AktuelnoMedijski regulatori

Predsednik NUNS-a: Pitanje je da li ćemo učestvovati u kandidovanju novog člana REM-a

24. jan 2020.
Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić; foto: N1, Medija centar
Nakon što su dva člana Saveta REM-a podnela ostavke na svoje funkcije, predstavnici pojedinih novinarskih i medijskih udruženja nisu još uvek sigurni koga će predložiti na mesto člana koji dolazi iz njihovih redova. Iz NUNS-a kažu da je pitanje da li će uopšte učestvovati u tom procesu.

Od pre nekoliko dana, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ponovo radi u nepotpunom sastavu jer su dva člana, Goran Peković i Đorđe Vozarević, podneli ostavke. Prvo je 20. januara ostavku podneo Peković, koji je predložen od strane udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara Srbije, a dan kasnije i Đorđe Vozarević, član Saveta kojeg je predložio nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Iako tokom prošlog kruga kandidovanja nije postojao predlog iz redova najbrojnijih novinarskih udruženja, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), predsednik UNS-a Vladimir Radomirović se nada da će situacija sada biti drugačija.

„Sad se otvara ono mesto koje smo propustili da popunimo prošli put. Mi ćemo svakako imati svog kandidata na upražnjeno mesto i o tome ćemo razgovarati sa NUNS-om”, rekao je Radomirović za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da je procedura komplikovana i da je pitanje mogu li da se dogovore. Prema njegovim rečima, pitanje je da li dati legitimitet tom procesu ili sve bojkotovati „jer je od početka napravljeno na krivim temeljima”.

„Cela ta procedura je prilično skaradna i sve to što se dešava oko REM-a, tako da ćemo u narednim danima doneti odluku u našim organima šta činiti po ovom pitanju. Ako se budemo uključili, onda ćemo, naravno, prvo sa partnerskim udruženjima da se dogovaramo da li ćemo imati kandidata i ko će to biti”, najavljuje Bodrožić.

Maja Rakovic, predsednica Udruženja radio-stanica RAB na čiji je predlog Goran Peković izabran za člana Saveta REM-a, za CINS navodi da su iznenađeni njegovom odlukom da podnese ostavku.

Odgovor na pitanje ko će biti naredni kandidat RAB-a Rakovic za sada nema.

„U svakom slučaju neko ko se razume u probleme radio industrije i to je nama najznačajnije”, ističe predsednica RAB-a.

Podsetimo da je prekjuče Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine na sednici pokrenuo postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta REM-a koji će zameniti Pekovića i Vozarevića.

Ostavke pod pritiskom?

Ostavke članova REM-a došle su nakon dijaloga vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima koji se odigravao uz posredstvo evropskih parlamentaraca. Tim dijalogom je dogovoreno da se sastav REM-a dopuni po formuli 3+2, odnosno da se, pored izbora tri nedostajuća člana, izaberu i dva koja će zameniti neke aktuelne. Zbog toga se u javnosti postavlja pitanje da li su Peković i Vozarević ostavke podneli pod pritiskom.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji i jedan od učesnika dijaloga, za CINS kaže da su se ostavkama stekli uslovi za ispunjenje dogovora koji su nastali tokom pregovora – da se izaberu „tri plus dva” člana Saveta REM-a te da se na taj način odblokira njegov rad koji je funkcionisao u suženom sastavu od šest članova.

Antonijević dodaje da u konkretne povode za ostavke ne treba ulaziti, ali i da rad REM-a nije okarakterisan kao kvalitetan:

„Verujem da je to dovoljan pritisak na nekoga da podnese ostavku”.

Da novinarska udruženja nisu adresa za pitanje da li je u Savetu REM-a bilo pritisaka već da je to pitanje za Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića, smatra predsednik UNS-a Radomirović.

Sa druge strane, Željko Bodrožić veruje da je bilo pritisaka da ova dva člana podnesu ostavke.

„Čim su oni najavili to ‘tri plus dva’ bilo je jasno da će neko biti – pod znacima navoda – prisiljen da iz ličnih razloga podnese ostavku. Ne bih ulazio u motive, očigledno da postoji dogovor. Ti ljudi su tako i izabrani, mimo neke želje medijske zajednice. Njihov dosadašnji rad (pokazuje da) se nisu mešali u ono za šta su bili delegirani, tako izgleda da se nisu mešali u to kad će i zašto dati ostavku”, smatra predsednik NUNS-a.

U izjavi za CINS, odmah nakon što se saznalo da odlazi iz REM-a, Goran Peković je rekao da je ostavku podneo „iz ličnih razloga” i da pritisaka nije bilo.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

29. mar 2024.
Više od godinu dana REM nije podnosio prijave protiv televizija zbog mogućeg kršenja Zakona o oglašavanju, čime im je omogućio da bez ikakvih posledica zarađuju milione evra. Predsednica Saveta ovog tela za CINS kaže da budemo bez brige jer sada rade redovno, a za taj prekid – nikom ništa.
25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.
27. okt 2023.
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.
24. okt 2023.
Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana bez ikakvih posledica mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje kako sistem, koji bi trebalo da ih spreči u tome, ne funkcioniše.