AktuelnoCOVID-19

PCR testovi: RFZO „greškom“ umanjio vrednost nabavke za 50 miliona

24. avg 2020.
Testiranje na koronu; foto: Beta/Klinički centar Niš/MO
Nakon pisanja CINS-a o tome da je RFZO doneo odluke da sa firmom Second Cycle sklopi dva sporazuma za nabavku PCR testova i reagenasa, vrednih oko 58 miliona dinara, ova institucija je objavila da su u jednoj od te dve odluke pogrešili cifre. Tako se ispostavilo da je vrednost ovih nabavki skoro duplo veća - oko 109 miliona dinara. Na moguću grešku novinari CINS-a su RFZO-u ukazivali tokom pisanja teksta, ali nam je tada odgovoreno da greške u odluci nema.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je objavio ispravku Odluke o dodeli okvirnog sporazuma firmi Second Cycle za nabavku PCR testova, po kojoj vrednost te nabavke nije oko 12 miliona dinara već 63 miliona.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već ranije pisao, reč je o firmi sa kojom je RFZO u julu sklopio dva sporazuma, jednu za PCR testove i drugu za reagense koji su potrebni u toku pandemije koronavirusa.

Nakon ove ispravke, ukupna vrednost nabavki ove robe nije više 58 miliona nego skoro 109 miliona dinara.

Inače, novinarka CINS-a je još u toku pisanja teksta skrenula pažnju RFZO-u na moguću grešku. Naime, tada se na Portalu javnih nabavki moglo videti da je u Odluci o dodeli okvirnog sporazuma napisano da su PCR testovi nabavljani od Second Cycle-a vredni nešto više od 12 miliona dinara, da bi u Obaveštenju o dodeli ugovora ta cifra bila 63 miliona. Odgovor koji smo dobili iz Sektora za javne nabavke ove institucije je tada bio da je tačna cifra iz Odluke, 12 miliona, i da će to biti ispravljeno.

Ta ispravka je i objavljena dan kasnije i to tako što se tvrdilo da je greška stvarno u Obaveštenju o dodeli ugovora.

Međutim, par dana kasnije, odnosno 21. avgusta, objavljeno je novo obaveštenje na portalu nabavki u kojem RFZO sada tvrdi suprotno – da je pogrešna cifra iz Odluke o dodeli okvirnog sporazuma.

Novinari CINS-a su od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tražili dokumentaciju iz ove nabavke kao i odgovore zašto je poziv za podnošenje ponuda poslao firmi Second Cycle i da li su pored nje poziv poslali još nekome. Međutim, do danas nam nije odgovoreno.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano