AktuelnoProjektiSrbija

Organizovani kriminal upravlja kockom

15. jun 2009.
Istorija kockanja u Srbiji je prepuna nasilja i ubistava, a kazina su se tokom prethodne decenije nalazila uglavnom u vlasništvu kriminalaca

Danas, kada su novi zakoni stupili na snagu, nasilje se stišalo i neki naizgled legitimni biznismeni su preuzeli dobar deo kockarske industrije. Zakonopisci su se nadali da će dolazak novih kompanija, kombinovan sa tvrđim pravilima ko može da dobije licencu, pomoći da se sumnjivi vlasnici isključe i reše mnogi drugi problemi ove industrije. Ali, to nije išlo, niti će ići tako glatko.


Istraživanje NUNS Centra za istraživačko novinarstvo u sklopu projekta mreže centara “Organized Crime and Corruption Reporting Project” ne ostavlja sumnju da elementi kriminala još uvek u velikoj meri kontrolišu ovaj biznis u Srbiji. Naše istraživanje nad vlasničkim strukturama kompanija koje se bave otvaranjem slot klubova i prodajom aparata, pokazalo je da su mnogi ljudi blisko povezani sa kriminalom tokom 90ih, utočište pronašli u otvaranju slot klubova i time opstali u kockarskom biznisu. Andrija Drašković, Milan Narančić, zvani Limun, Novak Buha samo su neka od imena koja danas “legalno” posluju u kockarskom biznisu. Ko su pravi vlasnici jedinog kazina u Srbiji, a ko stvarno stoji iza domaćih slot klubova, odgovori su koje ćete pronaći u seriji autorskih tekstova Stevana Dojčinovića.

Danas objavljujemo prvi deo istraživanja koji se bavi pokušajem države da uvede kontrolu u kockarski biznis, a takođe i vlasničkom pozadinom trenutno jedinog kazina u Srbiji kojim upravlja čovek, koji je osumnjičen za privredni kriminal u Izraelu i Rumuniji. Tekst je u celini dostupan na adresi www.cins.org.rs

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano