AktuelnoProjektiPrekogranični organizovani kriminal

Poslovi Antona Stanaja u Srbiji nikada nisu istraženi

09. mar 2013.
Kriminalana grupa Antona Stanaja, koji je u petak ubijen u Sudanu, uspela je da u privatizaciji u Srbiji kupi više preduzeća nego Šarićev narko kartel. Pri tome su partnerstva sklapali sa uticajnim biznismenima i političarima. Srpsko tužilaštvo nikada nije istražilo ove poslove

Specijalni sud u Beogradu osudio je Antona Stanaja u maju 2011. godine na 6 i po godina zatvora i novčanu kaznu 100.000 evra jer se kao šef kriminalne grupe bavio međunarodnim švercom cigareta. Stanaj, Crnogorac albanskog porekla, nalazio se u pritvoru od septembra 2007. godine kada je na beogradskom aerodromu spektakularno uhapšen u okviru policijske akcije “Memfis”.

Sa presudom, sud mu je odobrio i jemstvo od 400.000 evra koje je uplatio da sačeka kaznu na slobodi.

Sloboda mu nije puno dobrog donela. Stanaj je u petak ujutru ubijen u Sudanu, saznaju podgoričke “Vijesti”. Prema nezvaničnim informacijama, njega je u hotelskoj sobi ubio poslovni partner, Albanac sa Kosova.

Njegova porodica je saopštila da “Pokojni Anton je u Sudanu boravio i radio kraći period u posljednjih godinu dana. Ova informacija nas je sve teško pogodila pa vas molimo za razumijevanje da o tragičnom slučaju ne dajemo šire informacije”.

Prema sudskoj dokumentaciji, švercerska grupa koju je predvodio Stanaj koristila je poslovnu strukturu i veze podgoričke kompanije “Rokšped”, ekskluzivnog uvoznika cigareta za Crnu Goru. Ova kompanija se nalazi u vlasništvu Antonovog oca Roka Stanaja.
 

Hapšenje Antona Stanaja

Grupa je, u periodu od 2004. do septembra 2007. godine vršila uvoz cigareta u Crnu Goru preko of-šor firmi registrovanih na Kipru i u američkoj državi Delaver, koje su navodno bile distribuirane fri-šopovima u Crnoj Gori. Lažnim papirima pokazano je da su uvezene cigarete prodate, a zapravo su švercovane u Srbiju, i odatle dalje – u Hrvatsku, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i druge države Evropske Unije. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji navodi u optužnici da su pored originalnih švercovane i falsifikovane cigarete različitih proizvođača, koje su nabavljane iz fabrika u Dubajiu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj, Kini i Srbiji.

I pored toga što je Anton Stanaj bio uhapšen i sudilo mu se za šverc cigareta, kompanija “Rokšped” je nesmetano privatizovala poljoprivredne kompanije i vinarije u Srbiji, učestvovala u javnim nabavkama i vodila velike poslove u Crnoj Gori vezane za distribuciju štampe, cigareta i automobila.

Čak i jedan od najvećih međunarodnih proizvođača cigareta Japan Tobacco International (JTI), čije je brendove “Winston” i “Monte Carlo” Stanaj švercovao , nije želeo da raskine saradnju sa “Rokšpedom”. Ova kompanija je do danas ostala ekskluzivni distributer JTI za Crnu Goru. Više o ovome i ostalim informacijama vezanim za učešćem JTI u međunarodnom švercu cigareta možete pročitati u istraživanju OCCRP o poslovanju Japan Tobacco International.

 

Bivši ministar u Stanajevoj mreži


Nikada nije pokrenuta finansijska istraga Stanajevog poslovanja u Srbiji, pa nije utvrđeno gde je ulagan novac od šverca cigareta.

Međutim, istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i regionalne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP) iz maja 2011. godine razotkrilo je poslovnu mrežu Antona Stanaja i interesantne poslovne veze. On je sarađivao sa ljudima iz kriminalnog miljea, ali i sa poznatim srpskim biznismenima poput Bogdana Rodića, pa čak i sa bivšim ministrom energetike iz Đinđićeve vlade – Goranom Novakovićem.
 

        Šema kupovine „Zmaja“

Najbliži saradnik Antonu Stanaju je ipak bio njegov prijatelj Zoran Ćopić, optužen u Srbiji i Bosni i Hercegovini da je prao novac za odbeglog narko bosa Darka Šarića, pri prodaji poljoprivrednog kompleksa “Mitrosrem” u Sremskoj Mitrovici i kupovini šećerane u Bijeljini. Detaljno o Zoranu Ćopiću pročitajte u CINS-ovim istraživanjima.

Zoran Ćopić je u intervjuu za OCCRP/CINS sredinom 2011, dok je bio begunac od srpskog pravosuđa, tvrdio da je postupak koji se u Srbiji vodio protiv Antona Stanaja namešten. Novinarima je objasnio da su istražni organi u Srbiji na silu spojili 6 nepovezanih slučajeva šverca cigareta i imenovali Stanaja za šefa kriminalne grupe.

“Zašto bi on to radio ako je firma “Rokšped” zvaničan zastupnik i prodaje svim fri-šopovima cigarete? I ne samo fri-šopovima, prodaje i maloprodajama u Crnoj Gori. Sa markicama. Razumete?! Što bi on sada radio to?!” rekao je Ćopić.

OCCRP/CINS je otkrio da je većinu preduzeća u Srbiji Ćopić kupio u partnerstvu sa Stanajevom porodičnom kompanijom “Rokšped” i njenim “ćerkama firmama” u Srbiji – “Rokšped” i “Europamont” iz Novog Sada.

Prema našem istraživanju, “Rokšped” je u Srbiji, u partnerstvu sa Ćopićem i samostalno, kupio udele u sledećim preduzećima: “Agrovojvodina”, “Industrija kotrljajućih ležajeva”, “Agrocoop”, “Zmaj”, “Stanišić”, “Banat seme”, “Mlinpek”, “Erdevik”, “Šećer +”, “M.E.A” i “Panonliv”. Ova grupa je po broju privatizacija u kojima je učestvovala uspela da nadmaši i narko kartel Darka Šarića.

Zoran Ćopić je novinarima CINS/OCCRP potvrdio da je učestvovao u privatizacijama sa “Rokšpedom”. On je istakao da su braća Anton i Nuo Stanaj njegovi veliki prijatelji i da ih zna duže od 10 godina.

Većina privatizovanih preduzeća je završila u stečajnom postupku, jer su vlasnici imovinu opterećivali kreditima i hipotekama. Tipičan primer je kompanija “Zmaj”, nekada najveći proizvođač traktora i kombajna u Srbiji. U privatizaciji ovog preduzeća, osim Zorana Ćopića, među poslovnim partnerima Antona Stanaja našli su i bivši minister energetike, Goran Novaković, ali i Bogdan Rodić, poznati srpski biznismen, osnivač „Roda marketa“ i nekadašnji vlasnik „MB pivare“. Više o privatizaciji “Zmaja”, pročitajte ovde.

 

Skoro 4 miliona evra na tenderima


Takođe, činjenica da je protiv Antona Stanaja u Srbiji bila podignuta optužnica zbog šverca cigareta, nije uticala ni na poslovanje kompanije “Rokšped” u Crnoj Gori. Prema dokumentaciji koju je OCCRP/CINS prikupio, u periodu od 2008. do 2011. godine, “Rokšped” je samo na javnim nabavkama dobio poslove u vrednosti od 3.8 miliona evra.
 

Anton Stanaj                                                 Foto: Vijesti

Pored ostalih, od “Rokšpeda” su automobile i rezervne delove za automobile nabavljali i crnogorska Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, u vrednosti od oko 25 hiljada evra, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore izdvojilo je oko 30 hiljada evra, a Uprava policije Crne Gore oko 650 hiljada evra. Sve to dok se Anton nalazio u zatvoru.

Mediji u Crnoj Gori nisu pisali o Stanajevim kriminalnim poslovima ne želeći da se zamere kompaniji “Rokšped”, koja je kontrolisala distribuciju štampe.

 

Kriminalni saradnici


CINS/OCCRP poseduje izveštaj Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u kome se navodi da je porodica Stanaj blisko sarađivala sa Naserom Keljmendijem, jednim od najvećih narko dilera u regionu. Prema izveštaju, Keljmendi je vođa najorganizovanije regionalne kriminalne grupe koja se bavi švercom heroina, oružja i cigareta, ali i zelenašenjem i iznudom. Keljmendi je poreklom sa Kosova, jedan period života je proveo u Bosni, a sada se nalazi u bekstvu.

U istom izveštaju SIPA, navodi se i da je Anton Stanaj imao bliske poslovne veze sa Ekrem Lukom, jednim od najbogatijih ljudi na Kosovu, koji “kontroliše srpsko-albansku mafiju, kao i šverc droge na relaciji Priština-Beograd-Priština”.

Osim Antona, još jedan član porodice Stanaj ima kriminalni dosije. Njegov brat, Nuo Stanaj, optužen je u Srbiji za zloupotrebe u privatizaciji, zajedno sa Zoranom Ćopićem. U optužnici iz 2011. godine se navodi da je Nuo Stanaj, kao jedan od vlasnika kompanije “Agrocoop”, u periodu od avgusta 2006. do februara 2007. godine učestvovao u protivpravnoj prodaji imovine preduzeća “Industrija kortljajućih ležajeva” (IKL) iz Beograda, zbog čega je pomenuta kompanija oštećena za 9.2 miliona evra. Na optužnici se, osim pomenutih, našao i Pavle Bašić, predstavnik konzorcijuma pri kupovini preduzeća “Zmaj” u Zemunu.

Lista partnera se ovde ne završava: Više informacija o Antonu Stanaju i njegovoj fascinantnoj biografiji možete naći u bazi podataka o Antonu Stanaju.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano