AktuelnoDoktoratiNagrade i druga priznanja

Nagrada NUNS-a u onlajn kategoriji za analizu doktorata Jorgovanke Tabaković

11. maj 2017.
Foto: Milica Šarić
Novinarka CINS-a Anđela Milivojević dobitnica je ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u onlajn kategoriji. Ovo je sedmi put da novinari CINS-a osvoje godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo. Njena priča koja pokazuje da je značajan deo guvernerkinog doktorata plagiran nagradu deli sa istraživanjem BIRN-a i OCCRP-a "Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD u Beogradu dodelili su sinoć na Fakultetu dramskih umetnosti, povodom Svetskog dana slobode medija, godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji elektronskih, štampanih i onlajn medija.


Novinarka CINS-a Anđela Milivojević dobitnica je nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu za tekst koji je pokazao da je plagirano preko 20% doktorata Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije. Doktorat je pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja i navođenja izvora.


U obrazloženju nominacije žiri je istakao vreme koje je bilo potrebno za prikupljanje podataka i analizu, ali i korišćenje inovativnih metoda.


U kategoriji onlajn medija nagradu su dobili i Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić (OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) za tekst „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra“, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.


U kategoriji štampanih medija dobitnica je novinarka BIRN-a Jelena Veljković za tekst „Tajna Vučićeve kafane“ koji je objavljen u nedeljniku Vreme prošle godine.


Za najbolji TV prilog prema oceni žirija ove godine proglašen je prilog Maje NikolićNaprednjački ‘botovi‘ iz rumunske ‘kuhinje’“ koji je emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.


Ove godine na konkurs za NUNS-ovu nagradu se prijavilo 75 novinara sa oko 115 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri:

Danica Vučenić, novinarka produkcije Insajder

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti

Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji


Listu svih nominovanih prema kategorijama čitajte OVDE

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend