AktuelnoBorba protiv korupcije

Poverenik poništio rešenje o tajnosti ugovora s Etihadom

28. feb 2014.
Samo to što je neko predvideo da je dokument tajan nije dovoljno da se uskrati pravo javnosti. Onaj ko se poziva na tajnost treba da objasni koje bi to konkretne štete prouzrokovalo objavljivanje informacije - kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da je po drugi put zatražio od Er Srbije da javnosti pruži informacije o detaljima ugovora kojim je formirana ta kompanija, ukoliko ne postoji neka konkretna opasnost koja bi nastupila objavljivanjem tog dokumenta.

 

Šabić je, novinarima uoči početka konferencije o transparentnosti rada pravosuđa, rekao da je kompanija Er Srbija jedan takav zahtev već odbila na način koji je predviđen zakonom.

– Međutim, to što se neko pozove na razlog koji stoji u zakonu, ne može da automatski imati za posledicu ograničavanja prava javnosti i medija. Samo to što je neko predvideo da je dokument tajan nije dovoljno da se uskrati pravo javnosti. Pored formalnog je potreban i suštinski argument, a to je da onaj ko se poziva na tajnost objasni koje bi to konkretne štete prouzrokovalo objavljivanje informacije – objasnio je Šabić.

Nakon tog odbijanja, on je, kako je rekao, pre nekoliko dana ponovo zatražio od Er Srbije da preispita zahtev koji je podnela nevladina organizacija Transparentnost Srbija.

Šabić je rekao da će posle sledećeg izjašnjenja Er Srbije, u zavisnosti od sadržaja te odluke, odlučiti da li će posegnuti za daljim koracima koje mu zakon dozvoljava.

– Ako još jednom bude odbijen zahtev i nađem da za to nema osnova i obrazloženja, doneo bih odluku koja bi bila u prilog prava javnosti da zna – rekao je Šabić.

Poverenik je rekao da je do sada dobio više žalbi u vezi sa tim postupkom, medju njima i jednu koja je podneta protiv Vlade Srbije, koju je, medjutim, morao da odbaci zato što poverenik nema ovlašćenja da postupa protiv vlade.

On je, međutim, tim povodom uputio Vladi Srbije pismo u kojem je izneo načelan stav da ugovori koji podrazumevaju raspolaganje velikim državnim sredstvima i krupnim javnim resursima ne mogu biti tajna, osim u izuzetnim situacijama i to samo delimično. Kako je objavljeno, poverenik je poništio rešenje kojim je Er Srbija uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihada i vlasničku transformaciju bivšeg Jata i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Er Srbiju.

Organizacija Transparentnost Srbija danas je na svojoj Fejsbuk stranici objavila rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja kojim je poništio odluku preduzeća Er Srbija da ugovor sa kompanijom Etihadom predstavlja tajnu.

Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost Srbija.

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Er Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskraćivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane.

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa.

Istaknuto je i da „nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno“.

Zbog svega toga je predmet vraćen a.d. za vazdušni saobraćaj Er Srbija na ponovni postupak, objavila je Transparentnost.

U toj organizaciji podsećaju da su istu žlabu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano