Istraživačke pričeProjektiSrbija
12. feb 2014.

Saradnica Andrije Draškovića utiče na zakone i plaća trening policiji (2)

Mirjana Aćimović, bliska saradnica kriminalca Andrije Draškovića i predsednica udruženja kockarskih firmi Jakta, utiče na donošenje zakona u Srbiji, održava treninge službenicima policije i Uprave za sprečavanje pranja novca, a svoj uticaj širi i van zemlje sastancima koje ima sa institucijama Evropske unije

U prvom delu priče (pročitajte na ovom linku) smo otkrili da je predsednica uticajnog udruženja priređivača igara na sreću Jakta, Mirjana Aćimović (51), poslednjih 17 godina bila zaposlena kao direktor u firmi Fun poznatog kriminalca Andrije Draškovića i starala se o njegovim kockarnicama dok je bio u zatvoru.

Istovremeno, prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), udruženje Jakta aktivno radi sa vladinim zvaničnicima na izmeni Zakona o igrama na sreću, obučava policijske službenike i finansijske inspektore, te lobira kod domaćih, regionalnih i evropskih vlasti. Rukovodioci ovog udruženja redovno gostuju na televiziji kao stručni komentatori za pitanja igara na sreću.

 

Nakon što je Aćimovićeva osnovala udruženje Jakta, koristila je saradnju sa direktorom Uprave za igre na sreću Zoranom Jadžićem da stekne poverenje i ugled među predstavnicima institucija susednih zemalja.

 

Jadžić je bio na čelu Uprave za igre na sreću u Ministarstvu finansija do maja 2011. godine, kada je podneo ostavku nakon policijske operacije pod nazivom Amfiteatar i skandala koji je ona izazvala u javnosti. Optuženo je šest službenika Uprave zbog primanja mita od vlasnika kockarnica. Jadžić nije bio optužen, ali je podneo ostavku i prešao na nižu poziciju u Poreskoj upravi.

 

Zoran Jadžić, bivši direktor Uprave za igre na sreću, drži govor na Jaktinom seminaru

Pre njegove ostavke, Uprava za igre na sreću je blisko sarađivala sa udruženjem Jakta na organizovanju stručnih seminara za službenike državnih institucija iz susedstva koje kontrolišu igre na sreću. On je udruženju Jakta ustupio službeni prostor u Poreskoj upravi za organizovanje prvog Jaktinog seminara u septembru 2010.godine, na kojem je Jadžić održao uvodni govor.

Dok je Jadžić bio direktor, udruženje Jakta se redovno pozivalo na saradnju sa Upravom kako bi steklo legitimitet i da bi zvaničnici iz drugih zemalja prisustvovali njihovim konferencijama.

Na internet stranici Jakte navodi se da je udruženje od 2010. godine organizovalo šest seminara za državne regulatore igara na sreću iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zvaničnici iz prve tri zemlje su potvrdili CINS/OCCRP-u da su slali svoje predstavnike na četiri seminara između 2010. i 2013. godine, navodeći da su sami platili svoje troškove.

Dok su crnogorski zvaničnici odbili da komentarišu, CINS/OCCRP je pronašao dopis u kojem se regulator iz Crne Gore zahvaljuje udruženju Jakta na stručnoj podršci.

U proleće 2012.godine, Aleksandar Vulović, novi direktor Uprave za igre na sreću prekinuo je bliske veze sa udruženjem Jakta. CINS/OCCRP je došao do dopisa koji je nekadašnja Uprava (a sadašnji Sektor za igre na sreću) uputila Jakti, u kojem se od udruženja traži da prestane da komunicira sa zvaničnicima drugih zemalja u ime državne Uprave.

„Uprava za igre na sreću je jedina nadležna za organizovanje zvaničnih sastanaka sa ostalim regulatorima u regionu. Smatramo da je naša obaveza da se ogradimo od pomenutog [događaja]. O ovom stavu Uprave biće obavešteni svi regulatori iz regiona, koje je Jakta pozvala na Četvrtu regulatornu konferenciju”,navodi se u pismu.

Aleksandar Vulović nije hteo da komentariše rad Uprave iz vremena njegovog prethodnika, ali je dodao da se od njegovog dolaska sve radi u skladu sa zakonom. Jadžić je odbio da da komentar.

Aćimovićeva je, međutim, održavala kontakte na drugim bitnijim mestima.

Dejan Stojanović, zamenik direktora Poreske uprave je nju i njenog muža, u martu 2013.godine, imenovao za članove grupe koja se bavi izradom podzakonskih akata iz oblasti igara na sreću.

 

Ivan Tasovac, ministar kulture, je Jaktine predloge za promenu zakona prosledio Ministarstvu finansija kao svoje

Efikasnost i uticaj koji udruženje Jakta ima na državu pokazao se i krajem 2013. godine, nakon što se Aćimovićeva sastala sa ministrom kulture, Ivanom Tasovcem. Ona je tada dala brojne predloge za izmene i dopune Zakona o igarama na sreću. Tasovac je većinu Jaktinih predloga bez promena prosledio Ministarstvu finansija, predstavljajući ih kao ideje svog ministarstva. On nije želeo da prokomentariše ovaj slučaj za CINS/OCCRP, tvrdeći da, od kada je stupio na funkciju ministra, ne daje nikakve izjave medijima. Uputio nas je na PR službu, koja nije odgovorila na postavljeno pitanje.

 

Predložene izmene Zakona odnose se, između ostalog, na tehničke uslove aparata za kockanje, uslove koje moraju imati laboratorije koje proveravaju ispravnost aparata, kao i na raspodelu novca koji država prikuplja od igara na sreću.

 

Obuke policije


Aćimovićeva je u poslednje dve godine proširila svoj rad i na druge državne institucije– pre svega one koje se bave suzbijanjem organizovanog kriminala, kao što su Odeljenje za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala srpske policije i Upravu za sprečavanje pranja novca. Na internet stranici Jakte navodi se da je 2013.godine udruženje organizovalo obuke za službenike Uprave i da je poslalo članove policijskog Odeljenja u Austriju na studijsko putovanje u preduzeće Novomatic.

 

Dva nova udruženja

Članica Jakte je bio i čuveni lanac Mozzart kladionica, najveći u Srbiji, ali se 2010. izdvojio u posebno udruženje UPIS. Još jedno udruženje je nastalo cepanjem od Jakte, krajem prošle godine, udruženje Lex Alea, koje vodi advokat Marinko Šakan. 

Milovan Milovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, rekao je za CINS/OCCRP da je ta tvrdnja samo „delimično tačna”, jer se radilo o sastanku, a ne o obuci.

Rekao je da je Uprava poslala četiri svoja radnika na sastanak sa udruženjem Jakta da nauče više o problemima u industriji igara na sreću.

„Saradnja je u ovom trenutku neformalna“, rekao je Milovanović. „Pretpostavljamo da će se saradnja Uprave i ovog udruženja [Jakta] nastaviti, pre svega u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ali i samih priređivača i igrača.”

Milovanović je rekao OCCRP/CINS-u da je jedan predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) prisustvovao sastanku.

MUP je potvrdio novinarima CINS/OCCRP-a da su četiri inspektora iz Odeljenja za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala poslata na obuke u preduzeće Novomatic i da je sve troškove platilo udruženje Jakta. Predstavnici MUP-a priznali su da ne znaju ko je Jakti obezbedio sredstva za posetu kompaniji Novomatic.

Preduzeće Novomatic vodi 29 slot klubova u Srbiji preko kompanija Admira i Beo Gaming, koja su takođe članice Jakte. Preduzeće Novomatic nije odgovorilo na postavljena pitanja.


Pokušaj napredovanja u Evropi 


Aćimovićeva je imenovana i za predsednika Komisije za odgovorno priređivanje igara na sreću u Evropskoj federaciji za igre na sreću – Euromat, koja predstavlja ovu industriju na nivou Evropske unije.

 

Kontakti predstavnika Jakte i državnih institucija (Kliknite OVDE da vidite grafiku u punoj veličini)

Prema internet stranici udruženja Jakta, u oktobru 2013. godine, Aćimovićeva se sastala sa predstavnicima Evropske komisije i razgovarala o industriji igara na sreću u Srbiji i projektima Euromat za odgovorno priređivanje igara na sreću.

 

Aćimovićeva je u junu 2012. godine učestvovala u raspravi u Evropskom parlamentu na temu on-line igara na sreću u Evropi i objavila je video snimak sa tog događaja.

Na internet stranici udruženja se takođe navodi da Jakta planira da sprovede nova studijska putovanja i aktivnosti u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Rumuniji.

U Srbiji, poslednji sastanak je Jakta imala u Ministartsvu finansija, gde su se sreli sa Borisom Dragovićem, šefom kabineta ministra Lazara Krstića. Nakon više od mesec dana pozivanja ministarstva, novinari CINS/OCCRP nisu dobili intervju.

 

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za CINS/OCCRP da deluje nemoguće da policijski službenici koji prihvataju studijska putovanja ne znaju da li je donator putovanja povezan sa organizovanim kriminalom. „Problem u tome da se udruženja (koja imaju veze sa organizovanim kriminalom) sastaju sa državnim činovnicima, je što te činovnike izlažete mogućnosti korupcije.”, kaže Nikolić. „Država zato mora da radi na poboljšanju kontrole, od finansijske do bezbednosne.“

 

Pročitajte priču na engleskom ovde.

 

Autori:

Ostavi komentar

avatar
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
misko petrovic :-)nikola djurdjeviczoran pmisel barovic Recent comment authors
  Prati  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Obavesti me o
misko petrovic
Guest
misko petrovic

mislim, po toj vasoj logici su svi koji su radili kod recimo Miskovica, ukljuciv i cistacice i kurire kriminalci

:-)
Guest
:-)

Pravilnik o laboratoriji koja će izdavati sartifikate je ključ sukoba između dva udruženja. JAKTA-e, pro evropskog, koje zastupa ozbiljnlan pristup laboratoriji i izdavanju sartifikata, i UPIS-a, čiji član ima stotine aparata sa domaćim sartifikatom, dobijenih iz laboratorije u koja realno i ne postoji.
Ovo je naj(ne)nezavisnije istraživanje i stavljanje novinarske profesije u službu jedne od strana u sukobu interesa.
Da uprostim. Preko udruženja čiji su članovi, sa jedne strane je NOVMATIK, a sa druge MOZZART.
A vi bi trebali da pročitate predlog pravilnika i jedne i druge strane i shvatite u čemu je suština sukoba, ako već istražujete, a ne da razapinjete Mirjanu ili bilo koga drugo.
Pozz

nikola djurdjevic
Guest
nikola djurdjevic

e moji cinsovci, ovo je tekst na nivou obdanista… nisam navikao od vas da pisete ovako tabloidno. ne zaboravite citaoci, pored pet novinarskih pitanja ko, sta, kada, gde i zasto, vazno je i pitanje „u cijem je to interesu“.

zoran p
Guest
zoran p

vazno da „nisu deo tvog zivota“

misel barovic
Guest
misel barovic

znaci da se u srbiji znanje i strucnost osudjuje ,bar zakljucujem po objavljenim dokumentima

darko nikolic
Guest
darko nikolic

urednice zasluzio si slubenog pezoa sa rotacijom

darko nikolic
Guest
darko nikolic

pitanje za urednika :znaci li to da je stari zakon bolji ili „izlobirani“ za drzavu .Saznanja iz medija se JAKTA zalagala za stroziji zakon u smislu kontrole i realnog oporezivanja. Do skoro su izlazili clanci kako drzava gubi novac od kocke ne kontrolisuci ga ili da drzava nije imala instrument kontrole na sta je JAKTA ukazivala nadleznima.

darko nikolic
Guest
darko nikolic

drago mi je sto cenzurisete komentare

Alex T
Guest
Alex T

Citam tekst koji je nastao posle nekoliko meseci istrazivanja a posle citam dokumenta koja su prilozena uz tekst. Uz duzno postovanje, ne shvatam vezu. Na osnovu dokumenata koje ste prilozili, ja bih zakljucio da je delovanje pomenutog udruzenja za svaku pohvalu jer cini konkretne napore kako bi se uvelo reda u oblasti igara na srecu. Ne mogu da se otmem utisku da se radi o obracunu dva udruzenja a da je CINS iskoristen (verovatno nesvesno) kao jedno od orudja za taj obracun.

luka
Guest
luka

U tekstu me najvise razocarao Tasovac… TUGA

Tagovi

Povezano

Send this to a friend