AktuelnoBorba protiv korupcijePolitičke partije

Nenadić: CINS-ov tekst dovoljan razlog za istragu tužilaštva

29. nov 2023.
Isplata novca za rad u kol centru: foto: CINS
Nakon što je CINS objavio tekst o radu kol centra SNS-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je u njemu dovoljno podataka i dokaza koji ukazuju na različita krivična dela.

Prema rečima Nemanje Nenadića, tužilaštvo bi trebalo da pokrene postupak zbog potencijalnog dela davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156. Krivičnog zakonika, odnosno kolokvijalno „kupovina glasova”:

„To je povezano sa situacijom gde se nekim ljudima, bez obzira na to da li su stranačke pristalice ili rade za stranku, nudi nešto neki novac ili neki dodatni posao, a zauzvrat se traži da glasaju za određenu stranku, određenu listu na izborima”.

Takođe, Nenadić kaže da bi druga povreda zakona mogla da bude povreda tajnosti glasanja jer se traži da se slika glasačkog listića dostavi koordinatorki, odnosno trećem licu.

„Verujem da je objavljivanje ovog teksta sasvim dovoljan razlog za tužilašto da ispita moguće primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem i povredu tajnosti glasanja”, navodi Nenadić.

Nenadić dodaje da nije zabranjeno strankama da angažuju individualne spoljne saradnike ili specijalizovane agencije za pružanje ovakvih usluga, ali imaju dužnost da te troškove prijave, kako u preliminarnom, tako i u konačnom izveštaju o troškovima kampanje. U tim izveštajima, kaže, postoje rubrike koje se odnose na razne vrste troškova, uključujući i telefonske, ali nema nijednog koji se izričito odnosio na ovu vrstu aktivnosti.

„Zbog toga kada Agencija za sprečavanje korupcije bude proveravala preliminarni i konačni izveštaj o troškovima kampanje SNS-a za ove izbore, ona bi trebalo da zatraži i dodatne podatke o tome gde su prijavljeni troškovi o kojima se govori u CINS-ovom tekstu”.

Podsetimo, CINS je danas objavio tekst u kome otkriva kako funkcioniše kol centar SNS-a iz koga više od 100 ljudi svakodnevno poziva građane i pita ih da li će glasati za Srpsku naprednu stranku na predstojećim izborima. U novom istraživanju, otkrili smo da se iza svega krije dobro organizovana grupa, da se honorari isplaćuju na ruke uz sumnju na „crne fondove“, kao i da je uslov za posao glas za SNS na predstojećim izborima 17. decembra.

Svemu je iz prve ruke svedočila novinarka CINS-a koja je nakratko bila deo ove grupe.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mira
Mira
29 nov 2023 18:22

A o verovatno neplacenim porezima i doprinosima na sve te dnevnice da ne govorimo

Jaćim
Jaćim
29 nov 2023 19:39

Ima li prepreka da CINS podnese prijavu, a ko tužilaštvo već odlaže da reaguje?

Tagovi

Povezano