema nikog, samo konobar i ja.
Šarić: Radi Kazino?
Vujanović: Radi, ali nema ništa, dnevno 50 evra.
Šarić: To zadržite.
Vujanović: Na nuli smo, ali bolje i to…
Šarić: Kakva je situacija? Kriza je.
Vujanović: Biće sve u redu. Malo su mi odnosi među ovima u opštini poremećeni, al biće sve u redu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano