AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Pisani dokazi o pranju novca

30. jul 2014.
Među dokazima na suđenju Šarićevoj grupi predstavljene finansijske dokumentacije, izveštaji banaka, ugovori i računari članova klana 

Na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi predstavljana je finansijska dokumentacije koja se odnosi na preduzeće Maestral tours iz Budve. Radovan Štrbac je konstatovao da se prikazana dokumentacija odnosi na period 2007-2009, ukazao da je kompanija Jedinstvo Gajdobra zajam od Maerstar toursa dobila iz redovnih prihoda ove kompanije. Bio je to, kako je rekao, poslovni odnos između njegove i kompanije koja pripada njegovom prijatelju Blaži Dediću, a ne Darku Šariću, kako to tvrdi tužilaštvo.


“Na osnovu viđenog, vidi se da se radi o respektabilnoj firmi i da je jedini pravi vlasnik onaj koga imate registrovanog u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore, a to je Blažo Dedić”, rekao je Štrbac.


Štrbac je naglasio i da je kompanija Jedinstvo iz Gajdobre u njegovom vlasništvu, suprotno tvrdnji tužilaštva da je stvarni vlasnik Darko Šarić.

Štrbac podneo ustavnu žalbu

Na početku ročišta, optuženi advokat Radovan Štrbac, koji se tereti da je bio jedan od glavnih savetnika Darka Šarića za pranje para, obavestio je sud da je podneo ustavnu žalbu zbog postupka koji je protiv njega pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog podstrekivanja za odavanje službene tajne.


Prema navodima optužnice podignute u decembru 2011. godine, kompanija Maestral tours učestvovala je u plasiranju kokainskog novca na jugu Srbije, tokom privatizacije preduzeća Bratstvo iz Preševa. Blažo Dedić uhapšen je u novembru 2012. godine u Podgorici po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao Interpol Beograd, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu. Više o tome možete pročitati u našem tekstu: Uhapšen biznismen Dedić, povezan sa Šarićem.


Pušten je i snimak otvaranja sefa u Vojvođanskoj banci u Novom Sadu, a koji je iznajmio Radovan Štrbac. U sefu su se nalazile samo tri obične gumice, a na snimku se čulo kako je Dragan Lazarević, istražni sudija koji je otvorio sef, rekao da je nezadovoljan time što je sef prazan. Nakon prikazivanja snimka, Štrbac je ponovo reagovao.


“Neugodno mi je pred ovoliko ljudi da u sefu nemam ništa, a poznat sam advokat”, rekao je Štrbac i dodao da je komentar istražnog sudije sramota za pravosuđe i njegova lična jer je 20 godina bio sudija.


Osim za budvansku kompaniju Maestral tours, prezentovana je i dokumentacija za preduzeća koja su bila u vlasništvu Andrije Krlovića, Znak i Novi Tamiš u Pančevu. Prema navodima tužilaštva, ova preduzeća su bila korišćena za pranje novca, a Novi Tamiš je u optužnici označen kao “protočni bojler” za pranje novca. Više detalja o ovim kompanijama, kao i o poslovima i poslovnim partnerstvima Andrije Krlovića, možete pročitati u tekstu: Biznismen Rodić povezan sa Šarićevim advokatom i Radulovićem.

Lap top dokaz ili igračka

 

Zbog tehničkih problema na današnjem glavnom pretresu nije predstavljena sadržina dva laptopa Nebojše Jestrovića, čije je veštačenje urađeno u julu 2010. godine. Jestrović je zatražio od suda da mu se vrati barem jedan od laptopova, na kome se nalaze samo crtani filmovi i koji je “dečja igračka”.

 

Jedan od danas predstavljenih dokaza tužilaštva je i dokumentacija koja se odnosi na pretres stana Milana Lazarevića, advokata koji se bavio osnivanjem of-šor firmi i u čijem je stanu pronađena dokumentacija za više kompanija za koje tužilaštvo navodi da su korišćene u procesu pranja novca, poput kompanija Matenico i Lafino Trade.


Dejan Lazarević, advokat Darka Šarića i još nekoliko optuženih, se u više navrata javljao i insistirao na tome da dokumentacija koju su potpisivali Rodoljub Milović, tada načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP), Bogdan Pušić, njegov zamenik i Dragiša Cvetković “nema veze sa pravim činjeničnim stanjem”.


“Oni su pisali ono što misle da treba da napišu, a što ne odgovara stvarnom činjeničnom stanju”, rekao je Lazarević. “Tužilac Saša Ivanić je zloupotrebljen od strane njih, pa u masi ovih dokumenata nije mogao da sazna šta jeste, a šta nije tačno, pa je sve stavio na gomilu i podigao optužnicu.”


Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, nije komentarisao nijedan od prezentovanih dokaza.


Suđenje se nastavlja 29. septembra u sudnici Višeg suda u zgradi Centralnog zatvora.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano