AktuelnoPritisci na novinare

NUNS: Nedopustivo gušiti slobodu izražavanja pod izgovorom vanrednih okolnosti

23. maj 2014.
Bez obzira na teškoće sa kojima se suočavaju gradjani i država, kritička misao mora biti zaštićena od nasrtaja svih koji misle da jedinstvo znači isto što i jednoumlje, kaže se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Nedopustivo je da se pod izgovorom vanrednih okolnosti guši sloboda izražavanja, kaže se u današnjem saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije povodom učestalih pojava cenzure u medijima i na internetu.

 

„Bez obzira na teškoće sa kojima se suočavaju gradjani i država, kritička misao mora biti zaštićena od nasrtaja svih koji misle da jedinstvo znači isto što i jednoumlje.

 

Mediji i novinari su dali veliki doprinos u izveštavanju o posledicama katastrofalnih poplava koje su zahvatile Srbiju i svakodnevno informisali javnost o ogromnim naporima koji se ulažu na sanaciji posledica poplava.


U isto vreme, svedoci smo pokušaja da se na mala vrata uvodi cenzura“, ističe NUNS i podseća da je uklonjen tekst Novice Milića „Ja, AV, podnosim ostavku“, sa sajta dnevnog lista „Blic“. Tekst je na svom blogu preneo Dragan Todorović, novinar „Vremena“.

 

Ukazuje, takođe da je zbog hakerskih napada, nakon objavljivanja teksta „Državo, ne bismo te više zadržavali“, skinut blog Nenada Milosavljevića, jednog od članova autorskog tima Njuz neta.

 

Neuobičajen je, najblaže rečeno, i postupak Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, koji je u otvorenom pismu sasvim neprimereno reagovao na kolumnu Draže Petrovića, novinara „Danasa“, zbog teksta o odgovornosti države za poplave.

 

NUNS apeluje na novinare i medije da ne podležu pritiscima i da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bora
bora
24 maj 2014 12:57

Namestite da se može šerovati sa mobilnog,što više ljudi da može pročitati o gebelsovskom ponašanju…

Tagovi

Povezano