AktuelnoNagrade i druga priznanja

NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo

05. maj 2016.
Fotografija preuzeta sa sajta www.nuns.rs
Dobitnici novinari RTS-a, BIRN-a i KRIK-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je dodelilo godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, na ceremoniji održanoj na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Za najbolji istraživački prilog među elektronskim medijima proglašen je rad novinarke Radio-televizije Srbije (RTS) Vere Aksentijević o problemima sa kojima se u zdravstvenom sistemu suočavaju psihijatrijski bolesnici.

 

U konkurenciji štampe, nagradu je dobio novinar Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Aleksandar Đorđević, za istraživanje objavljeno u nedeljniku Vreme, o novčanim pozajmicama koje je davala Viša poslovna škola u Beogradu.

 

Među onlajn medijima, najbolje ocenjeno je bilo istraživanje o poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa nekretninama u Bugarskoj. Seriju tekstova na ovu temu objavili su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragana Pećo i Stevan Dojčinović, u saradnji sa novinarom iz Bugarske Atanasom Čobanovim.

 

Novinari CINS-a bili su kandidati u dve kategorije. Vladimir Kostić bio je nominovan u kategoriji štampanih medija, sa novinarkom BIRN-a Jelenom Veljković, za istraživanje o Bratislavu Gašiću, objavljeno u magazinu Vreme. Vladimir Kostić i Milica Šarić bili su kandidati među onlajn medijima, sa istraživanjem o prikrivanju finansiranja stranaka tokom izbornih kampanja u Srbiji .

 

O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu Milorad Ivanović, urednik Njuzvika u Srbiji, Predrag Blagojević, urednik portala Južne Vesti, Peđa Obradović, producent na TV N1 i Ivan Cvejić, urednik agencije Beta.

 

NUNS nagrade za najbolje novinarske istraživačke priče dodeljuje od 2006. godine, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. 

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasija Marković
Anastasija Marković
15. maj 2016. 08:10

Ko će kome, nego svoj svome. Bar ne moraju da „kupuju“ priznanja u inostranstvu.

Tagovi

Povezano

Send this to a friend