AktuelnoNavijačiSud i tužilaštvo

Odbrana Belivuka i Ristića: Nije bilo nasilničkog ponašanja

21. jun 2016.
Veljko Belivuk sa braniocem dolazi na suđenje. Foto: Lazar Mrčarica
U Prvom osnovnom sudu danas je počelo suđenje optuženima za napad na obezbeđenje Miloša Vazure ispred stadiona Fudbalskog kluba Partizan. Odbrana navodi da nije bilo nasilničkog ponašanja

Veljko Belivuk “Velja” i Darko Ristić “Meda” danas su pred sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu izneli odbranu u slučaju napada ispred stadiona Fudbalskog kluba Partizan, kada je pretučeno obezbeđenje predsednika kluba Miloša Vazure. Belivuku i Ristiću se sudi po ubrzanom postupku, zbog sumnje da su Boži Kumburoviću naneli lake telesne povrede, a Ristiću i zbog sumnje da je naneo teške telesne povrede Nebojši Petkoviću.


Ristić je u kućnom pritvoru zbog opasnosti od bekstva, a Prvi osnovni sud je pustio Belivuka da se brani sa slobode. U evidenciji nije bilo podataka da je on u martu ove godine pravosnažno osuđen na 5 i po meseci zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda, posle sedam godina od podizanja optužnice.


Aleksandar Stanković zvani “Sale Mutavi” koji je bio sa Ristićem i Belivukom ispred stadiona nije optužen.


Tužilaštvo Belivuka tereti za nasilničko ponašanje, a Ristića za nasilničko ponašanje sa teškim telesnim povredama. Njihov branilac rekao je da se ne slaže sa samom kvalifikacijom dela jer “nije postojalo značajnije uznemirenje javnosti, niti je postojao umišljaj za tako nešto. Nije bilo prisutnih građana, već obezbeđenje koje je naviklo na ovakve situacije, niti se radi o javnoj površini.”

Prema rečima odbrane radi se o ličnom razračunavanju između optuženih i Kumburovića a do uznemirenja javnosti je došlo tek nakon objavljivanja snimka napada kada se, kako navode, protiv optuženih poveo medijski linč.

Kamere na stadionu snimile su događaj od 28. aprila, zahvaljujući čemu se javnost mogla uveriti u brutalnost napadača.

Belivuk je na današnjem suđenju opisao da su svi oni navijači kluba Partizan, da je to njihova druga kuća i da su tog dana, kao i svakog drugog, došli na stadion, kada se na parkingu pojavio automobil u kojem se nalazio Vazura sa obezbeđenjem.

 

Prema njegovim rečima, Vazura je prišao da se pozdravi sa Stankovićem, na šta je ovaj uzvratio da se skloni, jer se, kako kaže, ne slažu se načinom na koji vodi klub. Dok su se Vazura i Stanković prepirali, Belivuk se pozdravljao sa Kumburovićem kojeg zna od ranije.
 

Darko Ristić tvrdi da nije udarao Petkovića. Foto: Lazar Mrčarica

Optuženi su rekli da se prepirka Vazure i Stankovića uzburkala, zbog čega ih je Kumburović upozorio da se “ne mafijaše da ih ne bi iznapucavao.” Kako kažu, na ovo nisu preterano reagovali, ali je nakon toga Kumburović opsovao mrtvu majku Belivuku, što je njega “izuzetno iznerviralo jer su mu roditelji umrli kada je imao 9 godina.”


Na pitanje sudije zašto je on udario Kumburovića, Ristić je odgovorio da mu je Belivuk drug i da je hteo da ga zaštiti. Dok ga je sudija ispitivao o detaljima tuče, nastao je smeh u sudnici jer se Ristić suzdržavao da kaže da se Kumburović našao na zemlji nakon što ga je Belivuk udario. On je ovo izjavio tek pošto mu je Belivuk uz smeh dobacio “reci slobodno.”


Nebojša Petković kojem je, prema optužnici, Ristić naneo teške telesne povrede, ne vidi se na snimku. Iako je istražnom sudiji rekao da su ga šutirala sva trojica navijača, samo je Ristić optužen da mu je naneo povrede. Ristić je negirao da je tukao Petkovića i objasnio da je ovaj “stajao u gardu kao da će da ga udari”, pa ga je on “ščepao za ruke i bacio na zemlju.”

 

Obojica optuženih rekli su da nisu imali nameru da naprave incident i objasnili da ovo nije bio napad na Miloša Vazuru, jer da je to bila njihova namera oni bi odmah izazvali incident, a na snimku se vidi da to nije bio slučaj.


Sledeći pretres zakazan je za 12. jul kada će se pregledati video snimak i saslušavati svedoci među kojima su Miloš Vazura, oštećeni Kumburović i Petković, kao i Aleksandar Stanković. 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
micko
micko
15 okt 2016 18:01

strasno….drzava je nemocna pred huliganima

Povezano

11. mar 2021.
Nakon što su televizije prenosile konferenciju za medije na kojoj su u subotu objavljene fotografije iskasapljenih tela, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je izjavila da smatra da nema razloga da se pokreće postupak protiv njih. Ipak, članica ovog Saveta Judita Popović za CINS kaže da bi službe REM-a trebalo da po službenoj dužnosti pokrenu postupak i najavljuje da će ona sama podneti prijavu ako one to ne učine. Objavljivanje ovih fotografija bilo je nepotrebno maltretiranje javnosti, a pravo na dostojanstvo porodica nastradalih je ugroženo, ocenjuju stručnjaci za CINS.
09. mar 2021.
Cilj objavljivanja fotografija na konferenciji za medije u subotu je utvrđivanje identiteta, rekli su iz Tužilaštva za organizovani kriminal za CINS. Advokat Sead Spahović kaže da je tužilac neprikosnoven u istrazi, ali i da je objavljivanje fotografija znak da mu nedostaju dokazi i da je u istragu ušao prerano.
22. jul 2019.
Imaju prijatelje na visokim pozicijama i udeo u poslovima privatnog obezbeđenja - srpski huligani se ne plaše da pokažu moć
11. maj 2018.
Viši sud u Beogradu oslobodio je optužene Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Mirka Kojića za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića