AktuelnoDoktoratiNagrade i druga priznanja

Nagrada NUNS-a u onlajn kategoriji za analizu doktorata Jorgovanke Tabaković

11. maj 2017.
Foto: Milica Šarić
Novinarka CINS-a Anđela Milivojević dobitnica je ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u onlajn kategoriji. Ovo je sedmi put da novinari CINS-a osvoje godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo. Njena priča koja pokazuje da je značajan deo guvernerkinog doktorata plagiran nagradu deli sa istraživanjem BIRN-a i OCCRP-a "Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD u Beogradu dodelili su sinoć na Fakultetu dramskih umetnosti, povodom Svetskog dana slobode medija, godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji elektronskih, štampanih i onlajn medija.


Novinarka CINS-a Anđela Milivojević dobitnica je nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu za tekst koji je pokazao da je plagirano preko 20% doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije. Doktorat je pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja i navođenja izvora.


U obrazloženju nominacije žiri je istakao vreme koje je bilo potrebno za prikupljanje podataka i analizu, ali i korišćenje inovativnih metoda.


U kategoriji onlajn medija nagradu su dobili i Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić (OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) za tekst „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra“, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.


U kategoriji štampanih medija dobitnica je novinarka BIRN-a Jelena Veljković za tekst „Tajna Vučićeve kafane“ koji je objavljen u nedeljniku Vreme prošle godine.


Za najbolji TV prilog prema oceni žirija ove godine proglašen je prilog Maje NikolićNaprednjački ‘botovi‘ iz rumunske ‘kuhinje’“ koji je emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.


Ove godine na konkurs za NUNS-ovu nagradu se prijavilo 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri:

Danica Vučenić, novinarka produkcije Insajder

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti

Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji


Listu svih nominovanih prema kategorijama čitajte OVDE

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano