AktuelnoNagrade i druga priznanja

Specijalno priznanje novinarki CINS-a

12. apr 2019.
Novinarka CINS-a Dina Đorđević na terenu; foto: CINS
Žiri nagrade za istraživačko novinarstvo 2019 koju dodeljuje NUNS odlučio je da ove godine, pored nagrada, dodeli plakete novinarima za posebne zasluge u prethodnoj godini. Dina Đorđević, novinarka CINS-a, dobitnica je jedne takve plakete

Žiri je Dini Đorđević odlučio da dodeli specijalno priznanje za priče „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ i „Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama“ koje su objavljene na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u julu 2018. i februaru 2019. godine.

Dina je koautorka istraživanja o Milošu Pandrcu, osuđenom za šverc droge dok je bio deo klana Darka Šarića, koji je iz zatvora postavljen za zastupnika firme koja je izgradila MHE Virovci u Bosilegradu. Lokaciju i neke dozvole prodala im je firma koja se dovodi u vezu sa Ljubišom Buhom Čumetom.

Saznali smo i da je firma Hidro-Tan dobila pet miliona evra od EPS-a za obnovu malih hidroelektrana. Vlasnik firme je Dragan Klisura, koji je u posao sa MHE ušao preko državne firme Energoprojekt – uz sumnju na zloupotrebe – a šema ljudi i firmi odvela nas je sve do Nigerije u Africi.

Klisurin partner u poslu s malim hidroelektranama je Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića.

Zbog istraživanja o izgradnji malih hidroelektrana u Srbiji, Dina je krajem 2018. godine dobila nagradu „Marina Kovačev“, koju Novosadska novinarska škola dodeljuje najboljim mladim novinarima u Srbiji.

NUNS će specijalno priznanje dodeliti i Ranki Ivanoski, novinarki VOICE-a za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Posebna Plaketa za hrabrost biće uručena novinarima portala Žig Info Milanu Jovanoviću i Željku Matročeviću za tekst “S tri flaše piva do kuće“: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću“.

Kao i svake godine, NUNS će podeliti nagrade za istraživačko novinarstvo u tri kategorije: elektronski, štampani i online mediji. Koje istraživačke priče su nominovane čitajte OVDE.

Ove godine je o priznanjima odlučivao četvoročlani žiri: Irena Stević, novinarka Insajder produkcije, Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija, Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Vuk Cvijić, novinar NIN-a.

Priznanja i nagrade za najbolje istraživačke priče u 2018. biće uručeni na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 7. maja 2019. u 18 časova.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano